Windows Phone FAQ eli usein kysyttyjä kysymyksiä


Päivitetty 10.9.2014. Lue lisää Windowsiin ja laitteisiin liittyviä juttuja Microsoftin uudistuneesta Ääni-blogista www.aaniblogi.fi

 

ihmiset_toiminto_fi_puhelin[4]Suomenkielinen Windows Phone ja palvelut ovat olleet markkinoilla jo vuoden 2011 lokakuusta ja uudet Windows 10 -puhelimet ovat juuri tulleet markkinoille. Tässä FAQ:ssa käsitellään Windows Phone 7 – ja 8.1 -laitteita.

Minulle tulee päivittäin kysymyksiä Windows Phoneen liittyen, ja olen koonnut tähän lyhyen FAQ:in asioista, jotka ovat useimmiten kyselyjen kohteena. Tämä ei ole Microsoftin virallinen FAQ, mutta uskon sen olevan hyödyllinen monelle, joka on hankkimassa ensimmäistä Windows Phone -puhelinta itselleen tai yritykselleen.

Virallisia suomenkielisiä ohjeita ja hyviä vinkkejä puhelimen käyttöön löydät osoitteesta www.windowsphone.fi

1. Onko suomenkielinen Windows Phone jo olemassa?
Kyllä. Suomenkielen tuki on ollut markkinoilla lokakuusta 2011 lähtien Windows Phone 7.5:n mukana. Uudet Windows Phone 8 -puhelimet tulivat myyntiin marraskuussa 2012. Lue lisää Windows Phone 8:n uusista ominaisuuksista ja hyvä ohje uuden puhelimen käyttöönotosta: Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittamien.

2. Jos olen ostanut tai ostan Lumian, jossa on Windows Phone 7.5, niin saanko siihen päivityksen ja uuden aloitusnäytön?
Kyllä. Vanhemmat Windows-puhelimet (esim. Lumia 800 ja Lumia 900) saivat maksuttoman ns. Windows Phone 7.8 -päivityksen, jossa tuli mm. uusi aloitusnäyttö ja Lumia-puhelimesta tulee uuden Windows Phone 8:n näköinen. Lisäksi laitevalmistajat päivittävät puhelimien ominaisuuksia jatkossakin, ja puhelimissa olevat WP7.5-sovellukset jatkavat päivittymistään. Sen sijaan aivan kaikkia uuden Windows Phone 8:n toiminnallisuuksia vanhemmat puhelimet eivät saa, koska niissä ei ole kaikkia vaadittuja ominaisuuksia laitteistossa. Katso WP7.8-aloitusnäyttövideo Lumia 900:ssa. Lue lisää Windows Phone 7 -puhelimen päivittämisestä Päivityskeskuksesta.

3. Voiko vieraskielisen puhelimen päivittää myöhemmin suomenkieliseksi?
Ei. Puhelimeen ei voi lisätä valikkokieliä jälkikäteen. Kieliversio ei ole sidoksissa Windows Phoneen vaan puhelinvalmistajan päätökseen kielistä. Yleensä puhelimissa on useampi kieli, jonka käyttäjä voi vaihtaa. Varmista haluamasi kieli myyjältä ennen puhelimen hankintaa.

4. Toimiiko Windows Phone Marketplace eli Kauppa jo Suomessa?
Kyllä toimii. Marketplacen nimi muuttui Storeksi eli suomeksi Windows Phone -kaupaksi siihen pääsee selaimella osoitteessa http://www.windowsphone.com/fi-fi/store tai puhelimessa. Zune-ohjelmistossa ei enää ole Marketplace-osiota.

5. Voiko Windows Phone -kaupan (Marketplacen) tilin siirtää toiseen maahan?
Kyllä. Xbox Live -tilin voi siirtää uuteen maahan kolmen kuukauden välein käyttäen Xbox.com -sivustoa. Mene osoitteeseen http://support.xbox.com/fi-FI/billing-and-subscriptions/account-management/change-region ja seuraa siellä olevia ohjeita. Huomaa, että vaihdos voi vaikuttaa muihin asioihin, kuten tilauksiin, jo ostamaasi lisensoituun digitaaliseen sisältöön (kuten pelit, videot ja musiikki) ja Xbox-konsolin kautta käytettäviin palveluihin.

6. Voiko Windows Phone -kaupasta ostaa suomalaisella luottokortilla?
Voi ostaa. Myös PayPal-toimii maksuvälineenä. Tällä hetkellä Elisan asiakkaat voivat ostaa myös operaattorilaskutuksella puhelinlaskulle.

7. Voiko suomalainen kehittää sovelluksia Windows Phone -kauppaan ja saada maksun siitä?
Kyllä. Rekisteröidy kehittäjäksi Windows Phone Dev Center -palveluun osoitteessa http://dev.windowsphone.com ja julkaise ohjelmasi Kaupassa maailmanlaajuiseen jakeluun.

8. Koska muut palvelut tulevat Suomeen (Xbox Video, Zune etc.?)
Suomessa toimivat Windows Phone -kaupan lisäksi Xbox Live ja osin Bing-haut. Zune-palvelut eivät tule Suomeen, mutta puhelimessa on vastaavia musiikkipalveluita kuten Spotify ja Nokialla Musiikki. Lisäksi Windows Phone 8 -puhelimissa toimii Xbox Musiikki -palvelu. Xbox Video -palvelu ei toimi WP8:ssa. Palveluiden saatavuudesta WP8:lle löydät tietoa Ominaisuuksien ja palveluiden saatavuus -sivulta (sama WP7:lle).

9. Toimiiko Windows Phone :ssa Live Messenger?
Kyllä. Mese on integroitu Windows-puhelimen käyttöjärjestelmään samaan keskustelunäkymään, jossa on tekstiviestit, MMS:t ja Facebook Chat. Katso lisätietoja ohjeista Viestit. Voit myös ladata esimerkiksi Whatsapp-sovelluksen. Messenger poistui käytöstä maaliskuussa 2013 ja se korvautuu Skypellä, jonka voit ladata maksutta Windows Phone -kaupasta.

10. Toimiiko WP:ssa Office Communicator tai Lync?
Lync 2010 toimii ja se on ladattavissa Kaupasta maksutta. Lisäksi Lync 2013 on saatavilla nille, joilla on Lync 2013 -palvelin. OCS:lle ei ole Microsoftin tekemää sovellusta, ja Marketplacesta voit etsiä kumppaneiden tekemiä sovelluksia. Lync tulee päivittymään tukemaan laajemmin Windows Phone 8:n ominaisuuksia.

11. Mitä Exchangen Active Sync -ominaisuuksia Windows Phone tukee?
Aivan kaikkia Active Syncin ominaisuuksia, joita oli Windows Mobile 6.5:ssa ei ole implementoitu Windows Phoneen. Katso lisätietoa yritysdokumentaatiosta. Windows Phone 8:n hallinnasta voit lukea lisää suomenkielisiltä yrityssivuilta.

12. Miten löydän kadonneen puhelimeni tai tyhjennän sen?
Windows Phone tarjoaa ilmaisen palvelun, jonka avulla voit Suomessakin löytää kadonneen puhelimesi, pakottaa puhelin soimaa, lukita tai jopa tyhjentää sen. Tämä tapahtuu selaimella Oma puhelin -palvelusta. Katso ohjeet Löydä kadonnut puhelin. Windows Phone -palvelut löytyvät osoitteesta http://www.windowsphone.fi sivun oikeasta yläkulmata.

Voit myös tyhjentää puhelimen valitsemalla Asetukset/Tietoja ja painamalla sivun lopussa palauta puhelimen oletusasetukset -painiketta. Tällöin puhelimesi muisti ja kaikki tiedot tyhjenevät kokonaan, ja se palaa alkutilaan. Asennetut käyttöjärjestelmäpäivitykset toki säilyvät. Lue lisää Puhelimen oletusasetusten palauttaminen.

13. Miten siirrän yhteystiedot puhelimeeni?
Kannattaa alkaa käyttämään puhelimen Microsoft-tilin mukanaan tuomaa Outlook.com palvelua, jossa kontaktit pysyvät aina tallessa esim. Outlookin avulla. Katso ohjeet Miten siirrän vanhasta puhelimestani yhteystiedot uuteen puhelimeeni? Lisäksi mm. Nokia on tehnyt sovelluksen, jolla voi siirtää joistakin Nokian puhelinmalleista Bluetoothilla yhteystietoja ja jopa tekstiviestit uuteen Lumiaan. Löydät Siirrä tietoni -sovelluksen puhelimesi sovelluslistasta tai voi ladata sen Windows Phone Kaupasta tästä linkistä http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/siirrä-tietoni/dc08943b-7b3d-4ee5-aa3c-30f1a826af02

14. Miten siirrän kuvat ja videot puhelimestani talteen PC:lle?
Windows Phone 7 -puhelimille Zune on se ohjelma, joka hoitaa puhelimen ja PC:n välisen tiedonsiirron. Kuvat voi siirtää talteen myös pilvipalveluihin, mutta Zunen avulla saat synkronoitua jopa automaattisesti WLAN:in yli kuvat ja videot omalle koneellesi samalla kun lataat puhelinta. Katso ohjeet Musiikin ja kuvien synkronointi puhelimessa.

Windows Phone 8 -puhelimissa tietoa voi siirtää myös suoraan puhelimesta USB-kaapelilla tiedostojärjestelmän kautta sekä Windows Phone -sovelluksella. Lue lisää Musiikin, valokuvien ja videoiden siirtäminen tietokoneen ja puhelimen välillä.

15. Miten muokkaan tekstiä tai miten saan Facebook-kaverit pois kontakteista?
Katso WP7 vihjeitä + vinkkejä ja opit monta hyödyllistä pikkukikkaa. Tässä on sama Vihjeitä ja vinkkejä Windows Phone 8 -puhelimille.

16. Miten päivitän Windows Phone puhelimeni?
Puhelin kannattaa aina päivittää. Windows Phone 7.5 -puhelin ilmoittaa saatavilla olevista päivityksistä joko kytkettäessä se Zune-ohjelmalla varustetuun tietokoneeseen tai verkon yli, mikäli tämä ominaisuus on kytketty päälle. Katso ohjeet Puhelimen ohjelmiston päivittäminen.

Windows Phone 8 -puhelimen päivitykset tulevat automaattisesti verkon kautta ja tietokonetta ei tarvita. Lue WP8-puhelimen ohjelmiston päivittäminen.

17. Voiko Windows Phone -puhelimen päivittää tai synkata myös Macillä?
Kyllä. Lue lisää Puhelimen ohjelmiston päivittämien. Windows Phone 8:n kanssa et tarvitse tietokonetta, mutta voit ladata Macin Windows Phone -sovelluksen mm. iTunes-synkronointia varten.

18. Miten Copy&Paste toimii?
Katso ohje Copy & Paste.

19. Saako muita selaimia kuin Internet Explorerin Windows Phone -puhelimeen?
Ei. Mutta Kaupasta voit hakea selainlaajennuksia, jotka muokkaavat Internet Explorerin oletuskäyttökokemusta.

20. Onko Windows Phone -puhelimessa moniajo?
On. Windows Phone -alusta ja sen monet ominaisuudet ovat aivan aidosti moniajavia. Voit esimerkiksi kuunnella musiikkia samaan aikaan kun teet muuta, tai puhelin on lukittuna, ja sähköpostit päivittyvät taustalla. Windows Phone 8 toi moniajon näiden lisäksi myös mm. navigointiin ja VoIP-puheluihin.

21. Millä Windows Phone liitetään yrityksen verkkoon tai SharePointiin?
Windows Phone 7:ssa on Office Mobile 2010 ja se sisältää Office SharePoint Workpaces Mobilen, jonka saa liitetty UAG:n kautta turvallisesti yrityksen sisäverkkoon. Katso lisätietoa yritysdokumentaatiosta.

Windows Phone 8:ssa on Office Mobile 2013 ja siinä käytetään HTTPS-yhteyttä. Lue lisää Tiedostojen käyttö SharePointissa.

22. Millä Windows Phone -puhelimia hallitaan?
Windows Phone 7 -päätelaitehalllinta perustuu Exchange Active Sync -protokollaan (EAS) ja sitä tukee mm. Exchange Server ja Office 365.

Windows Phone 8 -laitteita voidaan hallita EAS:in lisäksi myös Windows Intunen, System Centerin Configuration Managerin ja kolmannen osapuolen MDM-ohjelmistojen avulla. Lue lisää Windows Phone ja sovellushallinta.

23. Mistä lataan Windows Phone -kehitystyökalut ja mitä ne maksavat?
Maksuttomat kehitystyökalut, emulaattori ja ohjeet löytyvät Windows Phone Dev Centeristä osoitteesta http://dev.windowsphone.com

24. Tarvitsenko puhelimen sovellusten kehittämistä varten?
Et tarvitse. Kehitystyökalut sisältävät myös hyvän emulaattorin, joka tukee tärkeimpiä ominaisuuksia.

25. Mikä on paras Windows Phone -puhelin?
Makuasioita. 🙂 Katso lisää Windows Phone Osta -sivulta.

26. Koska Nokian Windows Phone -puhelin tulee myyntiin?
Ensimmäinen Nokia Lumia 800 myytiin Suomessa 1.2.2012 klo 00:01 ja siitä tuli yksi vuoden 2012 myydyimmistä puhelimista Suomessa.

27. Toimiiko Symbian ohjelmat Windows Phonessa?
Ei. Etkä voi myöskään “siirtää” OVI-palvelun sovelluksiasi Nokian Windows-puhelimeen.

28. Voiko Windows Phonelle kehittää C/C++ ohjelmointikielillä.
Windows Phone 7.x:lle ei voi. Kehitys tapahtuu C#:lla, VisualBasicilla, Silverlightilla ja XNA:lla. Katso http://dev.windowsphone.com

Windows Phone 8:lle voidaan kehittää natiivisovelluksia myös C/C++ kielillä ja edellisten kombinaatioilla.

29. Mitä päivityksiä Windows Phoneen on tulossa?
Windows Phone 7.5 puhelimiin on tullut isompi 7.8 -päivitys jakoon ja siitä voit lukea Päivityskeskuksessa.

Windows Phone 8:een tulee myös päivityksiä ja niistä kerrotaan Windows Phone 8 -sivustolla ohjeessa Miten päivitän puhelimeni. Viimeisin päivitys on Windows Phone 8.1.

30. Mitä päivityksiä on jo tullut?
Seuraa päivityshistoriaa Windows Phone 7 ja Windows Phone 8. Viimeisin päivitys sisältää myös kaikki aiemmat päivitykset. Lisäksi laitevalmistajat lisäävät päivityksiin omia laajennuksia kuten Nokian Cyan-päivitys. Näistä voit lukea lisää laitevalmistajan päivityssivuilta.

31. Voiko Windows Phoneen vaihtaa oman soittoäänen?
Kyllä. Windows Phone 7:lle Katso ohjeet tai lataa kumppanin tekemä soittoäänisovellus Kaupasta tai siirrä se MMS-viestin mukana. Musiikkikirjastosta ei voi suoraan valita jotain kappaletta soittoääneksi. Huomaa, että soittoäänitiedoston genren nimi pitää olla englanniksi ringtone.

Windows Phone 8:ssa voit myös siirtää suojaamattoman MP3-tiedoston suoraan puhelimen ring tones -kansioon. Lue lisää Soittoäänien lisääminen puhelimeen.

Lisäksi Nokialla on myös oma soittoäänisovellus, jonka löydät Nokian hyllyltä Kaupasta.

32. Voiko Windows Phone -puhelimen näppäimistön vaihtaa suomalaiseksi?
Kyllä. Tämä toimii myös niissä puhelimissa, joissa ei ole suomenkielisiä valikoita. Katso ohjeet WP 7 näppäimistön kielen vaihtaminen ja WP8:ssa menet Asetukset/Näppäimistö. Sinulla voi olla samaan aikaan useita aktiivisia näppäimistöjä, joita voit vaihtaa nopeasti välilyöntinäppäimen oikealla puolella olevalla pikanäppäimellä, jolloin vaihtuu myös oikolukusanasto.

33. Saako Windows-puhelimeen suomenkielisen ääniohjauksen?
Ei tällä hetkellä. Windows Phone 8 -puhelimessa voit valita ulkomaisen ääniohjauksen myös suomenkieliseen puhelimeen asetuksista Asetukset/Puhe ja lue ohje Puhelimen käyttäminen äänikomennoilla.

34. Saavatko kaikki samaan aikaan Windows Phone -päivitykset?
Eivät saa. Tämä riippuu valmistajasta, puhelinmallista ja operaattorista, jonka takia päivitys käytännössä eri aikaan eri käyttäjille.

35. Miten ohjelmoin Windows Phone -sovelluksia Windows Azuren päälle?
Windows Azure sopii hyvin myös mobiilipalveluiden alustaksi. Lataa Codeplexistä maksuton Windows Azure Toolkit for Windows Phone 7 ja testaa pilvipalveluiden kehittämistä.

36. Toimiiko Windows Phone Office 365:n kanssa?
Kyllä. Office 365 käyttökokemus on täysin saumaton Windows Phonen kanssa ja riittää kun kirjoitat Office-toiminnossa oman Office 365 sähköpostiosoitteen ja salasanan, jolloin puhelin ottaa automaattisesti käyttöön Office 365 -palvelut ja ehdottaa Lync-sovelluksen lataamista puhelimeen. Voit kokeilla tätä maksutta osoitteessa http://office365.fi

37. Kuinka paljon SkyDrivessä on tilaa?
Tällä hetkellä maksutonta tilaa on 7 gigatavua ja sitä voi hankkia lisää. Suurin tiedostokoko on 300 Mt tai jos käytät tietokoneessa SkyDrive-sovellusta, niin tiedoston maksimikoko on 2 Gt. Lue lisää http://skydrive.live.com

38. Näenkö Markeplacen/Kaupan sisällön Zunessa?
Et enää. Nykyään Marketplace eli Windows Phone -kauppa löytyy ainoastaan puhelimessa tai selaimella. Kaupan osoite on http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/ tai löydät sen Windows Phone -sivulta www.windowsphone.fi ylärivin Sovellukset + Pelit linkistä. Tarvitset maksuttoman Microsoft-tilin, jotta voit ladata sovelluksia puhelimeesi.

39. Montako sovellusta Windows Phone -kaupassa on?
Yli 160.000 kpl ja lisää tulee noin 300 sovelluksen viikkovauhtia tasaisesti kiihtyen. Windows Phone Applist -palvelussa löytyy myös epävirallinen statistikkasivu, josta näkee sovellusten määrän ja kasvuvauhdin.

windows phone 7 applications

40. Toimiiko Bing Suomessa Windows Phonessa?
Toimii, mutta paikalliset (local search) ominaisuudet eivät ole samoja kuin maailmalla. Hakukieleksi voi vaihtaa myös “region & language” -asetuksista English, jos haluaa käyttää kansainvälisiä vastauksia ja mm. laajennettua visuaalista hakua. Nyt myös musiikkihaku toimii Suomessa.

41. Toimiiko Skype Windows Phonessa?
Kyllä Windows Phone8:ssa, mutta  ei enää Windows Phone 7:ssa. Skype-sovellus on ladattavissa Kaupasta. Skype korvasi Live Messengerin maaliskuussa 2013. Kesästä 2014 lähtien Windows Phone 7:n laitteilla ei voi enää käytää Skypeä. Lue lisää www.skype.com

42. Onko Windows Phonessa Internet-yhteyden jakoa?
Kyllä, lue ohjeet Yhteyden jakaminen. Nokian Lumia 800 ja 710 -puhelimiin tämä ominaisuus pitää päivittää. Lue lisää Nokian Ääni -blogista.

43. Voiko SkyDrivestä streamata sisältöä puhelimeen?
Kyllä. Lataamalla erillisen maksuttoman SkyDrive-sovelluksen Windows-puhelimeen, niin saat mm. tämän lisäominaisuuden.

44. Onko operaattorini tuettu Windows Phonessa?
Yleensä kaikki suomalaiset operaattorit toimivat Windows-puhelimissa. Oikeiden asetusten saaminen saattaa edellyttää erillisen “Verkkoasetukset”-sovelluksen lataamista valmistajan ”hyllyltä” Kaupasta ja oikean operaattorin valintaa listalta. Tällöin joudut käyttämään WLAN-yhteyttä, jos 3G/2G asetukset eivät toimi. Varmista tuki operaattoriltasi.

45. Mistä saan lisätietoa Live ID:stä eli nykyisestä Microsoft-tilistä?
Live ID:n nimi muuttui Windows Phone 8:n myötä Microsoft-tiliksi. Katso ohje WP7 Windows Live ID ja Windows Phone 8:n ohje Microsoft-tili.

46. Miten alaikäinen voi ladata sovelluksia Windows Phoneen? Missä on Perheasetukset tai Oma perhe -toiminto?
Mikäli käyttäjä on alaikäinen, niin täysi-ikäisen huoltajan pitää sallia sovellusten ostaminen Windows Phone -kaupasta. Windows Phone 7.5:ssa tämä onnistuu kun alaikäinen liittää tiliinsä täysi-ikäisen Live ID:n tiliä luotaessa. Tämän jälkeen aikuisen pitää hyväksyä tili http://zune.net sivustolla tai Zune-ohjelmistossa menemällä sisään lapsen tunnuksella ja valitsemalla Asetukset->Tili->Perheasetukset, jolloin aikuista pyydetään kirjautumaan sisään omalla tunnuksellaan ja hyväksymään tilin. Tämän jälkeen voit estää tai sallia lapsen sovellusten ostamisen.

Windows Phone 8:ssa käytössä on ns. Oma perhe -toiminto, joka löytyy www.windowsphone.fi sivulta oikeasta yläkulmasta Oma puhelin -alasvetovalikosta, kun olet kirjautunut sisään sivustoon. Lue lisää Windows Phone -sivuston Oma Perhe -toiminto. Windows Phone 8 -puhelimet tukevat myös osin Windowsin Perheturvaa (katso Perheturvan sivusto).

47. Onko Windows Phonessa yritysten tarvitsema aikalukitus, etälukitus, salasanan vaatiminen ja etätyhjennys etähallinnassa.
Kyllä. Katso lisätietoa WP7.5 yritysdokumentaatiosta ja tutustu Windows Phone 8 yrityksille -sivuihin.

48. Maksaako Office jotakin Windows Phoneen?
Ei maksa. Tutun Officen helppokäyttöinen mobiiliversio tulee maksutta kaikissa Windows-puhelimissa. Sen käyttö yrityksen palvelimien (esim. SharePoint tai Exchange) kanssa vaatii luonnollisesti CAL-lisenssin, kuten työasemassakin, mutta Office 365:n kanssa et tarvitse lisälisenssejä. Tuoren versio on Office Mobile 2013.

49. Onko Nokia Lumialle JoikuSpot ohjelmaa?
Ei ole. JoikuSpotia ei ole eikä sitä voi sellaisenaan tehdä Windows Phonelle. Internet-yhteyden jako (WiFi hotspot) on Windows Phonen ominaisuus, ja se on saatavilla puhelimen päivityksen mukana myös vanhoihin Nokia Lumia 800 ja 710 -puhelimiin. Muissa Lumioissa se on valmiina. Lue ohjeet Yhteyden jakaminen.

50. Onko Windows Phoneen virustorjuntaohjelmistoa tai haittaohjelmia?
Ei ole. Virustorjuntaa ei ole, koska puhelimen arkkitehtuuri on sellainen, että ohjelma ei pääse käsiksi toiseen ohjelmaan, ja ohjelman tiedot ovat sen omassa suljetussa muistialueessa. Puhelimeen ei pysty myöskään kirjoittaa ns. natiivikoodia vaan kaikki sovellukset ajetaan omassa sandboxissaan. Sen takia puhelimelle ei voi tehdä myöskään virustorjuntaohjelmaa tai viruksia. Lisäksi puhelimeen ei pysty asentamaan sovelluksia muualta kuin Marketplacesta, jonka kaikki sovellukset tarkastetaan ja sertifioidaan. Windows Phone 7.5:n tietoturvamallista voi lukea mm. yritysdokumentaatiosta tai Windows Phone 8:sta Windows Phonen tietoturva ja salaus -sivulta.

Lue myös postaukseni Windows Phone, haitaohjelmat, virustorjunta ja palomuuri

51. Tarvitaanko Windows-puhelimeen palomuuri?
Ei. Windows-puhelimen käyttämät yhteydet ovat SSL-suojattuja käyttöjärjestelmän toimesta, jolloin erillistä palomuuriohjelmistoa ei tarvita. Omien sovellusten pitää tietysti myös itse huolehtia, että yhteydet on toteutettu järkevästi. Windows Phone Enterprise Feature Packin mukana (2014) tulee myös VPN-tuki.

52. Otetaanko valokuvista automaattinen varmuuskopio SkyDriveen?
Kyllä, niin halutessa. Tämä ominaisuus pitää laittaa Windows Phone 7.5:ssa erikseen päälle Kuvat+kamera -asetuksista, jolloin kuvasta otetaan SkyDrivelle talteen kevytversio – ei alkuperäistä. Alkuperäisen kuvan voi synkronoida tietokoneelle Zune-ohjelmalla joko USB-piuhalla tai WLAN:in ylitse langattomasti. Myös erillinen Kaupasta ladattava SkyDrive-sovellus mahdollistaa kuvan siirtämisen suurena SkyDrivelle haluamaasi hakemistoon.

Windows Phone 8:ssa kuvasta voidaan ottaa automaattisesti myös täyskopio SkyDrivelle WLAN-yhteyden kautta. Lue lisää Kuvattujen valokuvien ja videoiden tallentaminen SkyDriveen automaattisesti.

53. Voiko Windows-puhelinta käyttää USB-muistina ja näkeekö sen sisällön tietokoneella?
Kyllä Windows Phone 8:ssa ja ei Windows Phone 7.5:ssa. Windows Phone 7.5:ssa tietokoneelta voi siirtää USB-piuhan avulla puhelimeen vain mediatiedostoja käyttäen Zune-ohjelmistoa (katso Musiikin, kuvien ja videoiden synkrointi). Lisäksi USB-yhteyttä käytetään puhelimen päivittämiseen ja varmuuskopiointiin päivityksen yhteydessä.

Windows Phone 8:ssa puhelimen muistiin ja muistikortille pääsee rajoitetusti käsiksi piuhan kautta käyttämällä Windowsin resurssien hallintaa. Lue lisää Musiikin, valokuvien ja videoiden siirtäminen tietokoneen ja puhelimen välillä.

53. Miten siirrän yhteystiedot (kontaktit) vanhasta puhelimestani?
Homma on helppoa, jos yhteystiedot ovat jo jossakin pilvipalvelussa. Mutta jos ne ovat vanhassa puhelimessasi, niin joudut näkemään vaivaa saadaksesi ne uuteen puhelimeesi pilvipalvelun kautta. Joissakin puhelimissa on esim. Lumiassa Osoitekirjan siirto tai Siirrä yhteystietoni -sovellus, jolla voi siirtää kontaktit Bluetoothin avulla toisesta Nokian puhelimesta. Katso Windows Phone 7.5 -ohjeet Yhteystietojen tuominen tietokoneesta ja Yhteystietojen tuominen vanhasta puhelimesta.

Windows Phone 8:lle lue Yhteystietojen tuominen uuteen puhelimeen.

Katso myös Nokian Siirrä tietoni -sovellus Windows Phone Kaupasta http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/siirrä-tietoni/dc08943b-7b3d-4ee5-aa3c-30f1a826af02

54. Mistä voin ladata Microsoft Office Outlook Hotmail Connectorin tietokoneelleni?
Hotmail Connectorin avulla saat näkymään Live-tilisi Outlook 2010:ssa, jolloin yhteystietojen , kalenterien ja sähköpostien käsittely ja siirto on näppärää tietokoneella. Katso lisätietoja ja lataa se täältä.

Office Outlook 2013 tukee suoraan Hotmail- ja Outlook.com-tilejä, jolloin erillistä connetoria ei tarvita.

55. Toimiiko herätyskello, jos puhelin on kytketty pois päältä?
Ei toimi. Puhelin kannattaa laittaa yöksi Lentotilaan, jolloin herätyskello toimii, mutta puhelut eivät tule häiritsevästi perille.

56. Miksi en pääse Windows Phone 7.0 -puhelimellani Marketplaceen?
Marketplacen ominaisuudet päivittyvät jatkuvasti, ja 23.5.2012 lähtien Marketplaceen on päässyt vain Windows-puhelimella, joka on päivitetty 7.5-versioon. Voit päivittää puhelimesi maksutta ja löydät ohjeet Päivityskeskuksesta.

57. Mistä saan lisätietoa Windows Phone 8:sta?
Window Phone -sivusto www.windowsphone.fi on päivittynyt Windows Phone 8 -tiedoilla. Lue tiivistelmä Windows Phone 8:n uusista ominaisuuksista ja löydät myös hyvän ohjeen uuden puhelimen käyttöönotosta: Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittamien. Uusista Windows Phoneen liittyvistä asioista löydät tuoreeltaan lisätietoa Windows Phone Blogista ja tietysti myös tästä blogista.

58. Tulevatko vanhat Windows Phone -puhelimet päivittymään Windows Phone 8:aan ja mikä on Windows Phone 7.8?
Vanhat puhelimet (pois lukien LG Optimus) saavat ns. Windows Phone 7.8 -päivityksen, jossa tulee mm. uusi personoitava aloituisnäyttö. Lisäksi pilvipalvelut ja monet sovellukset päivittyvät myös nykyisiin puhelimiin. Sen sijaan koko Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää ei pysty asentamaan vanhoihin puhelimiin, koska niiden laitteistot eivät tue täysin WP8:ia.

59. Miten saan nopeasti Windows-puhelimen värinälle tai äänettömälle?
Paina äänenvoimakkuusnäppäintä, jolloin oikeaan yläreunaan tulee painike, josta voit valita äänen+värinen tai pelkän värinän. Lue lisää Soittoäänet, äänet ja äänenvoimakkuus.

60. Mistä löydän tai lataan Live Messenger -ohjelman eli Mesen Windows-puhelimeen?
Mese on kaikissa puhelimissa osana käyttöjärjestelmää. Eli sinun ei tarvitse ladata mitään päästäksesi mesetäämään kaverin kanssa. Meseviestit tulevat samaan näkymään tekstiviestien ja Facebook-keskustelun viestien kanssa Viestit-toiminnossa. Huomaa, että sinun mesessä käyttämä tunnuksesi pitää olla myös puhelimen Live ID -tunnus. Lue lisää Viestit-toiminnosta.

Huom! Maaliskuussa 2013 Live Messenger -palvelu sulautui Skype-palveluun. Lataa Windows Phone 8 -puhelimeesi maksuton Skype-sovellus Kaupasta (ei enää WP7-tukea).

61. Miten saan puhelimen oikoluvun ja sanojen ehdottamisen pois päältä?
Windows Phone osaa ehdottaa ja korjata sanoja samalla kun kirjoitat. Tämä on erittäin näppärä ominaisuus, ja ehdotankin, että pari päivää maltat opetella sen käyttöä, ja tutustut mm. siihen, miten uusia sanoja voi lisätä sanastoon tai siirrät kohdistinta tekstissä. Ohjeet oikoluvun eli tekstiehdotusten käyttöön ja sen poistoon Windows Phone 7.5:ssa löydät täältä: Kirjoittamisen apuvälineet ja Windows Phone 8:ssa täältä: Vinkkejä näppäimistön käyttöön.

62. Miten siirryn helpoiten Android- tai iPhone-puhelimesta Windows Phoneen?
Toisesta älypuhelimesta Windows Phoneen siirtyminen on itseasiassa hyvin helppoa suurimmassa osassa tapauksia, jos olet käyttänyt pilvipalveluita. Lue tähän liittyvä ohje Android- tai iPhone-puhelimesta Windows Phone -puhelimeen siirtyminen.

63. Mistä löydän lisätietoa sovellusten lataamiseen liittyviin ongelmiin?
Tutustu Sovellusten ja pelien lataamista koskevat usein kysytyt kysymykset -sivuun tai Kaupan ongemia vianmääritykseen.

64. Miten muutan lapsitilin aikuisen tiliksi lapsen täyttäessä 18 vuotta?
Vaihdoksen tai korotuksen voi tehdä vain täysi-ikäinen Xbox.com-sivustolla. Lue ohjeet korottamiseen täältä: http://support.xbox.com/fi-FI/xbox-live/online-privacy-and-safety/online-safety

65. Onko Windows Phone -puhelimessa Adoben Flash -tuki?
Ei ole. Windows Phone ei tule verkkosivuja, joissa on Adoben Flash -komponentteja. Puhelimiin ei voi myöskään ladata erillistä Flash Player -ohjelmistoa. Flashin sijaan interaktiiviset HTML5-sivut on tuettuja.

66. Miten käynnistän puhelimeni uudestaan, jos en voi irroittaa akkua?
Osassa Windows Phone -puhelimissa ei ole irroitettavaa takakantta, jotta mahdollisesti jumiutuneen puhelimen voisi uudelleen käynnistää akun irroittamalla. Tällöin voit painaa 10 sekunnin ajan yhtäaikaisesti ”ääni pienemmälle” ja virtanappuloita. Lue lisää Jumituineen puhelimen uudelleen käynnistäminen.

Lisään tähän perään tulevaisuudessa uusia kysymyksiä ja vastauksia, joita tulee vastaan.

Puuttuko Windows Phonesta joku kaipaamasi ominaisuus?
Voit ehdottaa ja äänestää puuttuvia ominaisuuksia User’s Voicessa osoitteessa http://windowsphone.uservoice.com

Katso myös nämä sivut:

134 vastausta artikkeliin: Windows Phone FAQ eli usein kysyttyjä kysymyksiä

 1. Tero S. sanoo:

  Tällaista on kaivattu, hyvä Vesku!

 2. Arttu sanoo:

  Hyvä lista!

  Tässä muutamia vinkkejä joita voisi vielä lisätä: maininta, että WP ei tue USB-muistikortteja (massamuistitilassa), ja soittoäänikohtaan kannattaisi myös lisätä, että viesti- ja ilmoitusääniä (sms, mms, email) ei voi toistaiseksi vaihtaa vapaasti. Ehkä myös maininta varmuuskopioinnista voisi olla paikallaan (PC:llä varmuuskopiointi onnistuu vain päivitysten yhteydessä, Mac Connectorilla kuulemma koska tahansa). Niin ja voisi olla hyvä mainita, että jos tietää jonkun sovelluksen joka on esim. brittien WP Markeplacessa mutta ei Suomen, niin sovelluksen kehittäjää voi pyytää lisäämään sovellus myös Suomi-Marketplaceen (offtopic: olisi hyvä jos Marketplacessa olisi jokaisen sovelluksen kohdalla pakollisena tietona näkyvissä esim. sähköpostiosoite, josta sovelluskehittäjän tavoittaa).

 3. Arttu sanoo:

  Tämän päivän Hesarin jäljiltä voisi myös mainita virustorjuntaohjelmien tarpeettomuudesta…

 4. TG sanoo:

  Kysymys 28: kehitys on mahdollista myös VB:llä.

 5. Weli Markkanen sanoo:

  Tietoa koska / onko ylipäätään tulossa tukea Lumia 800 puhelimessa wlan hotspot toiminnallisuudesta? Entäpä koska Suomessa tulee jakoon päivitys, jossa akun käyttöaika pitenee?

  • kitevesku sanoo:

   Ikävä kyllä nämä ovat sellaisia kysymyksiä, joihin en pysty vastaamaan, koska ne ovat Nokian ”tontilla”.

   • Weli Markkanen sanoo:

    Päivityshän tipahtikin jo 🙂 Ja akun kestohan parani merkittävästi 🙂 Suottelen päivittämistä. Vielä kun saatais tuo hotspot tuki, niin täähän ois varsin käyttökelpoinen laite 😉

 6. Timppa sanoo:

  Tätä en hokannut tuolta eli 710:n ”desktopissa” ja kohdassa kuvat, kummittelee kuvia, jotka olen poistanut kamerasta. Mistä moisen ominaisuuden saa pois, kun mielsetäni mikään kameran asetuksista ei moista sano?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Timppa!

   Alkunäkymässä oleva Kuvat-toiminnon ruutu pyörittää satunnaisia kuvia, ja voi kestää tovi, ennen kuin kuva poistuu. Ellet sitten ole valinnut Kuvat-toiminnossa suosikkikuvia, jolloin vain niitä pyöritetään alkunäkymässä.

 7. Weli Markkanen sanoo:

  Jännä nähdä miten Nokia ja MS pelaa yhtä näissä päivityksissä. Tuli 900:nen ja kevyempi versio jossa tuo hotspot tuki yhteydenjakoon. Nyt myydään näitä koneita ja 800:lle ei julkaista ko. päivitystä. Yritykset vaihtaa 900:een laitteita vain siitä syystä, että voivat hyödyntää jaettua yhteyttä esim. kannettavissa ja säästää näin ollen toisen sim kortin hommaamisessa kannettavaan.

  Että 800:en omistajat, odotellaan vaan. Voi olla, että tulee päivitys sitten, kun ensin julkaistaan wp8, tai voi olla, että tuota päivitystä ei edes nähdä koskaan…

  Mun mielestä todella ala arvoista touhua niin MS:ltä kuin Nokialta tässä asiassa.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Weli ja kiitos kommentista.

   Ymmärrän hyvin turhautumisesi, koska odottavan aika on pitkä. Nokia on sanonut päivättävänsä Lumia 800 -puhelimen, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole sanottu. Lumia 900:ssa on jo uusi versio käyttiksestä, joka päivittyy myös muihin puhelimiin, kunhan se on läpäissyt laitevalmistajien ja operaattoreiden testit. Tarkempaa aikaa tämän päivityksen jakelusta muihin puhelimiin ei ole sanottu, mutta kyllä se on työn alla.

   En voi sanoa muuta kuin, että yritä jaksaa vielä tovi. Kovin kauaa päivitysten tuleminen ei käsittääkseni enää kestä. Mutta pitää muistaa, että samana päivänä se ei tule kaikkiin maailman puhelimiin saataville, vaan jako tapahtuu porrastetusti ympäri maailman.

   Mielestäni tilanne on kuitenkin parempi verrattuna esim. Android-puhelimiin, joihin ei yleensä edes luvata päivityksiä. Tosin tämä asia ei tietenkään Lumian omistajia lämmitä.

 8. Tomi Jääskeläinen sanoo:

  Weli, samoilla linjoilla kanssasi. Kävin tuossa katselemassa kaupan hyllyssä jo olevaa Samsungin Galaxy III:sta. Kuulun myös tähän Lumia 800 porukkaan, joka on odotellut tätä toiminnallisuutta verkkoyhteydenjaosta jo useamman kuukauden ajan. Mökillä tämä alkais olemaan jo kovasti tarpeen, kun mökkiläppärissä ei ole paikkaa edes SIM kortille. Vaihtoehtoina ois vaihtaa Lumia 800:nen tohon Galaxy S III:een tai sitten on ostettava tikku. Jos jää Nokialta odottamaan päivityksen saapumista, niin voi olla kesä taputeltu 😀

 9. Tomi Jääskeläinen sanoo:

  Lumia 800- ja Lumia 710 -puhelinten ohjelmistopäivitys: (lähde aani.nokia.fi)
  Nokia Lumia 800- ja Nokia Lumia 710 -puhelimille julkaistaan Zune-palvelun kautta ohjelmistopäivitys vaiheittain 27.6.2012 alkaen. Monien edellä esiteltyjen sovellusten käyttö edellyttää ohjelmistopäivityksen lataamista.

  Päivitys tuo Lumia-laitteisiin odotettuja ominaisuuksia, kuten Internet-jaon ja mediasisällön suoratoiston sekä flip to silence -ominaisuuden eli puhelimen vaimentamisen kiepauttamalla.

 10. Suvi Kohtala sanoo:

  voiko zune ohjlemaan siirtää vain kuvat ? vai pystyykö sinne sunkronomkmaan viestit??

  • kitevesku sanoo:

   Kiitos Suvi hyvästä kysymyksestä.

   Zune-sovellus on tarkoitettu kuvien, musiikin ja videoiden siirtoon puhelimen ja PC-tietokoneen välillä. Eli tyypillisesti isojen tiedostojen nopeaan siirtoon USB-kaapelin tai WLAN:in kautta.

   Valitettavasti SMS tai MMS-viestejä Zunella ei pysty siirtämään tietokoneelle. Tämä ei onnistu millään muullakaan, koska nämä usein hyvin henkilökohtaista tietoa sisältävät viestit on suojattu niin, että niihin ei pääse käsiksi puhelimen ulkopuolelta tai muista sovelluksista, jotta ei voi tehdä haittaohjelmia.

   Tietysti voit edelleen lähettää näitä viestiä matkapuhelinverkon kauttaa tai kopioida itse viestin sisällön ja liittää sen vaikkapa sähköpostiin tms.

 11. radom77 sanoo:

  Hei! Olen saanut sen käsityksen noista kirjoituksista, että Windows Phone puhelimeen ei ole virustorjunta ohjelmia saatavilla. Joten kysymys kuuluu… Jos joku pääsee käsittelemään puhelintani, niin onko hänen mahdollista asentaa Lumia puhelimeeni jonkinmoista vakoiluohjelmaa puheluiden, tekstiviestien tai jonkin muun seuraamiseksi?

  • kitevesku sanoo:

   Moi ja kiitos erinomaisesta kysymyksestä!

   Vastaan tähän parissa osassa:
   1. Pidä aina puhelimen automaattilukitus päällä. Eli valitse lukitusasetuksista, että puhelimen koodia kysytään esimerkiksi joka kerta kun puhelin on ollut käyttämättä 5 minuuttia.

   2. Mikäli unohdat puhelimen auki ja joku ottaa sen, niin hän pystyy asentamaan puhelimeesi ohjelman. Mutta puhelimeen ei voi asentaa sovelluksia muualta kuin Windows-kaupasta (aka Marketplace), jossa kaikki sovellukset ovat Microsoftin tarkastamia ja hyväksymiä. Joten siellä ei ole haittaohjelmia.

   Lisäksi on teknisesti mahdototonta rakentaa sovellus, joka pääsisi puheluihin tai tekstiviesteihin väliin, koska nämä toiminnot ovat vielä erikseen suojattuja. Kehittäjät eivät voi rakentaa sovellusta, joka kutsuisi näitä toimintoja tai pääsisi niiden muistiavaruuteen – kuten joissakin muissa älypuhelimissa.

   Summasummarum: Esittämäsi asia ei ole mahdollista, koska Windows Phone -alustan arkkitehtuuri estää tällaisen, ja tämä huomioitu myös sovellusjakelussa. Tämän takia Windows Phone on ehkä turvallisin älypuhelinalusta, jota voi suositella ihan tavallisille ihmisille.

 12. Aajii sanoo:

  Hei Vesku, miksi windows puhelimissa ei ole kello/päivämäärä näkyvissä kun se on lukittu? Sitä ei saa mistään erikseenkään marketplacen kautta.. Eli puhelimen ns. screen saver, jossa muuten mustassa näytössä näkyy kello ja päivämäärä. Nyt täytyy joka kerta käyttää puhelimen virtanappia kerran pohjassa, jotta näkee mitä kello on.. Myöskään mitään informaatiota ei näy onko puhelimeen tullut viestejä/puheluita ennenkuin tekee saman kuin yllä mainitsin

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Erinomainen kysymys.

   Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin tämä johtuu Qualcomin valmistamasta piirisarjasta, joka on puhelimessa. Se ei tue sitä, että virransäästön ollessa päällä, niin näytössä voisi näyttää jotain. Muuten puhelin kuluttaisi jatkuvasti virtaa ja akku kuluisi. Olen pahoillani tästä, koska monet Nokian käyttäjät olivat tottuneet tähän toisella rauta-alustalla.

 13. kitevesku sanoo:

  Qualcomm tekee myös 920:n ja 820:n piirit, joten ominaisuus ei ole tulossa.

 14. Tero sanoo:

  Linux ympäristössä USB-piuhalla liitetty WP-puhelin avautuu kiltisti massamuistina. Eli väite, että tämä olisi mahdotonta, ei pidä paikkaansa. itse juuri kopioin Lumiasta kuvat tuota kautta, kun en jaksanut alkaa pelleilemään kömpelön Zune-softan kanssa. Jos MS on tämän tarkoituksella pyrkinyt estämään, niin sitten on toteutus mennyt… penkin alle, kauniisti sanottuna.

  Huomautan myös, että WP 7.5 ei ole aidosti moniajava, toisin kuin yllä väitetään. Tämä aiheuttaa ongelmia mm. Skypen kanssa, jos koitat puhelun aikana tehdä jotakin muuta; samoin Run the map ja vastaavat ohjelmat aiheuttavat ongelmia. Samoin Nokian Kartat ei pysty lataamaan karttoja taustalla, vaan käyttis pakko-pysäyttää latauksen, jos sovelluksen asettaa taustalle. Aidosti moniajavia mobiilikäyttiksiä on toki vain muutama, mm. Nokian kuppaama Linuxille rakennettu Meego, vanha kunnon Symbian ja Blackberryn tuleva käyttis. WP 8 saattaa olla oikeasti moniajava, mutta käytännössä sitä ei ol vielä päästy testaamaan.

  Ihan vain palautteena — minneköhän nämäkin kuuluisivat? — voisin myös mainita, että vaikka WP 7.5:n Metro-teemaa noudatetaan käyttöliittymässä ja myös kolmansien osapuolten softissa yhtenevästi ja hyvin, ovat MS:n omat avainsovellukset tästä poikkeus. (tietysti!) Esim. S-postisovellus paistattaa koko valtavan ruudun koolta kirkkaan valkoista taustaa, joka moderneilla AMOLED-näytöillä vie aivan tolkuttomasti virtaa. Oletuksena käytettävä valkoista-tekstiä-mustalla teemahan perustuu juuri siihen, että näin näyttöjen virrankulutus saada minimoitua, kun mustia pikseleitä ei tarvitse pitää päällä. Tämä on älypuhelimessa ratkaisevan tärkeää akunkeston kannalta. Nyt s-postin tai Skydriven käyttö vie akkua Lumia 900.ssa törkeällä tahdilla. Mitään syytä kirkkaan valkoisen ruudun paistattamiseen ei ole muuta kuin kehittäjien huolimattomuus. Pitäisi voida näiden sovellusten asetuksista asettaa puhelimen teemaa noudattava väritteema, jos sovellus itse ei kerran halua Microsoftin omia UI-kehitysohjeita noudattaa. Lisäksi hämärässä käytettäessä tuo raaka valkoienen on todella ikävä teema katsoa ihan ylipäätäänkin, etenkin kun luetaan tekstiä samalla. Tämä menee jo perus havainnointipsykologian puolelle. Voisit Vesku laittaa tästä vinkkiä sinne Redmontiin päin, että skarppaavat.

  Toinen vinkki Redmontiin: WP:ssä sovellusta on erittäin vaikea sulkea. Sulkemisnäppäintä tai yhdistelmää (esim kaksi pikanapsautusta nuolinäppäimestä tai jokin ruksi kulmassa avoimien ohjelmien selausnäkymässä) ei ole määritetty ja siksi monissa sovelluksissa on mentävä koko ohjelman sivu tai näkymä ”historia” läpi takaisinpäin nuolella ennen kuin sovelluksen saa suljettua. Ainahan sovelluksen voisi toki jättäää huoletta taustalle, kun käyttis ei kerran oikeasti moniaja — se siis jää vain passiiviseen tilaan — mutta vie se silti muistia ja saattaa näyttää tietoja, jotka ovat henkilökohtaisia. Siksi ohjelmia on tarpeen myös sulkea.

  Kysymys: Onko viikkonäkymän puuttuminen vihdoin korjattu WP 8:aan? Entä valmiustilan tolkuton virrankulutus WP:ssä?

  Kysymys: Miksi WP 7.x tapetaan nyt, kun pitäisi alkaa tuoda edullisia WP-puhelimia kehittyville markkinoille? Ei sinne WP 8 vaatimaa rautaa voi viedä samaan hintaan mitä kiinalaiset pienvalmistajat myyvät Androidia. Vaikuttaa kuin MS kohtelisi mobiilimarkkinoita kuin sen omaa tuttua PC-bisnestä, eikä ymmärtäisi, miten matkapuhelinalalla valmistajat tekevät rahaa. Se ei tapahdu vain (tai edes usein) myymällä viimeisintä hienoa uutta monen sadan euron tavaraa muutamalla länsimaiselle kuluttajalle ja firmalle.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Tero! Olihan melkoisen pitkä lista kysymyksiä/palautetta. Yritän tässä hieman vastailla niihin.

   En ole ihan varman mihin Linux-viritykseen viittaat, mutta oletan, että sinulla on kehittäjäavattupuhelin ja/tai ROM?

   Windows Phone itsessään on täysin moniajava käyttöjärjestelmä. piste. Eli muuten et voisi kuunnella musiikkia samalla, kun luet Kindlellä kirjaa, ja sähköpostit päivittyvät taustalla. Sen sijaan kolmannen osapuolen sovellukset eivät saa tehdä ihan mitä vain. Ainoastaan muutamat yleisimmät asiat ovat sallittuja taustalla, kuten musiikin soitto ja tiedostojen lataus. Tämä sen takia, että muuten huonosti koodattu ja testattu sovellus hidastaisi puhelimen käyttöä ja akkua kuluisi kontrolloimattomasti (tuttu ilmiö joissakin muissa älypuhelimissa). Tämän takia myös mm. Facebook, Twitter ja LinkedIn -päivitykset hoitaa käyttis eikä erillinen sovellus.

   Sitä en tiedä, miksei Nokian Kartat hyödynnä taustalatausta. Ehkä siinä on joku kokorajoitus, jota en nyt muista?

   Mainitsit Skypen ja Run the mapin, joissa moniajo olisi tarpeen. Tämä on huomattu ja WP8:ssa VoIP-puhelu/videopuhelu- ja GPS-moniajo ja API:t tarjotaan myös kolmansille osapuolille.

   Huomiosi Outlookin valkoisesta taustasta on oikea. Tähän syynä on se, että käyttäjätutkimuksissa selvä enemmistö halusi lukea sähköpostinsa ns. ”mustaa valkoiselta”. Mutta olen kanssasi samaa mieltä, että Amoled-näytöissä tämä on ongelmallista ja sen pitäisi olla asetuksissa vaihdettavista. Palautetta on laitettu ja katsotaan mitä uusi Office Mobile -tuo tullessaan.

   Windows Phonen designiin ei kuulu käyttöliittymää turhaa monimutkaistava ”sulje”-painike. Tämä on myös käytännössä tarpeeton ja käyttäjän ei mielestäni tarvitse miettiä sovellusten sulkemista. Kuten sanoit, niin poistuessa sovellukseta aloitusnäyttöön tai toiseen sovellukseen, niin vanha sovellus _sammutetaan_ automaattisesti. Voit paluu-painiketta pitkään painamalla historia-listan nähdä viimeiset viisi sovellusta ja niiden tallennetun näyttökuvan, sekä voit siirtyä palata niihin nopeasti.

   Se, että sovellusta pidetään muistissa niin kauan kuin sitä vapaana on, ei ole myöskään mielestäni ongelma. Näin siihen on nopea palata, ja sen takiahan sitä muistia puhelimessa on. Ei se kulu käytössä. Ja kun muisti alkaa loppua, niin viimeisin sovellus poistetaan automaattisesti muistista eikä käyttäjän tarvitse murehtia asiasta.

   Olet oikeassa, että joudut painamaan paluu-painiketta niin monta kertaa, kuin olet sovelluksen näyttöjä navigoinnut, jos et halua että sovellus näkyy historia-listassa. Tosin en ihan ymmärrä miksi henkilökohtaisessa lukitussa puhelimessa ei saisi näkyä henkilökohtaisia asioita? Itselläni ei ole ollut vielä tarvetta erilliselle ”sulje”-näppäimelle ja sovellusten välillä liikkumen on nopeaa.

   Viikkonäkymästä en voi kommentoida WP8:n suhteen, koska WP8:ia ei ole vielä julkaistu. WP7.5:een viikkonäkymän voi ladata sovelluksena Marketplacesta (etsi sanalla week view). Tosin viikkonäkymäsovelluksessa ei voi lisätä uusia tapahtumia.

   Windows Phone 7.x:sta ei olla missään nimessä ”tappamassa”! Tämä on sinun henkilökohtainen ja väärä johtopäätös.

   Esimerkiksi kaikki Lumiat tulevat saamaan Windows Phone 7.8-päivityksen ja upean uuden aloitusnäytön, Nokia tekee omia laitepäivityksiä ja uusia sovelluksia yms. Eli nykyinen Lumia 610 tulee olemaan tulevaisuudessakin erittäin hyvä älypuhelin, jonka myynti jatkuu. Kun vielä kaikki 7.5-sovellukset toimivat WP8:ssa, niin sovelluskehittäjillä ei ole kuin poikkeustapauksissa tarvetta tehdä erillisiä WP8-sovelluksia. Näin sovellusten määrä jatkaa kasvua, ja käyttäjät voivat hankkia erittäin kilpailukykyisiä Windows-puhelimia myös alemmissa hintaluokissa. Lippulaivat ovat tietysti aina eri asia, ja niissä tullaan näkemään Lumia 920:n kaltaisia huippuälypuhelimia.

   Toivottavasti sait edes osin vastauksia kysymyksiisi.

   • Tero sanoo:

    Kiitos vastauksesta. joitain tarkennuksia:

    ”En ole ihan varman mihin Linux-viritykseen viittaat, mutta oletan, että sinulla on kehittäjäavattupuhelin ja/tai ROM?”

    Ei ole, vaan tavallinen suljettu pakasta vedetty ”kuluttaja” Lumia 900. Testattu on Ubuntu 12.04.1:ssä, jossa ei tarvitse edes käsin mountata puhelinta millään eksoottisella tiedostojärjestelmävivulla, vaan käyttis avaa sen ihan omin avuin ja jopa ihan pyytämättä, kun ei tiedä, ettei sitä saa mennä avaamaan…

    Kerrot WP:n moniajosta ja sovellusten taustalle jätöstä ja sen implikaatioista. Kaikki kertomasi on minulle uutta ja olen ymmärtänyt WP:n toimivan toisin. Mistä voin löytää teknistä tietoa Microsoftilta, miten WP:n moniajo oikeasti toimii, miten sovelluksia voi/kannattaa pitää taustalla, jne? Sain sen käsityksen, että sovellus lopetetaan aina kun se asetetaan taustalle, ellei sillä ole moniajoon kelpuutettuja toimia kesken, ja että se edelleen jotenkin herätään samaan snapshot-tilaan palattaessa, jos se on yhä muistissa (kuten iOS:ssä).

    Akkukesto ei ole rajoittamattomasti moniajavissa järjestelmissä mikään ongelma. Kokemukset Symbian ja Meego -laitteista osoittavat, että ne ovat resurssien käytöltään itseasiassa WP:tä selvästi tehokkaampia. Mutta ei siitä enempää. Noiden alustojen taantumisen syyt ovat ihan muualla kuin tekniikassa ja tässä on kyse WP:stä.

    Vielä kommentti WP 7.5:n ”tappamisesta.” Väistämättähän alusta, jonka tuki loppuu, on kuollut. Voi sen kai kauniimminkin ilmaista, mutta näinhän se on tässä pikavauhtia eteenpäin menevässä mobiilimaailmassa. WP 8:lle kehitetyt sovellukset eivät tule toimimaan 7.x:ssä, joten on epätodennäköistä, että mittavaa kolmansien osapuolten sovelluskehitystä enää sille kasin tultua tapahtuu. Keskustelut kehittäjien knassa osoittavat, että monet ovat nyt jo jättämässä seiskaa sovellusten huonon menekin takia, tai seiskalle ei sovellusta aiotakaan tuoda sen ”kuoleman” takia enää tässä vaiheessa. Juurihan BBC:kin ilmoitti skippaavansa seiskan tästä syystä. Kuilun partaalla huojuva Nokia lienee poikkeus, koska heidän nyt vain on pakko tukea asiakkaitaan.

    Tämä tilanne on sääli, sillä jatkamalla seiskan kehitystä tai edes ylläpitoa kasin rinnalla, minimiresursseinkin, MS olisi voinut tarjota kumppaneilleen edullisella raudalla pyörivän kevyen ja vakaaksi testatun älypuhelinalustan kilpailemaan halppis-Androidien ja kiinalaisten Linux-varianttien kanssa, joita alkaa tulla saatavilla nyt volyymillä markkina-alueilla, joissa kys. tuotesegemntti on juuri muotoutunut. Nyt tämä valtava myyntipotentiaali Intiassa, Kiinassa, Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa jätetään hyödyntämättä, ja kuluttajat näillä markkinoilla sitoutuvat halppislaitteiden kautta huomaamattaan mm. Googlen palveluihin (Androidin kautta, siksi google sitä ylipäätään kehittää) MS:n ekosysteemin sijasta. Tämä taas heijastuu heidän PC-puolen valintoihinsa.

    Ei näin.

    Mutta ymmärrän, etteivät nämä asiat ole Suomen edustuston kommentoitavissa tahi päätettävissä miltään osin ja voitte vain esittää MS:n virallisen kannan. Eli ei tähän tarvitsee ottaa sen kummemmin kantaa. Halusin kuitenkin perustella tarkemmin.

   • Eera sanoo:

    Vanhaa keskustelua, mutta edelleen ongelma: esim navigaattoria ei saa suljettua, vaan se höpisee omia ohjeitaan, vaikka ei enää matkalla oltaisikaan! Miten sen saisi vaennettua helposti?

   • kitevesku sanoo:

    Moi! Nykyisessä HERE Driven versiossa sinun pitää poistua navigaattorista painamalla ”taakse”-painiketta eikä ”käynnistä”/”Windows” painikkeella. Tällöin HERE Drive kysyy, että lopetetaanko navigointi. Muuten navigaattori jatkaa navigointia taustalla, jos olet sallinut tausta-ajon (Asetukset->sovellukset->Taustatehtävät). Navigaattorin taustalla suorittaminenhan voi olla hyvinkin juuri se haluttu ominaisuus samalla kun tekee jotain muuta.

 15. kassu sanoo:

  Pystyyköhän xbox360llä kuuntelemaan musiikkia joka on linjassa? 😀

  • kitevesku sanoo:

   Nykyisessä Xbox-versiossa on Zune-palvelu, joka toimii WP7.5:ssä, mutta se ei ole saatavilla Suomessa. WP-puhelimesta voi siirtää DNLA:lla musiikkia mm. telkkariin. En itseasiassa ole testannut, että näkeekö WP ja Xbox toisensa tätä kautta. Pitää yrittää ehtiä testailemaan.

 16. Tero sanoo:

  Kysymys:

  Mistä voin säätää teksti- ja multimediaviestien merkkikokoa viestien lukunäkymässä? Nyt merkkikoko on niin pieni, ettei viestejä meinaa voida lukea. (Vaikka näytössä on kokoa kuin leikkuulaudassa, sen alasta käytetään vain muutama hassu prosentti tämän informaation esittämiseen! Mitä ihmettä tässä on oikein ajateltu?)

  Kaiken huipuksi teksti myös esitetään vaalealla (accent color) taustalla, joka pahentaa tilannetta entisestään. Itse olen joutunut pyytämään tutuilta, ettei minulle lähetettäisi turhia teksitivestejä, koska niiden lukeminen WP-puhelimella on haastavaa. Siis oikeasti, selitykseksi joudun tarkentamaan, ettei Windows-puhelimeni pysty niitä esittämään luettavasti. Toiset WP-käyttäjät ymmärtävät mitä tarkoitan, mutta muut hiukan ihmettelevät.

  Mutta kai tuota nyt jostain voi säätää? Pakkohan se on voida?

 17. Tero sanoo:

  ”51. Tarvitaanko Windows-puhelimeen palomuuri?
  Ei. Windows-puhelimen yhteydet ovat SSL-suojattuja käyttöjärjestelmän toimesta, jolloin erillistä palomuuriohjelmitoa ei tarvita. Omien sovellusten pitää tietysti myös itse huolehtia, että yhteydet on toteutettu järkevästi.”

  Vastauksesi kysymykseen on perin outo. SSL-salaus ja palomuuraus tarkoittavat eri asioita ja niillä ratkaistaan erilaisia ongelmia. Ne eivät itseasiassa liity toisiinsa mitenkään. Kysymykseen, tarvitaanko puhelimessa palomuuria, ei voi vastata noin, sillä vastauksessa ei ole mitään järkeä.

 18. Tero sanoo:

  Lumia 900:ssa (ainakin) paikannuksen päälläolosta indikoiva symboli on päällä näytön yläreunassa jatkuvasti silloinkin, kun paikannus on kytketty pois puhelimen asetuksista. Muut saman mallin käyttäjät ovat raportoineet samasta ongelmasta ja itsekin olen tämän havainnut eri laitteilla, eli symbolin toimimattomuus ei ole yksilövika vaan ihan perusominaisuus. Onko MS tietoinen bugista ja ollaanko sitä patchaamassa WP 7:ään käyttöjärjestelmän elinkaaren päättymisestä huolimatta? Mielestäni käyttöliittymän perus indikaattoreiden on puhelimessa yksinkertaisesti toimittava, piste, tai ne ovat turhia, jopa haitallisia, sillä tässä tapauksessa paikannus liittyy myös yksityisyydensuojaan. Nyt paikannuksen päälläolo on pakko tarkistaa syvältä asetuksista, mikä on todella ärsyttävää, koska paikannussymboliin ei voi luottaa.

  Tämä on WP 7:n lukuisista bugeista kai se ärsyttävin tällä hetkellä.

  • kitevesku sanoo:

   Moi! En ole itse tuota huomannut, mutta tarkastan asian ja laitan tarvittaessa bugiraportin. Koodiin on mahdollista jäädä aina pieniä virheitä ja niitä pyritään poistamaan aina päivityksissä. Tämän takia kannattaa päivittää puhelin silloin kun se ilmoittaa päivityksistä.

   Toisaalta on kiva kuulla, että tämä on se ärsyttävin asia.

   Kun olet kytkenyt paikannuksen päältä asetuksista, niin voit olla huoleti, että paikkatietoja ei lähetetä puhelimestasi millekään palvelulle.

 19. Tero sanoo:

  Esimerkki sovelluksen kuvauksesta Marketplacessa: Miksi Microsoft tarjoilee tällaista suomea?

  ”* Lisätty ”Double Bill” -toiminnon, joka tuo vain yksi hana tietojen ja WiFi-asetukset toiselle
  * Kiinteä arsyttävää ongelmat, jotka on raportoitu”

  jne. Sovelluksesta on tekstiä A4:n verran, mutta en saa selvää, että mistä on kyse. Sama monen muun sovelluksen kohdalla: Suomennos on niin päin p:tä, että ei ymmärrä, mitä sovellus tekee. Onko nämä ajettu jonkun Google Translatorin läpi vai mitä ihmettä MS pelleilee? Ja jos on, niin kertokaa nyt niille siellä Kaliforniassa, että suomea ei voi kääntää koneellisesti englannista tai muistakaan kielistä millään halvalla härpäkkeellä. Ei viitsisi ladata jokaista sovellusta kokeillakseen vain, että mitähän tuo saattaa ehkä tehdä, kun sovelluksen kuvauksesta ei saa selvää.

  Eikä ole mitään keinoa saada englanninkielistä (tai muunkielistä alkuperäistä) kuvausta priorisoitua etusijalle, koska eihän kukaan Suomessa voi sellaista kaivata, kun kuvaukset kerran on tarjolla suomeksi käännettynä — miettii tätäkin suunnitellut jenkki,

  Ikävä tulee välillä vanhoja Nokioita ja eurooppalaista järjenkäyttöä näiden uusien amerikanihmeiden kanssa. Milloin ei tule hoonoo soomee niin joku sopimus tai EULA heitetään ruudulle hyväksyttäväksi ihan vain kettuilumielessä asenteella ethän sinä tätä lue, eikä sillä ole mitään väliä muutenkaan luetko, joten paina vain OK. Tätä ei tehty skandinaviassa, joten koita kestää.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Tero!

   Mistä sovelluksesta on kyse? Marketplacen sovellusten selostuksista vastaa luonnollisesti sovelluksen sinne julkaissut taho. Microsoft ei niitä muokkaa, eikä voisi edes sitä tehdä. Mikäli selostuksessa on jotain epäsopivaaa, niin niihin tietysti pyrimme puuttumaan. Jos tuon Microsoftin julkaisema sovellus, niin minä vastaan siitä.

   Voi todellakin olla, että ko. teksti on ajettu automaattisen kääntäjän kautta. Ainakin siltä esimerkkisi kuulostaa. Pahoittelen, että tässä tapauksessa sovelluksen tekijä ei ole viitsinyt tehdä hyvää suomalaista versiota esittelytekstistä ja siitä aiheutuu sinulle mielipahaa.

   Voit aina avata muun kuin suomenkielisen version Kaupasta ja lukea tekstin sieltä, jos sovellukselle sellainen on. Tämä onnistuu vaihtamalla sovellussivun osoitteessa (URL) /fi-fi/ tilalle esim. /en-us/ Alla Skype-sovelluksen suomenkielinen ja englanninkielinen kuvaus, josta näet osoitteen eron.

   http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/skype/c3f8e570-68b3-4d6a-bdbb-c0a3f4360a51
   http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/skype/c3f8e570-68b3-4d6a-bdbb-c0a3f4360a51

   Sopimuksia tai EULA:ja ei vain ”heitetä” ruudulle. Sillä on oma tarkoituksensa, koska on syntymässä sopimus käyttäjän ja palveluntarojan välille. Ne siis kannattaa myös lukea, jotta tietää mistä on kyse. Eri palveluiden sopumukset voivat poiketa hyvin paljon toisistaan, ja kannattaa miettiä, että hyväksyykö sopimuksen. Tottahan ne ovat usein pitkiä, mutta samalla tietää mitä oikeuksia mahdollisesti luovuttaa. Kansainvälisissä internet-palveluissa kun noudatetaan usein sen maan lakia, missä palvelu tuotetaan.

   Minulla on ehdotus Sinulle Tero. Koska Sinulla on paljon kysymyksiä ja kommentteja, ja tämä FAQ ei ole tarkoitettu varsinaisesti keskustelupalstaksi, niin laita kysymykset suoraan minulle sähköpostilla (vesku@live.com) tai vaikkapa pirauta. Näin pystyn paremmin vastaamaan kysymyksiisi, ja tämä FAQ-sivu ei paisu kuin pullataikina.

   Hyvää syksyä!

 20. Ari sanoo:

  Kiitokset selkeistä FAQ vastauksia! Hyvä kun tuli tuo herätyskello (#55) luettua etukäteen. Alunalkaen etsin tietoa aiheesta ”musiikkia windows puhelimeen” – musiikin kierrättäminen PC:n kautta kännyyn tökkii… ainakin henkisesti, pitänee perehtyä Spotifyn mahdollisuuksiin.

 21. Jussi S sanoo:

  Koska herätyskellon käyttö edellytää että käytät lentotilaa, mikäli haluat siis nukkua yön rauhassa, voiko wp8 puhelimessa ajastaa tuon profiilin päälle menon vai onko se tehtävä aina manuaalisesti. Wanhana Noksun käyttäjänä tottunut että puhelin menee automaattisesti tiettyyn profiiliin tiettyinä kellonaikoina.

 22. kitevesku sanoo:

  Moi Jussi! Ikävä kyllä Windows-puhelimessa ei ole kaipaamaasi ominaisuutta. Näitä ajastuksia on tutkittu käyttäjätutkimuksissa ja niiden käyttötarve maailmalla on ollut niin pientä, että ne ovat tippuneet pitkältä ominaisuuslistalta aina pois. Mutta lupaan nostaa tämän asian esille suomalaisten tarpeena, koska täällä Symbianiin on moni tottunut.

  Tietysti voit laittaa puhelimen myös äänettömälle painamalla äänenvoimakkuusnapista kerran, ja klikkamalla oikean yläkulman hiljennä painiketta.

  • Jouko L. sanoo:

   Toi on aivan käsittämätöntä, että olisi ”käyttötarve pieni”. Itse käytin aikaisemmin päivittäin tuota, äärimmäisen kätevä ominaisuus. Väitän, että 80…90% käyttäjistä, jotka laittavat puhelimen äänettömälle esim. kokouksen, konsertin tai vaikkapa yön ajaksi, unohtaa laittaa kännykän takaisin äänelliselle. Ja seurauksena on niitä missattuja puheluita, joista osa voi olla hyvinkin tärkeitä ja akuutteja.

   Nyt ostin Windows-puhelimen, ja jos olisin tiennyt että ajastettu profiili puuttuu, ostamatta olisi jäänyt.

 23. Jussi S sanoo:

  Hei Vesku,
  onko tietoa koska Nokian Julkiset softaan saataisiin Tampere mukaan, data on kuitenkin saatavana eli lähinnä ilmeisisti aikataulutuksesta kiinni. Olisiko tarkempaa tietoa asiasta.

 24. tomppa sanoo:

  miten sen sovelluksen/pelin pystyy maksaan puhelinlaskuun
  ku tää herjaa tota luottokorttia:?

 25. mikap sanoo:

  Moi, Taloudessa lumia 920 ja lumia 710. Yritetty luoda kohtauspaikkaa puhelimien välille. 920:sta txt kutsu 710:een, mutta 710:ssä tulee virheilmoitus: Kohtauspaikkaan liittyminen ei onnistu. Sinut on kutsuttu Windows phone-kohtauspaikkaan, mutta selaimesi kieltä ei tällä hetkellä tueta.
  Yritetty saada apuja oheisesta linkistä
  http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/people/rooms-on-windows-phone-7-and-iphone mutta ilman apuja. 710:een on määritetty microsoft-tili. Saisko rautalankaa kuinka toimia, niin viestintä perheen kesken toimisi?

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Ja sorry hidas vastaus lomailun takia. Tässä virhe, joka pyritään korjaamaan päivitykseen. Voit kiertää tämän vaihtamalla puhelimessa selaimen kieleksi englannin ja hyväksyä kutsun sitten. Olen pahoillani haitasta.

 26. Ewii sanoo:

  Voiko marketplacen käyttäjää muokata tai ottaa kokonaan pois Lumia 800:a ?

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Voit poistaa tai muuttaa Marketplacen tai Kaupan käyttäjän ainoastaan palauttamalla puhelimen tehdasasetuksiin valitsemalla Asetukset->Tietoja.

 27. Ismo Lehtinen sanoo:

  Miksi Windows blokkaa selaimen pääsyn google mapsiin? Minä en ainakaan pääse kuin googlen hakuun? Emme sentään elä Kiinassa…? Olisi kiva kuulla ”virallinen” selitys!

 28. Jape sanoo:

  Sellainen ihmettely on herännyt, että saako saapuvan tekstiviestin esikatselu-ilmoitusta näytön yläreunasta pois millään? Se näyttää puskevan näkyviin kaikkien sovellusten kanssa, kesken pelienkin.

 29. Tieuvo Rantahalvari sanoo:

  Onko Suomessa myydyissä Samsung tai HTC windouws 8, puhelimissa kielivalikossa myös suomen kieli? Olen Thaimaassa ja täällä suomen kieltä löydy kielivalikosta ko. puhelimista, ainoastaan Lumia puhelimista löytyy.

 30. Ellu sanoo:

  Hei Vesku!

  Minulla on Nokia Lumia 800, jonka sain ennen kuin täytin 18 vuotta. Nyt kun olen täyttänyt, niin luulin, että voisin alkaa lataa sovelluksia puhelimeeni. Kuitenkin puhelimeni vielä väittää minun olevan alaikäinen ja näin ollen en saa vieläkään ladattua sovelluksia tai päivittää puhelintani. Ohjeeksi puhelimeni antaa, että minun tulisi tietokoneella Zunen kautta ladata ohjelmia, mutta en löydä Zunesta tällaista paikkaa. Haluaisin kuitenkin voida käyttää puhelintani estoitta, niin ettei minun aina tarvitsisi liittää sitä tietokoneseen, kun haluan päivittää puhelintani tai ladata sovelluksia. Osaisitko auttaa minua?

  T. Ellu

  • kitevesku sanoo:

   Moi Ellu ja onneksi olkoon 18-vuotiaaksi tulon johdosta! Ja pahoittelut hidasta vastausta täältä lomilta.

   Olet oikeassa, että nykyinen Zune-sovellus ei enää sisällä tätä ominaisuutta. Windows Phone 7:n kanssa lapsitilin voi muuttaa aikuisen tilille vain Xboxin konsolissa. Lisäohjeita löydät sivulta http://support.xbox.com/fi-FI/xbox-live/online-privacy-and-safety/online-safety

   Kun sinusta tulee täysi-ikäinen (ikä vaihtelee maa- ja aluekohtaisesti), voit korottaa lapsen tilisi aikuisen tiliksi. Korottaminen poistaa perheasetusten ja Xbox LIVE -palvelun rajoitukset.

   Lapsen tilin korottaminen aikuisen tiliksi:
   •Kirjaudu Xbox LIVE -palveluun tilillä, jota haluat muuttaa.
   •Siirry kohtaan Settings (Asetukset) ja valitse sitten Account (Tili).
   •Valitse Promote Child Account (Korota lapsen tili).

   Huomautus Tilin omistajan ikä lasketaan käyttäen syntymäpäivää, joka annettiin, kun tili luotiin. Tätä päivämäärää ei voi muuttaa. Jos annoit virheellisen syntymäpäivän tilin luonnin yhteydessä, ainoa tapa korjata päivämäärä on luoda uusi tili käyttäen oikeaa syntymäpäivää. Tämä vaihtoehto on käytettävissä ainoastaan, jos tilissä määritetty syntymäpäivä osoittaa, että olet saavuttanut täysi-ikäisyyden (18 vuotta Suomessa). Lainmukainen aikuisikä vaihtelee maa- ja aluekohtaisesti.

   •Korota tili noudattamalla näytössä näkyviä ohjeita.

   Pahoittelen, että tämä on hieman hankalaa. Voit ottaa yhteyttä myös Microsoft-tilin tukeen ja chättäillä heidän kanssaan englanniksi osoitteessa https://gethelp.live.com/fi-fi/Pages/wp.aspx , jossa valitset Tilit ja laskutus, ja sitten ”Ota meihin yhteyttä”.

   Toivottavasti sait ongelman ratkaistua.

   • Ellu sanoo:

    Kiitos paljon vastauksestasi! Ongelma ratkaistu! 🙂

   • P sanoo:

    Miten tapahtuu ohjelman asentaminen jota puhelin pyytää asentamaan zunen kautta eikä zunesta voi tehdä näin?

   • kitevesku sanoo:

    Moi! Kuulostaa todellakin hieman oudolta, mutta et kertonut tarkemmin mistä puhelimesta ja käyttöjärjestelmäversiosta on kyse ja mikä ohjelma pitäisi asentaa? Zunella asennetaan 7.5-puhelimiin vain käyttöjärjestelmäpäivitys 7.8:aan. Olethan tämän tehnyt? Kaikki muut sovellukset asennetaan Kaupasta/Marketplacesta. Tilin tietoja voit hallita kirjautumalla http://www.xbox.com puhelimen Microsoft-tilillä (ent. Live ID). Sieltä voit tehdä hallintaan liittyviä asioita mm. lapsiin liittyen.

 31. jani sanoo:

  Moi! Onko tosiaan niin, että lumia 920:n ei ole saatavilla muita profiileja, kun lento tai äänetön? Esim työssäni joudun yöllä kuuntelemaan puhelinsoittoa, mutten haluaisi herätä sposteihin tai tekstiviesteihin. Ym. Tilanteet vaatisivat profiilien käyttöä.

 32. julianna sanoo:

  Haluaisin tietää miten lapseni voi ladata sovelluksia applen mac tietokoneella?

 33. Tero Silvennoinen sanoo:

  Miten saan siirrettyä lumia 920 kuvaamani videot, jotka ovat yli 5GB kokoisia, tietokoneelleni (XP SP3) ja katsottua niitä? Yritin siirtää niitä puhelimen mukana tulleella USB-piuhalla ja onnistuinkin siirrossa, mutta jostain syystä tiedoston koko putosi siirrossa noin 5GB:stä noin 1,5GB:een eikä katselu onnistu VLC-playerilla, Windows media playerilla eikä zunella. lyhyemmän videon (noin 50 MB) katselu onnistui tökkivästi VLC:llä ja zunella. Zune ei kuitenkaan tunnista puhelinta eikä videoiden siirtäminen puhelimesta zuneen onnistu, mutta zune avaa pienet tiedostot kun niitä tuplaklikkaa puhelimen tiedostokansiossa. Kuvasuhde on kuitenkin väärinpäin, koska puhelimella on kuvattu videoa puhelin pystyasennossa, joten zune ja VLC näyttävät kuvan ”makuuasennossa”.
  Eli sekavan tarinan yhteenveto: Minua rassaa kun en saa isoja videoita katseltua tietokoneella täysresoluutiolla kun eivät avaudu ja pienetkin videot ovat 90 astetta väärässä asennossa mikä rasittaa niskaa pidemmän päälle. (yhden pienen videon lähetin kaverin samsung galaxy II puhelimeen, josta hön oli siirtänyt sen edelleen iPadille, jossa se toistui ongelmitta oikeassa asennossa). Kyllä ärsyttää!

  Tero

  • kitevesku sanoo:

   Olen todella pahoillani, mutta isoja videoita ei saa 920:sta ulos tällä hetkellä mitenkään. Kyseessä on bugi, joka korjataan tulevissa päivityksissä.

   • Tero Silvennoinen sanoo:

    Kiitos nopeasta vastauksestasi! Osaan ainakin lopettaa pääni hakkaamisen seinään asian suhteen. Pieni korjaus edellä kirjoittamaani: VLC-playerissä on ominaisuus jolla sain videot käännettyä 90 astetta. Isot videot saa siirrettyä sky-driven kautta koneelle, mutta puhelin pakkaa ne ennen lähettämistä niin rankasti, että kuvakoko on koneen ruudulla täysreosluutioisena postimerkin kokoluokkaa ja vastaavasti kokoruudun kokoisena yhtä pikselimössöä.

 34. Jani sanoo:

  Pöydällä komeilee Lumia 610 ja Lumia 920.
  Lumia 610 löytyy sovellus ”kartat”, jolla zoomatessa kotiosoitettani, muuttuu karttakuva satelliittikuvaksi. Erittäin tarkaksi sellaiseksi, viime kevään korvilla otetuksi. Mutta suureksi hämmästykseksi, 920 mallista en löydä kyseistä sovellusta. Löytyy vain Nokia kartat, jossa pystyy muuttamaan karttakuvan erittäin EPÄtarkaksi sateliittikuvaksi napilla. Tuotahan ei ole mitään järkeä lähteä zoomailemaan, kun jo sadan kilometrin korkeudesta kuva on epätarkka.

  Epätoivoissani latasin 920:seen kokeeksi sovelluksen ”Maps”, joka on toiminnoiltaan kuten 610:n ”Kartat”.
  Zoomatessa tarpeeksi alas, kuva kyllä muuttuu satelliittikuvaksi, kait.
  Tosin siitä ei saa mitään selvää.

  Mistäköhän johtuu näiden puhelimien satelliittikarttojen järkyttävä kuvanlaatuero?
  Luulisi, että kalliimpaan tulee paremmat karttalisenssit mukaan?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jani!

   Lumia 610:ssä on Windows Phone 7.5 tai 7.8, jossa Kartat-sovellus on Microsoftin Bing-karttapalveluun perustuva. Lumia 920:ssä on WP8, jossa käytetään Nokian karttapalveluam ja siinä on Nokian Kartat -sovellus. Lisäksi, jos lataat Kaupasta erilaisia karttasovelluksia, niin niissä voidaan käyttää muita kartta-aineistoja.

   Sovelluksissa pitää erottaa vielä erikseen satellittikuvat ja ns. katunäkymät, jotka tyypillisesti ostetaan joltakin ko. kuvien toimittajilta tai kuvataan itse. Nämä eroavat hyvin paljon eri karttapalveluissa, ja kenelläkään ei ole käytännössä ”koko maailman kattavaa” tarkkaa aineistoa tarjolla, vaan painotukset ovat eri paikoissa. Zoomaa vaikka Lontoon, Helsingin ja Turun keskustoihin Nokian Kartoissa ja vertaa eroa.

   Tämän takia palvelut eroavat paikallisesti ja joissakin tapauksissa hyvin paljon riippuen siitä mitä aineistoa ko. paikasta on tarjolla. Ajattelumallisi ”kalliimpaan paremmat lisenssit” ei ihan suoraan toimi, koska palvelut ovat erilaisia, ja absoluuttisesti parasta palvelua on hieman vaikea sanoa. Lumia 920:ssa on esim. erittäin hyvät kartat ja tiedot autonavigointiin. Olen pahoillani, että sinua kiinnostavalle alueelle ei 920:ssa ole entisenlaista kuvaa.

   Olen varma, että Nokian Kartat -sovellus kehittyy jatkuvasti, joten tulet siinäkin todennäköisesti näkemään parempia satelliittikuvia eri alueilta tulevaisuudessa.

   Toivottavasti tämä vastaus valotti hieman tilannetta?

 35. Jani sanoo:

  Kiitos selvityksestä. Jep, kyllähän tuo on ihan järkeenkäypä selitys kartta-asiaan. Harmi, kun noita parhaita tarkkuuksia ei saa yhdistettyä eri karttasovellusten tarjoajien välillä. Mutta eiköhän se kuva siitä selkeenny ajan kanssa nokia kartoissakin.

 36. Jani sanoo:

  Onkohan jossakin joku asetus pielessä, kun 920 ei yhdistä internettiin WLANin kautta.
  Internet toimii ainoastaan SIM- kortin kautta?
  Perheen kolme muuta puhelinta yhdistävät, (kuten tämäkin yhdistää) langattomaan verkkoomme, mutta ainoastaan tässä ei aukea internet.
  Reititin näyttää aina antavan ip-osoitteen puhelimelle ja puhelin näyttää vastaanottavan ip:n. Mutta esim pingaaminen tietokoneelta ei saavuta puhelinta.
  ja internet explorer sanoo, että ei yhteyttä.
  (Jollen kytke matkapuhelinverkon kautta datayhteyttä päälle)

  Koetin soft resetiä, mutta se ei auttanut.
  Hard resettiä en millään viitsisi tehdä, jos kaiken joutuu asentelemaan uusiksi..

  Olisikohan vaan joku yksinkertainen asetus pielessä?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jani! Harmi, että 920:sen kanssa on ongelmia. Tämä kuulostaa hieman oudolta, koska puhelimessa ei ole juurikaan mitään säädettävää. Painamalla WLAN-asetuksissa verkon nimeä, näet sitä kautta saadut verkkoasetukset esim. saadun IP-osoitteen ja voit tarkastaa, että saadut asetukset ovat järkevuä. Ainoa mitä voit säätää on välityspalvelimen (proxy) osoite.

   Pääsetkö puhelimella mihinkään WLAN-verkkoon (vaikka toisen puhelimen jaettuun yhteyteen)? Tällä varmistat, ettei puhelimessa ole mitään vikaa? Tai ota hetkeksi WLAN-verkkosi salaus pois päältä, jotta voit varmistaa, että onko vika siinä.

   Voit poistaa kerran löydetyn verkon puhelimesta painamalla pitkään sen nimeä lisäasetuksissa, jolloin asetukset poistuvat ja voit yrittää löytää sen uudestaan.

   Yksi mahdollisuus on se, että verkossasi on liikaa laitteita ja IP-osoitteet eivät riitä,jos reititin on sillatussa tilassa eikä NAT-tilassa. Mutta sanoit, että tämä ei olisi ongelma.

   Tässä vielä yleiset WLAN-ohjeet: http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/start/connect-to-a-wi-fi-network

   Toivottavasti homma ratkeaisi!

 37. Tuula sanoo:

  Lumia 620 ja whats app

  Hei. Voisiko joku auttaa, kiitos ?
  Mulla on Nokia Lumia 620 puhelin johon asensin whats app ohjelman. Heti löytyi 7 kaveria, mutta miksi ei kaikki jotka kuitenkin käyttävät ohjelmaa, heidän numeronsa on puhelimeni yhteystiedoissa ? Poistin ohjelman ja asensin uudellee, sama tulos Miten saan heidät näkymään ja voimme viestitellä ?

 38. Anu sanoo:

  Zune..

  En tiedä mitä on tapahtunu mutta mitkään biisit eivät toistuneet zune ohjelmassa siis PC.llä. Ajattelimpa sitten poistaa Zunen ja ladata sen uudestaa mutta jotakin sitten tapahtui ja se onkin se jota en tajua. Eli menin ”tietokone” – ”muuta sovellusta tai poista se” . Zunea ei löytynyt sieltä vaikka Zunen kansio oli kuitenkin vielä siellä alkuperäisellä asemalla. Mutta ainoat mitä siellä Zune kansiossa oli jäljellä olivat ”ZuneCfg.dll”, ”ZuneLauncher” ja ”ZuneShellExt.dll” . Ja kun yritän poistaa nuita niin tulee ”Toimintoa ei voi viimeistellä, koska tiedosto avattu kohteessa Zune AutoLauncher…..”. Ja kun lataan Zunen koneelle uudestaan kone ilmoittaa että minulla olisi jo käytössä uusin versio zunesta. Vaikka en löydä mistään sitä. Sekava selitys mutta olen erittäin huono tälläisissä asioissa. Olis vain kiva jos sais ton zunen taas jotenki tähän ja toimimaan että sais sykronoitua tiedostoja puhelimeen jne. Käytössäni on siis HTC Radar (windows 7.5) …

 39. Juha sanoo:

  Hei,

  minulla on Lumia 820, jonka muisti on 8 Gb. Lisäksi puhelimessa on 8 Gb sd-kortti. Onko mitään keinoa valita, mihin kartat tallentuvat (eli puhelimeen vai Sd-korttiin) ladatessani niitä offline-käyttöä varten.

  • kitevesku sanoo:

   Moi!

   Tätä pitäisi kysyä Nokialta, mutta yritän vastata. Mielestäni nykyisessä versiossa ei pysty siirtämään karttoja muistikortille. Mutta olen ymmärtänyt, että tämä olisi tulossa mahdolliseksi joko sovellukseen tai sitten Tallennustilan tiedot -asetukseen.

   VESKU

   • Juha sanoo:

    Hei taas, eli löysin ratkaisun ehdottamastasi suunnasta. Homma onnistui lataamalla Nokian Betalabs-puolelta sovellus nimeltä Storage Check. Sillä pystyi selkeästä valikosta valitsemaan karttojen tallennuspaikaksi SD-kortin. Täytyi vain poistaa vanhat karttatiedostot puhelimen muistista ja ladata ne sitten uudelleen SD:lle. Kiitos

 40. Petri Taavitsainen sanoo:

  Kuinka WP8:ssa voi siirtää sovelluksia ID-kortille?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Petri!

   Tarkoitat varmaankin joihinkin Windows-puhelimiin (Lumia 720, Lumia 620, Lumia 820, ATIV S) saatavaa MicroSD-muistikorttia.

   SD-kortille ei voi siirtää sovelluksia. Sinne voi siirtää ainoastaa kuvia, videoita ja musiikkia. Lisäksi mm. Nokialla on tarjolla beta-versio muistinhallintasovelluksesta, joka mahdollistaa karttojen tallentamisen muistikortille.

   SD-kortilla voi olla sovellustiedostoja (.XAP) ja ne voidaan sieltä asentaa puhelimeen, mutta ne asentuvat aina puhelimen keskusmuistiin.

 41. Antti sanoo:

  Onko wp8-puhelimella mitään mahdollisuutta katsoa adobe flashia kaipaavia videoita? Tämän puute on nimittäin todella häiritsevä, esim. vimeo ja nhl.com:n videoita ei pysty katsomaan ollenkaan.

 42. Veke sanoo:

  Moi

  Kun otin Lumia 820:n käyttöön ja lisäsin sekä yrityksen echange-palvelimen että office365 tilin niin yhteystiedoissa on kummallisia linkityksiä. Kaksi yhteystietoa jotka eivät millään tavalla liity toisiinsa linkittyvät samalle kortille. Näitä on useampia mutta en silti ole keksinyt mitään logiikkaa miksi näin on käynyt. Kokonaan en ole vielä puhelinta resetoinut kun kiinnostaisi löytää tuohon joku selitys
  Poistin office365-tili kun ajattelin liitttyvän siihen muttei auttanut.
  Samaiset tlit oli käytössä HTC pro7 puhelimessa (wp7.8) mutta ko. puhelin kilkkasi fyysisesti ja jouduin luopumaan siitä

  • kitevesku sanoo:

   Moi Veke! Nyt kyllä heitit pahan. Yleensä puhelin pyrkii arvaamaan kahden eri kontaktin linkityksiä ja onnistuu siinä noin 90% oikein hyvin. Puhelin pyrkii etsimään yhteisiä tekijöitä kontaktista kuten nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero jne. joiden perusteella linkityksiä tehdään. Mutta täydellisestihän tätä ei voi tehdä mm. samannimisten ihmisten kanssa. Puhelin ei koskaan ”täydennä” kontakteja, joten yhdistetyn kontaktinkin tiedot pysyvät erillisillä tileillä ja niitä muokataan aina erikseen.

   Voit purkaa linkityksiä käsin, jolloin syntyy kaksi taas kaksi erillistä kontaktia.

 43. Karppa sanoo:

  Miten WP8:ssa saa pakkosuljettua sovelluksen (sovellus jumittuu)? Itse olen sulkenut sen jättämällä sen taustalle auki ja avaamalla niin monta muuta sovellusta että puhelin sulkee sen taustalta itse, eli onko kätevämpää keinoa olemassa?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Karppa! Windows Phonessa ei ole ajatuksena sulkea sovelluksia käsin, koska ne eivät jää pyörimään taustalle. Yleensä jos sovellus käyttäytyy uodosti/jumiutuu, niin siitä ”paluu”-näppäimellä poistuttaessa se sulkeutuu. Sitten sovelluksen voi käynnistää uudestaan sovellusvalikosta.

   Mikäli sovelluksessa on jotain taustalla toimivia osia, ajastuksia tms. niin sovellus löytyy Taustatehtävät-listasta, josta sovelluksen taustalla pyörimisen voi estää. (Asetukset->sovellukset->taustatehtävät). Taustalla toimiva sovellus voi kuluttaa akkua melkoisesti huonolla tuurilla, jos verkkoyhteys on huono.

   • Karppa sanoo:

    Ongelmana minulla on se, että sovellus ei sulkeudu paluu -näppäimellä… Olen kokeillut painaa sitä (paluuta) ja jättää puhelimen pöydällä viideksi minuutiksi, eikä mitään tapahtunut…

 44. Karppa sanoo:

  Ja toinenkin asia tuli mieleen: Miten voin siirtää videoita puhelimen muistista muistikortille (videoiden koko 800mb ja kortilla tilaa 30gb)? Olisiko tämä vielä mahdollista ilman, että siirtää pilveen tai tietokoneelle ja sieltä muistikortille? (Puhelimen muistiin pitäisi saada lisätilaa peleille, koska niitä ei saa ladattua kortille :/)

  • kitevesku sanoo:

   Itse olen kytkenyt puhelimen USB-piuhalla tietokoneeseen, jolloin puhelimen muisti ja muistikortti ilmestyvät näkymiin levynä resurssien hallintaan. Sitten hiirellä olen raahannut tiedostot puhelimen muistista suoraan muistikortille sopivaan hakemistoon tai tehnyt uuden hakemiston olemassa olevan alle tai muuten järjestellyt puhelimen sisältöä.

   Mutta voit tehdä saman puhelimessakin. Menet Valokuviin, jossa on myös videot. Nyt painat alareunan ”valitse”-painiketta ja valitset albimista vähintään yhden kuvan/videon ja sitten alalaidan menuvalikosta valitset Siirrä muistikortille. Voit valita valintapainiketta painamalla usemman kuvan ja siirtää ne kaikki toiseen muistiin.

   • Karppa sanoo:

    Kiitos, toimi tietokoneen kautta!
    Kysyin ohjeita siksi, koska en saanut siirrettyä videoita puhelimella (Mutta miksei valitatoiminto toiminut :O) … Kaikki kuvat olin jo siirtänyt kortille puhelimella.

 45. ville koponen sanoo:

  kertoisko joku miten kirjaudun microsoft tililtä eli ns ”xbox käyttäjältä” ulos koska jälkeen päin muistin että minullahan on jo aikaisempi jossa on kaikki gamerscoret jne:D -lumia 520

 46. Markus sanoo:

  Terve
  Ostin vasta Lumia 820 ja latoin app socialiin kortti tiedot maksuja varten. Olen kuitenkin hieman huolissani siitä, että niillä pääsee nyt koko ajan ostamaan sieltä ilman salasanoja yms ja en saa niitä mitenkään pois. Onko ainoa vaihtoehto palauttaa puhelin oletusasetuksiin?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Markus! App Social on Nokian sovellus, jonka kautta voi löytää suositeltuja WP-sovelluksia. Varsinaiset sovellukset ovat aina varsinaisessa Windows Phone Kaupassa, johon sovellus hyppää siinä vaiheessa, kun alat lataamaan sovellusta. Eli olet kirjoittanut ja liittänyt laskutustietosi ja luottokortin sille Microsoft-tilille, jolla olet kirjautunut puhelimeesi. Tätä tiliä voit hallita samassa paikassa kuin puhelimesi muitakin ominaisuuksia. Mene osoitteeseen http://www.windowsphone.fi ja kirjaudu sivulle puhelimesi Microsoft-tilillä ja valitse yläkulmasta Oma puhelin -valikosta Tiliasetukset. Tältä sivulta näet ja voit muokata maksutietojasi. Samasta valikosta löydät koko ostohistoriasi ja voit asentaa uudestaan sovelluksia.

   Jos puhelintasi ei ole lukittu (suosittelen, että määrität puhelimen lukituskoodin!), niin silloin tietysti siihen pääsee kuka tahansa käsiksi ja voi periaatteessa ostaa esimerkiksi sovelluksia. Mutta voit myös määritellä puhelimesi Kukkaro-toiminnossa (katso sovellukset valikosta Kukkaro tai Lompakko) niin, että puhelin kysyy aina Kukkaron PIN-koodin ennen kuin päästää tekemään maksun. Ihan samaan tapaan kuin oikeassakin elämässä sinulta kysyttäisiin pankkikorttisi PIN-koodi. Näin puhelimen käyttäjä ei voi ostaa mitään ilman PIN-koodia. Lue lisää Kukkarosta tässä. http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/basics/wallet

 47. pettynyt sanoo:

  Siis onko todellakin niin, että jos pistää äänettömälle, herätyskello ei soi ja jos pistää lentotilaan, puhelut ja viestit ei tule perille? Ja koska profiileja ei voi ajastaa, niin illalla vahingossa äänettömälle jäänyt kännykkä (esim. osa perheestä nukkumassa -> puhelut ovat tervetulleita, mutta soittoääni ei) ei herätä töihin enää seuraavana päivänä?

 48. Vesa sanoo:

  Lumia 925 tuntuu olevan mielyttävä käyttää ja hyvä puhelin muuten, mutta kaipaan todella paljon symbianista tuttuja profiileja, että vain tietyistä numeroista tulevat puhelut hälyttää, eikä lehtimyyjä herätä yövuoron jälkeen, sekä kalenteriin mahdollisuus valita itse tarkka hälytysaika. Seuraavan puhelimen valinnassa nämä ovat minulle ratkaisevia asioita.

 49. jaakko ukkonen sanoo:

  Erinomainen sivusto. Kiitos. Muutama kysymys; omistan Lumia 925 ja haluaisin vaihtaa takakannen vähemmän liukkaaksi. Miten teen sen? Olen yrittänyt asentaa Windows Phone työpöytäsovellusta läppäriin, ei onnistu. Misä vika. Aina vaan tulee ilmoitus, että ei asennu oikein.

 50. Nokia With Love sanoo:

  Lumia 1020 ja Windows phone 8 ensi kokemuksia…Lukittu puhelin ei ilmoita tulleista puheluista tai tekstiviesteistä, esim. vilkkuva led valo?
  Halutessa soittaa puhelun ja painaessa puhelukuvaketta aukeaa PUHELUHISTORIA??? minkä ihmeen takia haluan tietää puheluhistorian jos haluan soittaa puhelun, ei ole myöskään mahdollisuutta valita minkä näkymän haluaa aukeavan puhelukuvakkeesta?
  Myöskään lukitulla puhelimella ei pysty suoraan vastaamaan puheluun vaan täytyy avata puhelin ja viuhahdella sormella….jos jollain on vielä lukituksen avaus koodin kanssa niin kyllä vaikeaksi menee…AAAAARGH!!!!!
  Puhelin luettelo on totaalisen sekaisin…”kaikki”, ”uusimmat”, ”viimeisimmät”, ”yhteiset”, ”kohtauspaikat”, ”ryhmät”, ”parhaat kaverit” ???????MITÄ???? Luettelossa niin paljon kaikkea täysin turhanpäiväistä tavaraa ettei ruudulle saa niitä puhelinluettelon numeroita kuin muutaman kerrallaan, sitten on vielä tämä joku hel…..ve….in!!! Outlook kytkös???
  Eikä taaskaan pysty poistamaan niitä täysin turhanpäiväisiä asioita joita ei ikinä tarvitse?
  Todellisia aivopieru idiootteja jotka ovat näitä suunnitelleet!

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Kiitos kommenteista. En ymmärtänyt, että miten et pysty vastaamaan puhelimeen avaamatta lukitusta? Minulla näytöllä on ”Vastaa” painike heti, kun puhelin soi ja olen pyyhkäissyt kehotuksen mukaan ylöspäin.

   Puheluhistoriassahan on yleensä heti listassa ne henkilöt, joiden kanssa puhut useimmiten. Mutta olet oikeassa, että vaihtoehtona voisi olla valita se näkymä minkä itse haluaa. Mutta voi helposti kiinnittää henkilöitä suoraan aloitusnäyttöön, jolloin voit soittaa suoraan heille siitä menemättä Puhelut-toimintoon.

   Puhelinluettelo eli Ihmiset-toiminto sisältää ne yhteystiedot, jotka löytyvät niiltä tileitä, jotka olet puhelimeen liittänyt. Ensimmäisenä aukeaa ”kaikki”, jossa voit asetuksista valita minkä mukaan nimet järjestetään ja mitä yhteystietoja näytetään. Voit lukea lisää tästä http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/people/contacts

   Kun monet Ihmiset-toiminnon ominaisuuksista ovat hyvinkin näppäriä, kun haluat pitää eri ryhmien kanssa yhteyttä muutenkin kuin vain soittamalla heille. Tietysti, jos tämä ei ole sinulle tärkeää, niin voit unohtaa muut ja käyttää vain ”kaikki”-näkymään itsellesi parhaiten järjestettynä. Huomaa, että laatikossa olevaa kirjainta painamalla voit suoraan siirtyä alkukirjaimen mukaan johonkin kohtaan yhteystietolistaa. Tai voit tietysti käyttää hakua alalaidan valikosta. Lue lisää http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/people/find-and-filter-my-contacts

   Olen pahoillani, että ensikokemuksesi eivät olleet sellaiset, kuin oletin. Kannattaa kuitenkin hieman käyttää puhelinta ja kokeilla eri toimintoja, koska kaikkien niiden takana on joku syy, miksi ne on suunniteltu toimimaan niin. Mutta en väitä, että jokaista niistä kaikki tarvitsisi. Väitän kuitenkin, että Windows Phone on yksi helppokäyttöisimmistä älypuhelinalustoista – ja samaani palaute vuosien varrella tukee tätä.

   Rauhallista joulun odotusta sinne!

 51. Carita sanoo:

  Hei,
  Tänään tuli tosi outo ilmiö Lumia 920:iini. Kone ei totellut kosketustani vaan ryhtyi toimimaan automaattisesti siten, että näytöllä joko vilisti eri sovelluksia tai se ei muuten totellut lainkaan kosketusta. En myöskään saanut sitä ensin sammutettua, vaan se muutaman kerran käynnistyi itsestään uudelleen. Ilmiö alkoi, kun olin kirjoittamassa fb-viestiin vastausta – kone ryhtyi suoltamaan itsekseen tekstikenttään rivivälejä ja merkkejä. Ikään kuin laite olisi kaapattu hallinnastani. Tätä tapahtui useampaan otteeseen. Niinpä tulin etsimään apua tietokoneen kautta netistä – ja täältä ymmärsin, että virus ei voisi olla kyseessä. Mikähän sitten?
  Kiitollisena avusta.

  • kitevesku sanoo:

   Hei Carita! Tämä kuulostaa hyvin vahvasti siltä, että puhelimesi kosketusnäyttöön tuli joku häiriö ja se alkoi ”painelemaan” itsekseen näyttöä satunnaisesti. Laitteen voi yrittää resetoida painamalla äänen voimakkuus alas ja virtanäppäintä yhtäaikaisesti 10 sekunnin ajan. Pyyhi näyttö hyvin puhtaaksi, koska öljymäiset aineet näytöllä saavat aikaan hassuja juttuja. Toivottavasti puhelin toimii jo paremmin.

   • Carita sanoo:

    Heippa, kiitos hyvästä kommentista ja tilanne on tosiaan rauhoittunut. Ja ehdottomasti mieluummin tilapäinen sisäinen häiriö kuin ulkoinen uhka 🙂
    Kiitos vielä ja hyvää joulua!
    Carita

 52. Teuski sanoo:

  Mikä symboli näkyy 920:n oikeassa alakulmassa : kuin kirjekuori olisi taitettu vähän alalaidasta?

 53. Ina Rika sanoo:

  Moi! Juuri tuli saatua 925, ja ainoa, mikä nyt äkkiseltää ihmetyttää: Eikä tota pe****een värinää saa pos paluu- ja windows-napeista? En kerta kaikkiaan keksi, mistä…. Kiitos jo etukäteen jeesistä! 😊

 54. Sonja sanoo:

  Moi! Mulla on Lumia 800 kanssa sellanen ongelma että puhelin kääntää kuvat väärinpäin, pystyssä otettu kuva kääntyy vaakatasoon (eli siis vinottain) kun näyttö on pystyssä ja jos näytön kääntää vaakatasoon että kuvan näkis koko näytössä, puhelin kääntää kuvaa taas. Voikohan tätä korjata?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Sonja! Kuulostaa siltä, että puhelimen asennontunnistin sekoilee kuvaa otettaessa. Joko se on fyysisesti rikki tai sitten ohjelmallisesti. Tapahtuuko tämä kaikkien kuvien kanssa? Vai onko ongelma vain silloin, kun puhelin ei ole kuvaa otettaessa aivan pystysuorassa esim. jos otat kuvaa ylös tai alaspäin etkä sivulle? Jos tämä tapahtuu harvoin, niin voit tietysti muokata kuvaa kääntämällä sitä 90 astetta myötä- tai vastapäivään kuvan muokkaustoiminnossa.

   Jos ongelma on kaikkien kuvien kanssa, niin silloin puhelimesi anturissa on ongelma. Tällöin voit kokeilla resetoida puhelimen katsomalla ohjeen täältä https://mrwpf.wordpress.com/2013/06/25/jumiutuneen-windows-phone-puhelimen-uudelleen-kaynnistaminen/ Jos tämä ei auta, niin sitten joudut viemään puhelimen huoltoon tai hankkia uuden puhelimen.

 55. Cepi sanoo:

  Terve. Onko Windows Phoneen (itsellä Lumia 625) tarjolla minkäänlaista media playeria, joka toistaa suoratoistoa verkosta? VLC olisi täydellinen vaihtoehto, mutta sellaista ei nokian sovellustarjonnasta löydy. Kiinnostaisi katsoa urheilutapahtumia erilaisten linkkien kautta, kun ei flash playeriakään ole saatavilla ja näin ollen netistä striimejä ei ole mahdollista katsoa.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Cepi! Suoratoistoa riippuu palvelusta ja tietyt palvelut ja formaatit toimivat suoraan Windows Phonen kanssa. En tunne näitä softia niin hyvin, että osaisin suoraan neuvoa tässä. Mutta jos pistät kysymyksen Matkapuhelinfoorumiin ja kerrot mille palvelulle/formaatille etsit softaa, niin yleensä joku on tätä jo säätänyt. Linkki Matkapuhelinfoorumin Windows Phone -keskusteluun. http://www.matkapuhelinfoorumi.fi/forums/windows-phone.38/

 56. Vilja sanoo:

  Moi! Mulla olisi vähän kysyttävää Lumioiden perheturvasta. Isäni on määrittänyt itsensä ensisijaiseksi vanhemmakseni oma perhe- toiminnossa. Hän on siis ainut, joka voi hyväksyä kaupan käyttöehdot, jotta pääsen lataamaan sovelluksia. Isäni on kuitenkin unohtanut microsoft-tilinsä tunnukset, joten ei pääse kirjautumaan sinne sisään. Mitä kannattaisi tehdä, jotta pääsen lataamaan puhelimeeni sovelluksia?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Vilja! Et ole ensimmäinen, jonka vanhemmat ovat unohtaneet tärkeät tunnuksensa. Nyt olisi parasta, että isäsi salasana tyhjennetään, ja hän määrittää itse uuden salasanansa. Toivottavasti hän on määrittänyt tiliinsä vaihtoehtoisen osoitteen tai puhelinnumeron, johon uusi salasana voidaan lähettää. Muuten homma menee paljon vaikeammaksi, joten nämä kannattaa aina määrittää tiliinsä.

   Isäsi voi resetoida salasanansa osoitteessa https://account.live.com/password/reset

   Lisäohjeita ongelmaan löytyy osoitteesta http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows-live/sign-in-cant
   Tuon sivun alalaidasta löydät myös ohjeet siihen, miten ottaa yhteyttä tukeen, jos tarvitset lisäapua. Mutta toivottavasti isäsi saisi tilinsä taas toimimaan ja pääset lataamaan sovelluksia.

 57. Kata sanoo:

  Moi! Minullakin olisi kysyttävää perheturvasta. Olen harkinnut lapselle lumian hankintaa. Haluaisin kuitenkin tietää voinko jotenkin perheturvan kautta rajoittaa puhelimella pelaamista ja surffailua? Pystyykö puhelimeen määrittämään samalla lailla aikarajoituksia kuin tietokoneella windows 8.1 käyttöjärjestelmässä?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Kata ja erittäin hyviä kysymyksiä! Voit rajoittaa puhelimeen ladattavien pelien ikärajaa (PEGI eli esim. K-7) ja sitä, että voiko Kaupasta ostaa tai ladata pelejä ja sovelluksia. Mutta ikävä kyllä puhelimen Windows Phone -versiossa 8.1 ei pysty määrittelemään samanlaisia rajoituksia ajalle ja selailun seurannalle, kuin tietokoneella Windowsissa. Tämä johtuu siitä, että puhelimeen ei – ainakaan vielä – kirjauduta sisään samalla tavalla kuin tietokoneeseen, jossa esimerkiksi perheen yhteisellä tabletilla on useampi käyttäjä ja jokaisella on oma tili ja sisällöt. En voi tässä lupailla mitään tarkempaa tämän suhteen, mutta katsotaan miten Windows Phone -kehittyy jatkossa.

 58. Antti sanoo:

  Moi, mulla on lumia 820 windows 8 käyttöjärjestelmällä ja haluaisin pelata nettipelejä, mutta ne vaatii flash player: in. Onko jotain sopivaa versiota saatavilla jos, siirtäisi tietokoneelta resurssien hallinan kautta puhelimeen. Ja onko flash player korvaavaa vaihtoehtoa?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Antti! Flash ei toimi Windows Phonessa (eikä esim. iPhonessakaan) ja sille ei ole korvaavaa vaihtoehtoa. Adobe ei enää kehitä mobiili-Flashiä vaan se on korvattu HTML5-tuella. Ikävä kyllä Flash Playerille ei ole korvaavaa vaihtoehtoa vaan nettipelien kehittäjien pitäisi alkaa käyttämään HTML5:sta, joka on standardi.

 59. erkki sanoo:

  Mulla taas on sellanen ongelma. Omistan lumia 1320 , tekasin itelle tilin shk postiosoitteellani jossa on määritetty oma syntymäaikani. Ongelma on se että olen täysiikäinen ja sähköpostiosoite jolla oma tili on , en saa ladattua lumiaan whatsappia. Herjaa että täytyy käydä perheasetukset säätään kuntoon. Käväsin sitten windowsphone sivulla -> perheasetuksissa, ja se pyytää minua liittään siihen lapsen tilin? En omista lapsia, haluaisin vain saada itelleni whatsapin käyttöön.
  Minkä takia minun pitää värkätä perheasetuksia jotta voin käyttää sovelluksia jos olen täysiikäinen? jos joku osais jeesata tässä ongelmassa olisin enemmän ku kiitollinen. Samsungin androidilla ei ollu minkäänlaista ongelmaa kyseisen asian kanssa. Väsyneenä kirjotin voi olla vähän puuroa tekstiä mutta eiköhän tuosta saa irti itse asian ytimen. Jos joku viitsisi vastata niin pistäs vastauksen vaikka shk postiini mielummin ku tälle sivulle, shkpostia nimittäin voin selata luurillakin. Eli setamiesvain@gmail.com.
  Kiitokset jo etukäteen!

  • Tero Silvennoinen sanoo:

   Miten WP8.1:ssä asetetaan kellonaika sekunnilleen oikein. Automaattinen aika on edellä 24 sekuntia atomikellon aikaa ja 20 sekuntia teksti-tv kanava yle1:n aikaa. Asetuksissa valittavissa vain automaattiaika tai manuaalinen asettaminen minuutin tarkkuudella. Manuaaliasetus ei kuitenkaan asetu sekuntiasetusta alkamaan nollasta asetuksen hyväksymishetkestä vaan seuraa automaattiajan sekuntiasetusta. Puhelin on lumia 920.

 60. martti Puikkonen sanoo:

  Hyviä vinkkejä. En vaan ole mistään saanut apua siihen että olen unohtanut Microsoftin salasanan eikä sitä palauteta kun en vakuuttavasti ole pystynyt todistamaan omaavani ko tiliä. Uuden tilin määritin mutta vanha tili kummittelee salasanapyyntöineen eri sovelluksia kun yritän ottaa käyttöön mm here, pikamuistiinpanot. Oire ilmaantui 8.1 päivityksen jälkeen. Saisiko apua tavalla tai toisella?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Martti! Harmi kuulla, että jouduit tekemään uuden tilin, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole, koska jatkuvasti joku yrittää esiintyä toisena ja murtaa tilejä. Nyt kannattaa liittää Microsoft-tilin asetuksiin kännykkänumero, jolloin voit varmentaa kirjautumisen näppärästi myös SMS:llä.

   En ihan täysin ymmärtänyt mitä tarkoitat kummittelulla. Uutta tiliähän ei voi vaihtaa puhelimeen muuten kuin palauttamalla sen tehdasasetuksiin, joten olet joutunut tekemään tämän, jolloin kaikki Microsoftin palvelut puhelimessa käyttävät nyt uutta tiliä. HEREn tunnuksen voit vaihtaa heidän palvelussaan, jos tarvitset ne. Kirjaudut vain palvelusta ulos ja uusilla tunnuksilla sisään.

   Tarkoitatko Pikamuistiinpanoilla OneNotea. Se käyttää oletuksena puhelimessa olevaa tiliä, mutta muistikirjoja voi olla myös toisilla tunnuksilla. OneNoten asetukista näet eri tilit ja siellä voi olla jokin muistikirja, joka on vanhalla tililläsi, johon et enää pääse, mutta se yrittää kirjautua sinne.

   Olen pahoillani, mutten oikein osaa auttaa enempää. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Lumia-tukeen ja selvittää asiaa heidän kanssaan.

 61. Arto, Vaasa sanoo:

  Moi Vesku. Oletko kykenevä puhumaan/painostamaan Microsoft:ia Suomen golfkenttien lisäämisestä Microsoft Band 2 sovelluksiin. Nyt näytti olevan Vaasasta vain yksi 9-reikäinen (yellow) mukana. Kaksi 9-reikäistä puuttuu vallan (Blue ja White -kentät). Ostaisin heti tuon rannekkeen, mikäli Suomen golfkentät olisi liitetty mukaan.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Arto! Kyllä kenttiä varmasti tulee lisää Euroopasta ja Suomestakin. Band 2 ei ole Suomessa myynnissä ja kentät ovat kohta taas kaikki(?) kiinni, joten kannattaa seurata tilannetta…

 62. Arto, Vaasa sanoo:

  Kentäthän ovat kaikki vielä auki! Näillä näkymin vielä joulunakin kun on näin lauhaa. Nythän sitä pitäisikin puskea niitä kenttiä, eikä sitten kesällä kun on jo myöhäistä 😉 UK microsoft storesta ovat jo hätäisimmät tilanneet Suomeen noita (vinks vinks).

 63. Jouko Heikkala sanoo:

  Hei! Täällä on varmaan asiantuntija/joita, jotka osaavat neuvoa, miten vaihdan puhelimen (Lumia 735) nykyisen 8 GB muistikortin uuteen 32GB korttiin niin, että kortille asennetut ohjelmat toimivat edelleen. Ei toimi näköjään niin, että kopioin vanhasta kortista sisällön uuteen korttiin. Kokeilin myös levynkuva-ohjelmilla, eikä auttanut.

 64. Roni Kanto sanoo:

  Terve! Oisko täällä vielä ketään WP 7.8 asiantuntijaa? Löysin kaapista Lumia 800:n ja aattelin laittaa sen käyttöön ihan vaan huviks. Mut ensimminen ongelma oli kauppa. Se ei näytä millään toimivan. Ensin se herjas tätä ”Määritä tili” bugia, jossa pitää laittaa syntymäaika ja maa tai alue. kun laitat ne se sanoo ei saa yhdistettyä live palveluihin. Sain sen jotenkin pois alta, sitten tuli error koodi kun lataukset meni puoleen väliin. Sen jälkeen se maagisesti toimi kuukauden ajan, kunnes tää ”Määritä tili” bugi tuli taas esiin. Olen hard resetannu puhelimen 2 kertaa putkeen ja bugi ei vaan lähde. Jotenkin mä sen sillon sain toimimaan mutta en enää muista miten….

  Oisko ideoita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s