Windows Phone, Lumia, haittaohjelmat, virustorjunta ja palomuuri


Päivitetty: 20.11.2014. Lue lisää Windowsiin ja laitteisiin liittyviä juttuja Microsoftin uudistuneesta Ääni-blogista www.aaniblogi.fi

 

Yksi kysytyimpiä Windows Phone 7.x ja 8 -kysymyksiä, johon törmään lähes päivittäin yrityspuolella ja kuluttajienkin kanssa on seuraava tietoturvaan liittyvä kysymys:

K: Onko Nokian Lumia -älypuhelimiin saatavilla haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja (aiemmin käytettiin myös termiä virustorjuntaohjelmisto)? Vastaus tähän kysymykseen on lyhyt ja ytimekäs.

V: Ei ole, eikä sellaiselle ole tarvetta kuten PC:ssä.

Tätä on ehkä hyvä avata hieman, ja seuraavassa mukailen kollegani Microsoftin Kimmo “Bärre” Bergiuksen hyvää vastausta.

Security_model_picNokian Lumia -älypuhelimissa, kuten muissakaan Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustetuissa älypuhelimissa, ei ole vakiona mukana haittaohjelmien torjuntaohjelmistoa, eikä niihin ole myöskään saatavilla kolmansien osapuolten (muiden ohjelmistotalojen) valmistamia haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja.

Syy tähän on se, että Windows Phone -käyttöjärjestelmän suunnittelun yksi tavoite oli, että käyttöjärjestelmällä varustettuihin puhelimiin ei tarvita haittaohjelmien torjuntaa. Tämä tavoite pyritään saavuttamaan seuraavilla keinoilla:

1. Puhelimessa voidaan suorittaa vain tietynlaisia ohjelmia.

Windows-puhelimessa voidaan suorittaa ainoastaan kahdenlaisia ohjelmia: 1) HTML5-pohjaisia web-sovelluksia Internet Explorer -selaimessa, ja 2) .NET-pohjaisia, ns. managed code -sovelluksia. Kaikki puhelimeen asennettavat sovellukset ovat jälkimmäistä tyyppiä. Sallimalla ainoastaan .NET-sovellukset voidaan tarkoin valvoa, miten sovellukset toimivat.

2. Puhelimeen voidaan asentaa sovelluksia ainoastaan Windows-kaupan kautta (oli aiemmin Marketplace).

Kaikki Windows Phone -älypuhelimeen asennettavat (kts. edellinen kohta) sovellukset asennetaan Microsoftin ylläpitämän Windows Phone -kauppa nimisen sovelluskaupan kautta (ks. Windows Phonen Kauppa-verkkopalvelu). Tämä antaa Microsoftille mahdollisuuden tarkistaa Kauppaan (Marketplaceen) ja sitä kautta puhelimiin päätyvät sovellukset, ja varmistaa, että ne eivät yritä tehdä mitään haitallista.

Jokainen Windows-puhelimessa oleva sovellus on siis sertifioitu ja sen suorittaminen vaati voimassa olevan sertifikaatin. Ääritilanteessa puhelimeen jo päätyneet sovelluksen suorittaminen voidaan jopa estää Kaupan kautta.

3. Sovellukset suoritetaan rajatussa ympäristössä.

Jokaista puhelimessa olevaa sovellusta varten luodaan ns. hiekkalaatikko, rajattu suoritusympäristö, jossa sovellusta suoritetaan. Tämän suoritusympäristön sisällä on mm. sovelluksen oma, suojattu tallennusalue, johon sovellus tallentaa tarvitsemansa tiedot.

Sovelluksilla ei ole pääsyä toistensa suoritusympäristöihin, mukaan lukien toistensa tallennusalueille. Sovellukset eivät voi vaikuttaa toistensa tai käyttöjärjestelmän suoritukseen. Lisäksi käyttöjärjestelmä valvoo sovelluksen suoritusta ja tapaa, jolla sovellus käyttää käyttöjärjestelmän palveluja. Eli suomeksi sanottuna virustorjuntaohjelmisto voisi vahtia vain itseään.

4. Puhelimen muistin käyttö on rajattua.

Windows-puhelimeen voidaan siirtää tietoja ainoastaan sovelluksen omilla toiminnoilla, jolloin tiedot siirretään sovelluksen omaan rajattuun tallennusalueeseen, tai tietokoneen Windows Phone -ohjelmistolla, jolla voidaan synkronoida multimediatiedostoja (kuvia, musiikkia sekä videoita). Windows Phon 7.x -laitteen muistia ei voi käyttää suoraan esim. USB-kaapeliyhteyden välityksellä ja massamuistitilassa puhelimeen ei voi siirtää sovelluksia vaan ainoastaan mediatiedostoja.

Edellä mainittujen keinojen avulla pyritään tilanteeseen, jossa Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustettuun älypuhelimeen ei pääse mitään haitallista koodia, eikä näin ollen laitteessa tarvita myöskään haittaohjelmien torjuntaa. Lisäksi tyypillisiä haittaohjelmien aiheuttamia haittoja, kuten soittoja maksullisiin numeroihin tai taustalla lähetettyjä tekstiviestiä maksullisiin palvelunumeroihin, ei voi toteuttaa samaan tapaan kuin muilla alustoilla.

Jokainen soitto ja tekstiviesti pitää käyttäjän hyväksyä, ennen kuin se lähtee puhelimesta. Tämä lisää alustan turvallisuutta entisestään. Yritys säästää, kun puhelimiin ei tarvitse hankkia maksullisia sovelluksia, ja käyttäjä hyötyy siitä, että taustalla ei pyöri puhelinta hidastavia ja akkua kuluttavia sovelluksia.

Windows Phone software architecture Jatkokysymys: Onko Nokian Lumia -älypuhelimissa palomuuria?

Vastaus: Ei ole perinteistä palomuuriohjelmistoa kuten PC:ssä.

Nokian Lumia -älypuhelimissa, kuten muissakaan Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustetuissa älypuhelimissa, ei ole vakiona palomuuria, eikä niihin ole myöskään saatavilla kolmansien osapuolten (muiden ohjelmistotalojen) valmistamia palomuurisovelluksia. Tai ehkä tarkennettuna: käyttöjärjestelmässä ei ole palomuuria, eikä siihen ole saatavilla perinteistä palomuuriohjelmistoa.

Palomuuri tarvitaan esim. työasemaympäristöissä estämään työasemaan ja sen käyttöjärjestelmään saapuvaa liikennettä. Windows Phone -älypuhelimessa ei kuitenkaan ole mitään, mihin ”saapuva liikenne” voisi ottaa yhteyttä. Kaikki verkkoyhteydet puhelimesta muodostetaan käyttöjärjestelmän tai sovellusten toimesta, eikä puhelimessa ole mitään verkkoliikennettä ”kuuntelevaa” ohjelmaa.

Lisäksi käyttöjärjestelmä valvoo kaikkia verkkoyhteyksiä, ja toimii ikään kuin palomuurina. Eli vaikka Windows Phone -älypuhelimessa ei ole perinteistä palomuuriohjelmistoa, joka ilmoittaisi saapuvista yhteyksistä tai johon voisi avata TCP-porttikohtaisia reikiä, käyttöjärjestelmä ja sovellukset suojataan haitallisilta yhteydenotoilta Windows Phone -käyttöjärjestelmän toimesta.

Yhteydet puhelimesta voivat olla salattuja SSL-yhteyksiä, joita voivat hyödyntää myös sovelluskehittäjät. Kuten ylllä on voinut lukea, niin Windows-puhelimet sopivat erittäin hyvin yrityskäyttöön tietoturva-arkkitehtuurinsa puolesta. Windows Phonelle ei ole haittaohjelmia ja pyrimme tekemään kaikkemme, että tämä tilanne säilyy.

Lisätietoa Voit lukea Windows Phonen tietoturvamallista esimerkiksi lataamalla Windows Phone 7 Guides for IT Professionals tai Windows Phone 7.5 Guides for IT Professionals. Tutustu myös Windows Phone for IT Professional -blogiinja siellä olevaan kirjoitukseen Windows Phone 7 Security Model.

EDIT: Windows Phone 8 toimii vastaavalla tavalla kuin edellä on kuvattu ja sen tietoturvasta voit lukea lisää Windows Phone yrityksissä -sivulta. Windows Phone 8.1:n myötä siinä on myös VPN-yhteydet ja muita uusia kehittyneitä tietoturvaominaisuuksia. Windows Phone 8.1:stä käsitteleviä teknisiä dokumentteja löydät tältä sivulta (esimerkiksi Windows Phone 8.1 Security Overview).

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

111 vastausta artikkeliin: Windows Phone, Lumia, haittaohjelmat, virustorjunta ja palomuuri

 1. tarja hoivassilta-rinne sanoo:

  Hyvä juttu toivon toimii että ei tule viruksia uuteen puhelimeen. Kiitos.

 2. Mika sanoo:

  Entäpä jos virus tulee suojattoman wlan verkon kautta? näinhän siinä kävi ja w8 puhelimeni on viruksen määräämänä.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Mika!

   Sanot siis, että Windows Phone 8 -puhelimeesi tuli jotakin suojaamattoman WLAN-verkon kautta ja nyt se kontrolloi puhelintasi? Kuulostaa vähintääkin todella kummalliselta. Voisitko hieman avata tätä, koska teknisesti tämä lähentelee mahdotonta? Puhelimessa ei ole WLAN-verkon (tai muunkaan verkon kautta) ulospäin julkaistuja palveluita – eli ”tulla sisään” on erittäin hankalaa – jos ei mahdotonta. Jokainen sovellus toimii omassa ”hiekkalaatikossaan”, joten sovellus/virus ei pysty kontrolloimaan muita sovelluksia.

   Miten Windows Phone 8 -puhelimesi on nyt viruksen ”määräämänä”. Haluaisin ehdottomasti tutkia tätä edelleen ja ymmärtää, mikä saa sinut uskomaan, että puhelimesi olisi saastunut WLAN-verkon yli. Voisitko kertoa vaikkapa suoraan sähköpostitse miten tämä mielestäsi ilmenee käytännössä? Tai mikä poikkeaa aiemmasta, koska väitteesi on todella raju?

   Otamme tällaiset asiat erittäin vakavasti ja pyrimme selvittämään mistä oikein on kyse.

   • Mika sanoo:

    Ei onneksi ollut virusta puhelimessa. vaan vika oli win8’n sekoilusta sekä valmistusvirheestä, joka ei antanut palauttaa puhelinta oletusasetuksiin. Hyvää palvelua täällä!
    Tattista vesku nopeasta vastauksesta ja tiedon annosta :)!

   • kitevesku sanoo:

    Hyvä kuulla. Toivottavasti Huawein-puhelimesi saadaan kuntoon huollossa ja pääset taas käyttämään sitä täysillä.

   • evvvk sanoo:

    Tajuu jo, että noihin älypuhelimiin TULEE VIRUKSIA! Pitää olla varsinainen valopää, jollei moista asiaa saa mahtumaan päähän.

   • kitevesku sanoo:

    Moikka EVVVK ja kiitos kommentista ja tulevaisuuden arvioinnista. KYLLÄ, pidän erittäin todennäköisenä, että puhelimia vastaan hyökätään JO TÄNÄ PÄIVÄNÄ. Kyse on vain siitä, että kuka ja miten. Kun hyökkääminen on riittävän kallista ja suuria resursseja vaativaa, niin ”tavallinen” käyttäjä ei ole sen kohteena, vaan kyseessä on ammattimainen vakoilu joko valtioiden tai rikollisten toimesta. Tällaiset vakoiluohjelmat ja hyökkäykset ovat sellaisia, joista on vaikea saada tietoa – mutta kaikenlaisia huhuja kyllä on ja jotain todisteitakin.

    Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on ollut kertoa, miten meidän tavallisten Windows-puhelimien käyttäjien ei tarvitse TÄLLÄ HETKELLÄ olla hirveän huolissamme haittaohjelmista, kunhan käytämme hieman tervettä järkeä. Kuten olemme yllä huomanneet, niin kaikki täällä esitetyt huolet ja virusepäilyt ovat olleet etupäässä ”kalastelua”, joissa ihmiset on pyritty huijaamaan tekemään jotain sellaista, joista rikolliset saisivat hyötyä. Yleensä kyseessä on joko tietojen kalastelu tai sitten jonkin ”turhan” sovelluksen ostaminen tai ”turhan” palvelun tilaaminen (SMS tai puhelu). Eikä siis ”virus” tai haittaohjelma.

    Tietotekniikkateollisuuden toimijat pyrkivät jatkuvasti kehittämään parempia suojauksia ja turvallisempia arkkitehtuureja – näin tekee myös Microsoft. Tämä on jatkuvaa kilpajuoksua rikollisia vastaan. Tämän takia kannattaa aina huolehtia siitä, että kaikki laitteet on päivitetty viimeisimpään versioon käyttöjärjestelmän ja sovellusten suhteen – ja tämä koskee KAIKKIA kodin laitteita, jotka on liitetty Internetiin (reittittimet, tv, verkkosoittimet, kodin ohjausjärjestelmät, bttn, mediakeskukset yms. IoT-härpäkkeet). Puhelimet ovat tietysti hyvin henkilökohtaisina laitteina yksi suurimmista huolistamme.

    Kuten tietomurroissa yleensä, niin ikävä kyllä se heikoin lenkki tässäkin on ihminen itse. Hyvät sosiaaliset kyvyt omaava huijari saa suhteellisen helposti kalasteltua meiltä kaikenlaista tietoa ja saa meidät tekemään tyhmyyksiä, mikäli emme ole varuillaan.

    Vielä viruksiin. En oikein usko, että perinteiset virukset tekisivät paluun. Sen verran valopää olen, että uskon, että tulevaisuuden haittaohjelmat ovat jotain ihan muuta. Nämä tulevat sitten ikävä kyllä vaikuttamaan monella tapaan siihen, miten itse hyödynnämme tietotekniikkaa ja miten yhteiskunta jatkossa verkottuu. Toivotaan, että tässä taistelussa ”Hyvät” olisivat jatkossakin askeleen edellä ”Pahiksia”. Harmittavinta tässä on se, että ”kuluttaja maksaa” vähän samaan tapaan kuin kaupassa näpistelijöiden aiheuttamat kulut.

    Hyvää kevättä Sinulle!

    VESKU

 3. Hariton sanoo:

  Pojan Lumia 800-puhelimeen tuli kaverilta multimediaviesti joka ei auennut. Vähän ajan päästä muutama pojan kaveri ilmoitti että pojan puhelimesta oli tullut vastaava viesti. Mistähän vois olla kyse? Kukaan heistä ei ole laitellut viestejä myöhään illlalla.

 4. Hariton sanoo:

  Lisäys: alkuperäinen viestin lähettäjä onkin viestitellyt (salaa, 10v) , mutta miten ihmeessä viesti on näkynyt joillakin pojan numerosta tulleena (”mitä tässä multimedia viestissä joka ei aukee on”?).

  • kitevesku sanoo:

   Nämä ovat hankalia asioita, koska verkossa on erilaisia palveluita ja sovelluksia, joista voi lähettää SMS ja multimediaviestejä ja palveluissa voi kirjoittaa lähettäjäksi mitä vaan. Lähtökohtaisesti SMS-viestin lähettäjäkenttään ei voi luottaa. Operaattori sen sijaan näkee kyllä minkäpalvelurajapinnan läpi viesti on lähetetty.

   Olen pahoillani, mutten pysty kuin arvailemaan miten viestit ovat puhelimeen tulleet. Mutta tämä kuulostaa tällaiselta tapaukselta.

   Sellainen asia Windows-puhelimissa on hyvä huomata Viesti-asetuksissa, että kun lähetetään SMS-viesti useammalla käyttäjälle, niin voidaan valita, että se lähtee MMS-viestinä, jolloin vastaukset voidaan koota yhteen näkymään. Mutta tämä ominaisuus ei liity tähän tapaukseen.

   • Hariton sanoo:

    Kiitos paljon, auttaa hahmottamaan mitä mahdollisesti on tapahtunut !

    Lumia 920, fantastinen puhelimeni, putos lyhyen matkaa betoniin, lasi säröillä ! Harmi !

    Hyvää kesänalkua.

 5. Ville sanoo:

  Ville
  Kysyisin tällästä,että kun lumia 900 puhelimellani ei pääse enään esim. facebookkiin tai sähköpostiin muuten,kun joka kerta uusimalla käyttäjätunnus sekä salasanat.Lisäksi puhelin käyttäytyy usein oudosti availemalla eri sivuja itsestään.Ja esim. facebook ilmoitti kerran,muunmuassa,että facebook tiliäni on käytetty lontoosta.

 6. Juha Leino sanoo:

  Estääkö sovellusten hiekkalaatikossa toimiminen käytännössä sisällönsuodatuspalvelut? Olen ajatellut ostaa edulliset Lumiat lapsilleni, mutta verkkokerrostasolla toimivaa sisällönsuodatusta ei löydy sovellusvalikoimasta. Ainoastaan selaimia joihin ominaisuus on sisäänrakennettu. Tällaiset selaimet eivät kuitenkaan auta koska puhelimen alkuperäisestä IE-selainta ei voi poistaa (kuulostaako muuten tutulta, tarvitaan EU-päätös ennen kuin se on teknisesti mahdollista :). Muuten WP8 puhelimet olisivat selkeitä ja hyviä lapsillekin. Apposen auki oleva Internet ei vain ole hyvä asia.

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Olet oikeassa tämän suhteen. Lasten nurkkausta käytettäessä IE:tä ei pääse käyttämään, joten esim. AVG Familyn kanssa voidaan rajoittaa internetin käyttöä. Varsinaisella aloitusnäkymällä tilanne on kuvaamasi kaltainen.

   Katsotaan tulevaisuudessa millaisia palveluita Oma Perhe tulee sisältämään myös puhelinpuolella.

 7. Jarkko sanoo:

  Mites kommentoisit tätä F-Securen uusinta uutista koskien Windowsin puhelimia?
  http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002601.html

 8. juhani sanoo:

  Terve. 6-7.9.13 oli lumia 920 puhelimeni soittanut omia aikojaan, kahteen eri numeroon. Toisen havitsin, kun taskusta kuului soitettaessa kuuluva tuuttaus,no katkaisin alkavan puhelun pois ja aloin ihmetellä asiaa. Huomasi puhemimen soittaneen samaan paikkaan pari muutakin puhelua. Jonkin ajan kuluttua eräs henkilö kysyi myös olinko soittanut, Sama juttu eli puhelin oli soittanut itsekseen? Aiemmin ei vastaavaa ole tapahtunut. Puhelimen ostin n 2 kk sitten. T. J.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juhani! On vaikea sanoa aivan tarkasti mistä puhelimesi ”taskusoittaminen” johtuu, mutta uskoisin, että tämä johtuu siitä, että taskussa puhelimen kosketusnäyttöön tulee vahinkopainalluksia sen osuessa taskuun. Puhelimen näyttö kannattaa aina sammuttaa virtanäppäimestä ennen kuin sen laittaa taskuun. Lisäksi uusi ”vilkaisunäyttö”-toiminto mahdollistaa puhelimen avaamisen kaksoisnapauttamalla (tämä päivittyi juuri Kosketuksen alle), niin tämä saattaa lisätä entisestään todennäköisyyttä puhelimen avautumiselle taskussa. Lisäksi Lumia 920:ssa on todella herkkä näyttö (sitä voi käyttää myös hanskalla), joten se reagoi helposti kosketukseen. Näytön herkkyyttä voi säätää Asteukset->Kosketus epäherkemmäksi, jos tätä ominaisuutta ei kaipaa.

   Mikäli vaiva jatkuu, niin suosittelen, että otat Asetukset-> Kosketus asetuksesta Herätä näyttö kaksoisnapauttamalla pois ja säädät näytön herkkyyden Normaaliksi (Huom! Kosketus-toiminto päivittyi juuri). Jos vielä haluat lisäturvaa, niin säädä Asetukset -> lukistusnäytöstä salasanan vaatiminen vaikkapa 1 minuutin välein tai jopa ”aina”.

   Toivottavasti tämä ratkaisee ongelmasi.

 9. juhani sanoo:

  Kysymys. Voinko turvallisin mielin käyttää lumia 920 puhelimella pankki palveluita? .t.j

 10. juhani sanoo:

  Terve. Tuli taas kysyttävää?
  Latasin äsken Nokia kaupasta Virtual Barber Shop sovelluksen. Olin avaamassa sitä mutta ala laidassa alkoi vilkkua punainen kolmio ja teksti puhelimessa saattaa olla virus, scanna. No en mennyt pidemmällä,mahtoiko olla joku pila, vai ihan tosi huomautus? Kiitos jo aiemmista saamistani hyvistä vastauksista. Jussi

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juhani! Testasin itse sovellusta ja näit aivan oikein, että alalaitaan tuli ilmoitus ”Puhelimessa voi olla virus”. Virual Barber Shop -sovellus näyttää olevan ”mainosrahoitteinen” ja alalaidassa pyörii mainos, joka pyytää klikkaamaan, koska ”puhelimessasi voi olla virus”. Tämä banneri vie webbisivulle, jossa kerrotaan, että muka niin ja niin monta virusta on jo löydetty puhelimesi kaltaisesta puhelimesta. Tämän jälkeen pyydetään klikkaamaan linkkiä, joka johtaa webbisivulle, jolla pyydetään kännykkänumerosi, jotta sinulle lähetetään viesti. Eli kyse on kalastelusta, jossa sinut pyritään saamaan rekisteröitymään palveluun. Palveluun ei tietenkään kannata rekisteröityä ja antaa numeroaan! Palvelu näet maksaa 15 euroa viikko. Mistään viruksesta ei ole kyse ja puhelimesi ei ole saastunut. Verkossa kannattaa aina lukea tarkkaan sivut, joissa kysellään tällaisia tietoja. Tällaiset asiat voi myös ilmoittaa Kaupan webbisivulla. Laitan tämän tutkittavaksi. Kiitos.

 11. jussi sanoo:

  Moi. Voiko kysyä? Lumia 920 eikö valokuvissa ole enään tarkkaa kuvaus aikaa. Miksi 920.llä ei voi äänittää puhelua muistiinpanoksi? T.Jussi

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Nämä varmaan sopisivat paremmin tuonne FAQ:n puolelle, eikä tietoturvaan, mutta vastataan tähän.

   Kyllä Lumia 920 ja muutkin WP-puhelimet tallentavat aina kuvan tietoihin tarkan kuvausajan puhelimen kellosta. Puhelimessa esim. Nokia Pro Cam -sovellus näyttää myös tarkan ajan ”kuvan tiedot” -valinnassa. Kaikki sovellukset eivät näytä aikaa puhelimessa. Mutta jos menet vaikka SkyDrivelle tietokoneella tai siirrät muuten kuvan tietokoneelle ja valitset kuvatiedoston ja sitten Properties/Ominaisuudet, niin näet ko. kuvan tiedot ja Details-kohdasta ajan, valotuksen yms. tietoja.

   Windows Phone ei salli puhelun nauhoittamista. Tämä on tällä hetkellä päätetty näin, etteivät sovellukset pääse käsiksi puheluun eikä puhelua voi nauhoittaa salaa.

   • jussi sanoo:

    Kiitos vastauksista. Suomessa saa oman puhelunsa äänittää, siitä on korkeimman oikeuden päätös. T. Jussi

  • kitevesku sanoo:

   Tarkoitin, etteivät sovellukset pääse käsiksi puheluun käyttäjän tietämättä, koska tällöinhän puhelun voisi nauhoittaa ja lähettää vaikkapa palvelimelle.

 12. Jani sanoo:

  Moi! Mitäpä mieltä seuraavasta: kaverini soitti juuri ja kertoi Lumia 920 puhelimensa nettiselaimen kaapanneesta viruksesta. Kyseessä on siis sama virus, joka on ollut PC-käyttäjien riesana jo iät ja ajat: selain lukittuu ja ainoa mitä näkee on, että poliisi muka on sulkenut selaimen ns. laittomilla sivuilla käymisen takia ja lukituksen saa auki R-kioskeilta ostettavalla maksukortilla. Tämä ilmestyy siis aina kun nettiselaimen avaa, muuten puhelin päivittää nätisti uutiset sivustojen omiin ohjelmiin. Millä tuosta pääsee eroon ja miten tuo edes voi olla mahdollista, jos järjestelmä on niin turvallinen kuin väitetään?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jani!

   Tässä kyseessä on todennäköisesti webbisivusta ja sillä olevasta JavaScript-sovelluksesta, joka aiheuttaa harmia. Se ei vaikuta puhelimeen ja tekee ihan ”sallittuja” asioita vaikkakin kiusaa käyttäjää. Puhelimen tietoturva ei ole tässä vaarassa. Jos käyttäjä käynnistää puhelimen uudestaan, niin ko. sivu ei ole enää selaimessa – käyttäjä voi avata vaikkapa jonkun linkin. Tässä ei missään nimessä ole kyse viruksesta, joka vaarantaisi puhelimen tiedot.

 13. Morffis sanoo:

  Heippa.

  Tossa ylempänä puhuttiin taskupuheluista ja koin vähän vastaavanlaisen tapauksen Lumia 720 puhelimella. Tämä tosin erosi siten, että puhelin soi kummassakin päässä ja loi luonnollisesti hämmentävän tilanteen, kun puhelimen kummassakin päässä oltiin ”niin, mitä asiaa sulla oli? sä soitit”. Asia jäi ihmetyttämään ja tarkastettuani tilanteen, ilmeni, että ko. puhelu näkyy kummassakin puhelimessa vastaanotettuna puheluna. Onko syytä huolestua, vai voiko kyse olla vaan jostain operaattorin päässä tapahtuneesta virhetilanteesta? En ole tälle henkilölle koskaan soittanu ja häneltäkin saanut vain yhden puhelun ja senkin edelliseen puhelimeen.

  Ja noista viruksista oli kans aika kattavasti juttua, mutta haluaisin vielä sellaisen (mahdollisesti hölmön) tarkentavan teoreettisen kysymyksen esittää, että jos asetan puhelimeen muistikortin, joka sisältäisi jotain saastunutta materiaalia, niin eikö nekään tosiaan pääsisi häiritsemään puhelimen toimintaa?

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Hyviä kysymyksiä!

   Tuohon soittoon on todella vaikea ottaa kantaa tarkemmin, mutta rohkenisin laittaa sen operaattorin piikkiin.

   Kun laitat muistikortin puhelimeen, niin sieltä voi avata ainoastaan kuva-, musiikki- ja videotiedostoja. Ja nämä vain niitä hyödyntävillä sovelluksilla, joten niistä ei pidä olla huolissaan. Muita tiedostoja ei edes voi avata.

   Mutta voit myös asentaa sovelluksia muistikortilta. Nämä sovellukset pitää kuitenkin olla allekirjoitettuja kuten Kaupassa. Eli ne on tarkastettu etukäteen ja niihin pätee sama kuin Kaupan sovelluksiin (sertifointi, allekirjoitus yms.). Riski on olematon, että sovellus tekisi jotain sopimatonta, kuten yllä on todettu.

   Sama koskee yritysten omia sovelluksia, mutta silloin niitä ei ole tarvinnut tarkastaa Kaupassa vaan tarkastuksen on tehnyt yritys itse, ja he ovat myös asentaneet omat sertifikaattinsa puhelimeen.

   Summa summarum: muistikortin kanssa ei tarvitse olla huolissaan Windows Phone -puhelimessa.

 14. kitevesku sanoo:

  @TeeJii. Kirjoitit: Mitenkä tuo Virtual Barber Shop on päässyt kauppaan?
  Moi TeeJii. En ihan ymmärtänyt kommenttiasi. Itse Virtual Barber Shopissa ei ole mitään laitonta tai vaarallista. Se vain soittaa äänitiedoston. Tuo aiempi keskustelu liittyi siihen, että siinä oli tuolloin joskus mainos, joka johdatti hieman epäilyttävälle sivustolle.

  • Janne sanoo:

   Lumia 800 sivuhistoriaan ilmestyy outoja mc.yandex.ru/watch ja mc.yandex.ru/webvisor osoitteita mistä mahtaa olla kyse?

 15. Tarja Kiri sanoo:

  Lumia 800 sekoilee. Se lähetti perjantai-iltana 21 tekstiviestiä sattumanvaraisesti ystävilleni. Puhelin oli ihan itsekseen keittiön pöydällä. Viestit olivat samoja, joita olin kavereilleni lähettänyt aikojen kuluessa. Puhelin ei myöskään millään meinannut sammua. Sammutin puhelimen tunniksi. Kun avasin sen, sama peli alkoi uudelleen. Samoin aamulla, kun menin kauppaan valittamaan asiasta. Eivät tietenkään osanneet kaupassa auttaa. Nyt minulla on käytössä vanha E72. Toimii :). Mutta mikä ihme Lumiaan tuli??

  • kitevesku sanoo:

   Moi Tarja! Kuulostaa todella kummalliselta ja kiusalliseslta, ja en osaa sanoa suoraan mistä moinen voisi johtua. Usein ongelma on ollut viallinen näyttö, joka tehnyt ”haamupainalluksia”. Vanhat viestit ovat tallessa puhelimessa ja teoriassa on tietysti mahdollista, että seonnut puhelin alkaa lähettelemään niitä uudestaan.

   Puhelimen voisi resetoida painamalla pitkään (10 sek) yhtä aikaan virta ja volume alas -näppäimiä, jonka jälkeen se sammuu, värähtää ja sen voi käynnistää uudestaan (tarkasta kellonaika). Tämä voisi auttaa, mutta todennäköisesti laite tarvitsee huoltoa.

   Toivottavasti saat puhelimesi taas kuntoon.

 16. Markko sanoo:

  Kuinka turvallisena pidät sitä, että Windows-puhelinta käytetään modeemina tietokoneelle, jolta käytetään esim. aikuisviihdepalveluita tai vieraillaan vaikkapa vertaisverkoissa? Voisiko tällaisesta käytöstä olla haittaa itse puhelimelle?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Markko! Erittäin hyvä kysymys. Kun Windows-puhelimen internet-yhteys jaetaan, niin käytännössä puhelin vain siirtää 3G/4G-verkon datapaketit WLAN-yhteydelle ja päin vastoin, koskematta niihin. Eli puhelin toimii tyhmänä, ja tästä ei ole haittaa itse puhelimelle.

 17. Aleksi sanoo:

  Moi! uuden lumia cyan päivityksen jälkeen puhelimeni lumia 520 on alkanu reistailemaan, lukitusnäytön näppäin ei meinaa toimia, sitä saa hakata noin 10 min että puhelin aukeaa. ei siinä mitään, ajattelin että näppäimessä on vika. ei ollut. päätin palauttaa tehdasasetukset, mutta eipä sekään auttanut. puhelimeni tekee joskus jotain omaakin, kuten soittaa puheluita vaikka puhelin on latauksessa yms. myöskin hirveä lagi tuli päivityksen jälkeen. auttakaas nyt jotenkin ton lukitusnäyttö ongelman kanssa!

 18. jj sanoo:

  Lumia 820. Facebookissa on ollut ”tarjolla” kaveriksi tyyppi jota en tiennyt, enkä löytänyt profiiliakaan. Ilmoitus ”yksi yhteinen ystävä” sai minut hyväksymään pyynnön. Profiilia ei sitten silti löytynyt. Saiko lumia nyt sisäänsä haittaohjelman? Käyttöjärjestelmänä wp 8.1 cyan.

 19. ihmettelijä sanoo:

  Hei! Jos Internet Explorerilla käytetään jotain mahdollisesti haitallista sivua, niin onko mahdollista että itse selain saastuisi, koska puhuit artikkelissa vain, että sovellukset eivät pääse käsiksi toisten ohjelmien suoritusympäristöihin, eli pystyykö sovellus yksinään olemaan saastunut ja jos Internet Exploreria käyttää mahdollisesti haitallisen sivun jälkeen, voivatko esim. tunnukset ja salasanat olla vaarassa, vai onko Lumia 100% turvallinen?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Mika ja hyvää uutta vuotta! Kysymyksesi on hyvä. Windows Phonessa ei ole samankaltaista mahdollisuutta ajaa koodia Internet Explorerissa (esim. plug-init), kuin ”isossa” Windowsissa. Eli selain itsessään ei voi ajaa haittaohjelmaa. Selain voi ajaa JavaScriptiä (HTML5), mutta siinä rajapinnat ovat hyvin rajoitetut ja ne eivät pääse käsiksi salasanoihin tms.

   Mikään ihmisen rakentama ei ole 100% turvallinen, joten Lumiakaan ei voi olla absoluuttisesti 100% turvallinen. Mutta mitään näyttöä ei ole, että selain olisi ”murrettu” jotenkin, ja sitä pidetään turvallisena. Myös itse pidän WP:n mobiiliselainta hyvin turvallisena.

   Voit tietysti nostaa omaa tietoturvaasi valitsemalla (asetukset->lisäasetukset), että verkkosivujen salasanoja ei tallenneta, jos tämä asia huolettaa ja et halua salasanojen automaattista kirjoittamista verkkopalveluihin. Samassa paikassa on myös muita hyviä asetuksia, kuten SmartScreen, joka on oletuksena päällä.

   • sami sanoo:

    Hei kuinka menetellä kun lumia 930 ilmoitti että puhelimessasi on 4 virusta .kuinka toimia?

   • kitevesku sanoo:

    Moi Sami! Olet ilmeisesti jollakin webbisivulla, joka yrittää huijata sinua tekemään jotain. Arvaanko oikein? Eli olit internet-selaimessa, kun eteesi tuli ilmoitus, joka väittää, että puhelimessasi on viruksia ja tee jotain? Lumia 930 itse ei tuon kaltaisia ilmoituksia näytä. Sivulla voidaan yrittää esimerkiksi myydä sinulle ”virustorjuntaa” tms.

   • sami sanoo:

    Juuri näin kävi..näyttöön tuli ohjeita kuinka tehdä se johti googlen playstoreen..onko mahdollista jotta joku virus on nyt puhelimessa ?pystyykö asiaa tarkistamaan mitenkään?

   • kitevesku sanoo:

    Moi Sami ja kiitos lisätiedosta! Näin ajattelinkin. Törmäsit Android-käyttäjille viritettyyn ansaan, jolla pyritään saamaan sinut asentamaan jokin haittaohjelma tai muu sovellus puhelimeesi.

    Lumiasi ei ole saastunut. Tällä menetelmällä sitä ei edes voi saastuttaa, kuten Android-puhelimia. Kaikki Lumiaan Windows Phone-kaupasta asennettavat sovellukset ovat tarkastettuja, ja kuten tässä blogipostauksessa on todettu, niin ne eivät myöskään pysty tekemään samanlaisia asioita, kuin Android-haittaohjelmat. Tästä syystä myöskään Lumialle ei ole ”virusskannereita”.

    Tässä mielessä olet tehnyt hyvän valinnan, kun olet hankkinut Lumia 930:n kaltaisen huippupuhelimen, joka on myös turvallinen.

   • sami sanoo:

    Ok.kiitos paljon tiedoista nyt onkin paljon viisaampi😊 yksi kysymys vielä onko Saunalahden mobiiliturvasta hyötyä Windows puhelimessa?

   • kitevesku sanoo:

    Katsoin pikaisesti Saunalahden sivuilta (http://asiakastuki.saunalahti.fi/ohje/376/)ja Windows Phonelle tarjotaan esimerkiksi lapsiturvaa ja haittasivujen suodatusta eli lähinnä selaimeen liittyviä asioita (Turvaselain). Näiden tarpeellisuutta joudut arvioimaan itse. Monet Androidille tarkoitetut ominaisuudethan ovat Windows Phone -puhelimissa valmiina käyttöjärjestelmässä (kuten lukitus, etätyhjennys ja kadonneen laitteen paikannus). Tutustu näihin osoitteessa https://www.windowsphone.com/fi-fi/my niin tiedät miten ne toimivat, jos joudut niitä joskus käyttämään. Palveluihin kirjaudutaan samalla Microsoft-tilillä, joka sinulla on puhelimessasi (katso puhelimessa Asetukset ->Sähköposti + tilit).

 20. Harri kaulimo sanoo:

  Olen tenerilla flaightradarin alareunaan ilmestyi espanjan kielellä teksti suluissa oli 5 perässä virus.Mitä tämä mahdollisesti tarkoittaa.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Harri! Koska olet Tenerifalla, niin Flightradarin käyttämä mainonnanhallintapalvelu arvaa puhelimesi verkosta, että nyt näytetään espanjalaisia mainoksia. Joku on laittanut ko. mainosverkkoon pyörimään jonkun mainoksen, jossa on sana virus. Lieköhän haluavat sinun klikkaavan sitä ja ostavan jotakin. Ei tarvitse huolestua, mutta ei niitä bannereita tarvitse turhaan painellakaan, jos ei ole tiedä mitä tarkoitetaan. Siltikään bannerin painallus ei Windows-puhelintasi saastuta. Tyypillisesti näissä huijauksissa sinua pyydetään antamaan puhelinnumerosi, jotta sinulle voidaan lähettää tekstari jaa saada sinut houkuteltua tilaamaan jonkun maksullisen tekstaripalvelun tms. Mutta tämä on vain spekulointia, koska en ole nähnyt banneria – mutta niin yleistä nykyään. Tässäkään puhelimesi ei saastu, mutta silti voi tulla inhottavat puhelinlaskut. Kaikenlaisia huijareita ja ”yrittäjiä” piisaa nykyään… 😦

 21. Jarkko sanoo:

  Eli Windows Phonea voi huoletta käyttää sillatun modeemin perässä WLAN:lla, ts. suoraan yhdistettynä julkiseen Internetiin ilman edessä olevaa palomuuria. Ehkä menee aiheen viereen, mutta entä Windows RT? Onko huono idea vai täysin turvallista?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jarkko! Kyllä Windows Phonea voi käyttää ihan suoraan sillatun modeemin perässä WLAN:illa. Siinä on oma ”palomuurinsa” ja hyvin vähän palveluita muutenkin.

   Windows RT on tässä tapauksessa sama kuin Windows 8.1 ja myös siinä on oletuksena palomuuri päällä ja mm. haittaohjemien esto. Windowsin haittaohjemia ei voi ajaa Windows RT:ssä, joten siinä mielessä se on suojatumpi kuin ”isoveljensä”. Mutta teoriassa riski on ehkä hieman suurempi, kuin puhelimella, koska Windowsissa on enemmän verkkoa käyttäviä palveluita. Toisaalta Windowsin palomuurin pitäisi hoitaa suojaus, kunhan se on päällä.

   Tämä on mielenkiintoinen kysymys, koska käytettäessä erilaisia julkisten paikkojen verkkoja, niin verkon suojaustasoja on vaikea tietää. Sen takia Windows-kysyy, että onko kyseessä julkinen verkko, jolloin mm. jakopalveluita (tiedostot ja kirjoittimet yms.) ei suositella laittaa päälle. Tämä koskee myös Windows RT:tä. Sama kannattaa pitää mielessä, kun antaa sovelluksia oikeuksia (vaikkapa Spotify) käyttää palomuuria, koska nämä sovellukset ovat sitten aina päällä. Tässä pitää luottaa siihen, että sovellusten tekijät päivittävät sovelluksensa tarvittaessa.

   • sami sanoo:

    Okei täytyy tutkia asiaa😊

   • rauha sanoo:

    Hei! Kysyisin semmoista, että miten on mahdollista, vai onko vain ominaisuus, että mikäli joku soittaa lumia 520 puhelimeeni, ja painan kohdasta hylkää, niin kuulemma yhteys jää auki ja soittaja kuulee,mitä esim puhun työpaikallani..

   • kitevesku sanoo:

    Hei Rauha! Kuulostaa vialta, koska painamalla Hylkää on sama kuin ”löisi luurin korvaan”. Toistuuko tämä aina? Jos tämä toistuu, niin vie puhelin huoltoon. Itse epäilen, että kyseessä on ollut ns. ”taskupuhelu”, jolloin soittaja on soittanut sinulle ja puhelin on soinnut esim. taskussa ja se on mennyt päälle, tai puhelin on soittanut taskusta viimeiselle soittajalle itsekseen vahingossa. Mutta tämä on helppo tutkia, kun soitat puhelimeesi ja kuuntelet, mitä tapahtuu, kun painat ”Hylkää”.

    Tiesitkö, että voit vain äänenvoimakkuusnäppäintä kerran painamalla hiljentää puhelimen, että se ei soi enää, kuitenkaan ”lyömättä luuria korvaan” soittajalle? Voit kokeilla tätä seuraavalla kerralla, kun et halua vastata puhelimeesi, muttet myöskään halua kertoa soittajalle tätä.

   • Jarkko sanoo:

    Vastasin, että on julkinen verkko, kun Windows RT 8.1 kysyi. Tein porttiskannauksen, ja näyttäisi siltä, että Windows RT on oletuksena täysin turvallinen. Kaikki portit olivat piilotettuja. Eli skannauksen tulos oli sama kuin puhelimen kanssa.

    Windows RT 8.1:ssähän palomuuria ei ole kai suunniteltu säädettäväksi peruskäytössä, koska sitä ei näy ohjauspaneelissa ja säätämään pääsee vain sillä advanced-tyyppisellä työkalulla. Onneksi oletusasetukset ovat ilmeisesti järkevät eli Windows RT käyttäytyy samoin kuin Windows Phone.

   • kitevesku sanoo:

    Juuri näin. Kiitos Jarkko vielä testauksesta ja raportoinnista muillekin.

 22. Jarkko sanoo:

  Verkkovierailukuvake (umpinainen kolmio) näkyy aina joskus hetkellisesti puhelimen yläosassa, vaikka olen ihan kotona. Tuohon on varmaan joku selitys eikä kyse ole ainakaan tietoturvaongelmasta? 🙂

  Onko kenties niin, että operaattorin tukiasemassa on silloin hetkellinen ongelma, jolloin puhelin käyttää toisen operaattorin verkkoa tilapäisesti (todennäköisesti silloin toimii vain hätäpuhelut)? En huomannut katsoa olivatko ”tolpat” alhaalla, kun tuo kolmio näkyi. Saattoivat ollakin.

  Ohjesivuston mukaan tosin kotimaisissa verkkovierailuissa kolmion pitäisi olla ”sisältä tyhjä”. En sitten tiedä mitä kotimaisella verkkovierailulla tarkoitetaan. Ehkä jotain muuta tapausta kuin tällaista. Tai sitten teoriani ei pidä paikkaansa, ja tälle ilmiölle onkin joku muu selitys…

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jarkko! Nyt pitää rehellisesti sanoa, että en tiedä. Oletan, että tuo vilahtaa juuri tukiaseman vaihdon takia ja silloin tolpat kävivät nollassa. Et kerro, että mikä käyttöjärjestelmäversio sinulla on, mutta oletan, että ”tuore”.

   • Jarkko sanoo:

    Tukiaseman vaihto on mahdollinen teoria, koska olin ollut juuri liikkeessä, kun tuon huomasin. Muutaman minuutin päästä kuvake sitten katosi.

    Käyttöjärjestelmäversio on se minkä puhelin on automaattisesti päivittänyt, eli: 8.10.12397.895

   • Jarkko sanoo:

    Eilen kävi sama ilmiö. Huomasin, että puhelin todella luulee olevansa verkkovierailemassa. Nimittäin kun disabloin WLAN-yhteyden ja yritin ladata webbisivua, puhelin ilmoitti, että datayhteys ei ole sallittu verkkovierailutilassa (koska olen puhelimen tarkoituksella niin konfiguroinut).

    Kokeilin hakea SIM-asetuksissa manuaalisesti verkot. Näkyi vain normaalit verkot ja kun valitsin manuaalisesti oman verkon sekä sen jälkeen muutin takaisin siihen valinnaksi automaattinen, kuvake katosi. Eli kuvake katoaa, kun puhelin uusii yhteyden tukiasemaan.

    Bugilta vaikuttaa. Jos nyt ei sitten ole joku vika tukiasemassa tai joku ole pystyttänyt jotain vakoilutukiasemaa väliin. 🙂 Jos on joku välissä salakuuntelemassa, ainakaan ei voi nähdä nettiliikennettä vaan ”vain” puhelut ja tekstarit, koska puhelimen asetukset eivät salli datayhteyttä verkkovierailutilassa. Jos yhteys oli valetukiasemaan, puhelinhan oli sitten muuten aika hyvä, kun osasi kertoa siitä… 🙂 Tavallaan, koska tietenkin ainahan puhelimen pitäisi priorisoida kotiverkkoa, kun se on saatavilla… Tässä eräs kirjoitus tuosta vakoilutukiasema-asiasta: http://pjarvinen.blogspot.fi/2014/12/salakuuntelua-vaarennetyilla.html

   • Jarkko sanoo:

    Tänään puhelin ei suostunut yhdistämään (yritti, mutta ei onnistunut) WLAN-verkkoon. Uudelleenkäynnistys auttoi. Saattoi tuo verkkovierailuilmiö liittyä samaan asiaan. Eli ehkä kyse oli jostain tilapäisestä viasta, joka meni ohi, kun puhelin käynnistettiin uudelleen.

 23. Juho sanoo:

  Selailin tänään Nokia Lumia 735 -puhelimellani ja eksyin ehkä hieman kyseenalaisille sivulle, joka taas heitti minut usean eri osoitteen kautta jollekin sivulle, jonka yhteydessä puhelimeni näyttöön tuli samankaltainen banneri, kuten esimerkiksi kun puhelin ilmoittaa akkuvirran vähenemisestä, mutta tällä kertaa siinä luki ”Puhelimessasi saattaa olla virus…”, ja jotain, että virus pitää poistaa muuten se saattaa päästä käsiksi puhelimen salasanoihin jne sekä puhelimen malli sekä jotain muuta. Lisäksi bannerissa oli että haluanko jatkaa viruksen poistamiseen, jonka jälkeen se ohjasi minut jollekin sivulle joka ehdotti jotain androidin virusohjelmaa nettisivun kautta painettavaksi. Sivu ei näyttänyt androidin sovelluskaupalta eikä Lumiaan nyt muutenkaan sellaista ohjelmaa voi asentaa. Mitähän tämä tarkoittaa, voiko tosiaan olla, että jokin viruksen kaltainen nyt puhelimeeni olisi voinut tulla, ja jos niin, miten voin tämän tarkistaa? Vai onko tämänkin vain jotain missä yritetään käyttäjää johdatella antamaan tietojaan?

  • kitevesku sanoo:

   Moikka Juho! Tämä on tyypillinen kalasteluhuijaus. Mikään webbisivu ei pääse puhelimeesi ”tarkastamaan viruksia”. Koska sivu tietää, että käytät Windows-puhelinta, niin huijarit yrittävät tehdä siitä mahdollisimman uskottavan näköisen. Ole huoleti, puhelimesi ei ole tuosta saastunut.

   • Juho sanoo:

    Kiitos vastauksesta! Hyvä näin. Itse asiassa minulla olisi myös screenshotti tästä ilmoituksesta, mistä näkee selvästi, kuinka samankaltainen huijausyrityksen yhteydessä tullut ilmoitus on verrattuna puhelimen normaaleihin toimintoihin liittyvien ilmoitusten (esim. ilmoitus akkuvirran vähenemisestä) kanssa.

   • hölmö sanoo:

    Moi! Minulla kävi tämä sama juttu, putta painoin paniikissa OK näppäintä, jonka jälkeen mitään ei kuitenkaan näennäisesti tapahtunut, en ohjautunut esimerkiksi minnekään sivuille. Voikohan olla että nyt kävi kuitenkin pahasti?

 24. jarkko sanoo:

  Moi.lumia 1020 seni sanoi noin vikko sitten että känykässäsi saatta olla virus neljä. Tänään kännykkäni ilmoitti että siinä on virus neljä ja että se vie tietojasi. Onko totta vai ilmoittako se että siellä olisi virus vakka ei olekkaan?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jarkko! Lumia ei oikeasti ilmoittele, että siinä on viruksia. Et kertonut, että saatko ko. ilmoituksen jossakin sovelluksessa vai selatessasi internetiä. Kyseessä on jokin huijausyritys. Älä käytä ko. verkkosivua. Tai jos kyseessä on sovelluksen sisällä oleva mainospaikka, niin älä klikkaile sitä turhaan.

 25. jarkko sanoo:

  Luin edellisen viestin ja aivan samanlainen juttu mut vaan sovelliuksesta

 26. jarkko sanoo:

  Otin scer sotin siitä ja siinä jossain vaihessa luki että android viirus tuntu jotenkin huijaukselta ja erittäin paljon kiitoksia

 27. Katriina sanoo:

  Hei! Poikaystäväni kävi lumia 920 puhelimellani ilmeisesti redtube-sivustolla muutama viikko sitten, samaan aikaan kun sivustolla oli haittaohjelmaongelmia. Vähän tämän jälkeen puhelimeeni tuli ilmoitus kun avasin IE-selaimen, että puhelimessani on virus, ja ohjattiin kauppaan lataamaan viruksenpoistosovellusta. En ladannut, mutta mistä tässä on kyse? Onko minulla virus?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Katriina! Tämä on tyypillinen huijausyritys. Ilmeisesti sinut ohjattiin Android-kauppaan vai oliko kyseessä puhelimen Kauppa-sovellus? Yrittivät saada sinut ostamaan jotain ”virustorjuntaohjelmaa”. Tällaisia ei Lumiaasi ole eikä verkkosivu pysty ”tarkastamaan” puhelintasi. Tämä tyypillinen huijausyritys Androidissa ja samaa yritetään myös Lumia-käyttäjille. Voit olla mielestäni täysin huoletta, puhelimessasi ei ole virusta tuolta sivulta.

 28. hanna sanoo:

  Hei! Mistähän mahtaa olla kyse, kun lumia 630 ilmoitti, että siinä on hornyworm apk? Tämän jälkeen tuli ilmoitus, että lumiassasi saattaa olla viruksia. Sitten ohjattiin johonkin tarkastamaan asia ja todettiin, että löytyi viruksia. Seuraavassa vaiheessa virukset yritettiin poistaa ja koko homma alkoi alusta eli lumiasi saattaa olla vaarassa, virushyökkäys, poista virukset jne. Syytä huoleen???

  • kitevesku sanoo:

   Moi Hanna! Hmmm… mistä sait ilmoituksen, että puhelimessasi on viruksia: webbisivulla vai jossakin sovelluksessa? Veikkaan webbisivua. Kuten olen aiemmissakin kommenteissa todennut, niin webbisivu ei puhelintasi voi tutkia eli kyseessä on huijaus. Tällaisia ilmoituksia ei pidä mennään klikkailemaan, koska ne eivät tule puhelimestasi, koska se ei sellaisia ilmoittele. Mihin sinut ohjattiin tarkastukseen? Jos viitsit, niin voisit kertoa hieman tarkemmin missä ja miten kaikki kävi, niin muut lukijat myös oppivat, että millaisia nämä huijaukset yleensä ovat.

   Jos et antanut mitään yhteystietoja, et lähetellyt tekstareita, et soittanut, et ladannut tai et maksanut mitään, niin todennäköisesti Sinulla ei ole syytä huoleen vaikka huijauksen uhri oletkin. Puhelimessasi ei ole virusta, mutta jos asensit jonkun sovelluksen, niin poista se.

   • hanna sanoo:

    Ilmoitus tuli verkkosivulta. Muistaakseni ilmoitettiin, että lumia 630 saattaa olla vaarassa. Siinä oli klikkauspainike, jolla pystyi tarkastamaan virustilanne. Tähän tietysti painoin ja seuraavaksi ilmoitti viruksia löytyneen ja taas ilmestyi painike virusten poistoon. Virukset eivät kuitenkaan poistuneet vaan sama alkoi alusta… ilmoitus verkkosivulta jne. Jotenkin näin se meni.

   • kitevesku sanoo:

    Kiitos lisäinfosta Hanna. Juu, ei kannata klikkailla tuollaisia ilmoituksia webbisivuilla niin puhelimessa, tabletissa kuin tietokoneessakaan. Hyvää kevättä!

 29. hanna sanoo:

  Kiitos pikaisesta vastauksesta edelliseen viestiin. Jäin vielä miettimään, miten huijausviesti tiesi puhelimeni mallin? Ja mitä kaikkea tietoa saadaan selville, kun älypuhelimella surffailee netissä? Saadaanko puhelimen haltijan henkilötiedot selville, vaikka numero olisi salainen. Voikos kameran kautta vakoilla jne.?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Hanna! Käytännössä jokaiselle verkkopalvelulle lähetetään hieman teknistä tietoa puhelimestasi (versio, malli, näytön koko/tarkkuus yms.), jotta verkkosivusto voi optimoida palvelun sen mukaan. Tätä ikävä kyllä voidaan käyttää myös näissä huijauksissa kuvaamallasi tavalla. Lisäksi laitteellasi on aina jokin IP-osoite, jotta verkkopaketit voidaan välittää perille. Windows-puhelimesta ei sitten juuri muuta tietoa välitetä verkkosivulle.

   Mene puhelimellasi tälle sivulle, niin näet, mitä selaimesi User Agent String kertoo laitteestasi:
   http://useragentstring.com/

   Muutenkin Windows-puhelimen vakoilu on erittäin hankalaa, koska kuten tässä artikkelissa on kerrottu, niin sovellukset eivät voi tehdä mitä sattuu puhelimessa. Tietysti jos ANNAT LUVAN sovellukselle käyttää kameraa tms. niin se saa niin tehdä. Jokaisen lataamasi sovelluksen tiedoissa (voit tarkastaa ne Kaupasta) kerrotaan, mihin puhelimen ominaisuuksiin se pääsee käsiksi. Eli voit itsekin alkaa epäilemään, jos vaikkapa jokin peli haluaa luvan käyttää kameraasi – ja päättää, ettet sitten käytä ko. sovellusta.

   Ihan oma lukunsa on paikkatieto, johon pitää aina kysyä vielä erikseen lupa ja voit laittaa yhdestä kytkimestä Asetuksista paikantamisen pois päältä.

   Henkilötietojasi tai puhelinnumerosi ei puhelimessa ole, ja niiden kanssa kannattaa aina olla hieman epäilevä, mihin palveluihin tai sovelluksiin ne annat. Me suomalaiset tunnumme antavan oman syntymäajan yms. melko hövelisti, kun niitä verkossa kysytään. Mutta koska näitä tietoja ei puhelimestasi saa/ole, niin huijaussivustot yrittävät erilaisin keinoin saada sinut ne antamaan.

   Käytä siis maalaisjärkeä verkossa liikkuessasi ja voit olla luottavaisin mielin, että Windows-puhelimesi itsessään on turvallinen laite.

   • Jarkko sanoo:

    Nyt en malta olla kysymättä tuosta kaupasta tarkemmin, kun sen otit puheeksi. 🙂

    Tarkistaako Microsoft millään tavalla mitä kaupan sovellukset tekevät? Todella moni sovellus haluaa turhia ominaisuuksia, joten kysymys on minusta varsin aiheellinen. Ymmärrän, että juridisesti vastuu on ehkä käyttäjällä ja sovelluksen tekijällä, mutta luonnollisesti käyttäjänä kiinnostaisi tietää onko näissä mitään valvontaa vai saako joka kerta olla tosissaan huolissaan, kun sovellus esim. haluaa turhaan käyttää vaikka kameraa ja datayhteyttä… Itse valitsen aina tarjokkaista sen ohjelman, joka haluaa vähiten ominaisuuksia (jo ihan teknisistäkin syistä, koska ”keep it simple” on hyvä filosofia), mutta aina täysin järkevää vaihtoehtoa ei olekaan ja silloin joutuu päättämään luottaako sovelluksen tekijään sokkona vai jättääkö ohjelman asentamatta.

    Olen siinä ymmärryksessä, että joitain virustorjunnan kaltaisia tarkistuksia ainakin tehdään, mutta havaitseeko ne tarkistukset mahdolliset huijaukset kuten vaikka ohjelman salaisen kameran käytön ja datan lähettämisen verkkoon?

    Ominaisuuksien kuvaukset ovat muuten vähän epäselviä. Esim. on suuri ero saako sovellus pääsyn valokuvaohjelmakirjastoon vai valokuvakirjastoon eli valokuviini…

    Kiitos!

 30. kitevesku sanoo:

  Moi Jarkko! Kaikki Windows Kaupan sovellukset tarkastetaan, ja verrataan siihen tietoon, mikä niiden käytöstä on annettu: esim. ilmoitetaanko, että kameraa käytetään, jos sitä ohjelmallisesti kutsutaan. Mutta sisältöön on mahdoton ottaa kantaa muuten kuin suoranaisesti kiellettyihin asioihin, kuten paikantamisesta ilmoittaminen ja sen pois kytkemisen mahdollisuus, tai aikuisviihde yms. joka Kaupan säännöissä on kiellettyä. Emme voi sanoa, koska esim. kameran käyttö on ”turhaa”.

  Ominaisuuksien lyhyt kuvaus on kieltämättä haastavaa ja noissa voimme parantaa.

  Käytännössä joudut luottamaan aina tekijään, että mitä he tiedoillasi tekevät. Ja epäilyistä voi aina ilmoittaa Kaupan kautta Microsoftille.

 31. susanna sanoo:

  Hei
  omistan lumia 735 eli on windows järjestelmä ongelma alkoi yhtä äkkiä olin lomalla turkissa ja käytin yhden ravintolan wlania koska oma nettini ei toimi ulkomailla ja lueskelin iltasanomaa ja sit menin etuovi.com sivustolle katsomaan asuntoja ja kesken selailun netti heitti ihme sivuille olin voittanut kuulema jotain sit kohta tuli ilmoitus viesti verkkosivuilta et puhelin pitää scannata ja ja painoin takaisin päin nuolta ja hetken pääsin taas etuoven sivustoa lukemaa ja yritin avata talon kuvaa kunnes taas puhelin latas omiansa joten päätin lopettaa siihen ja kun pääsin suomeen aattelin kokeilla uudestaan niin netti herjaa koko ajan joten mikä avuksi miten saan toimimaan taas normaalisti puhelimeni.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Susanna! Et kertonut mitä puhelimesi ”herjaa” nyt Suomessa ollessasi. Jos uudelleen käynnistät puhelimesi ja katsot, että se käyttää operaattorisi internet-yhteittä. Sitten avaat Internet Explorerin tyhjän sivun ja menet vaikka http://www.iltasanomat.fi, niin mitä tapahtuu?

 32. jones sanoo:

  Hei. Vähän samanlainen ongelma kuin Susannallakin. Olen New Yorkissa ja käytin erään McDonaldsin vapaata Wlania, joka pyysi erikseen vielä hyväksymään käyttöehdot ennen vapaata käyttöä ja en tietenkään näitä ehtoja lukenut vaan klikkasin vaan, että hyväksyn kun luotin ravintolaan. Tämän päivän jälkeen olen kuitenkin huomannut, että aina (täällä NYCissä) käyttäessäni muita luotettavampia wlaneja (mm hotellin ja koulun) ja selatessani internettiä mm. Iltalehteä ja kouluni sivuja on selaimeni alkanut hyppimään mainossivuille (hyppää aina vuorotellen kolmelle eri sivulle) kun painan alkuperäisen sivuaton jotakin linkkiä.. Mun on vaikea kuvitella, että johtuisi näistä muista vapaista wlaneista ja luulen, että selainsoftaan olisi tullut joku ylimääräinen määräys tällaista aina linkkiä painaessa tehdä.. Selain ei avaa uutta välilehteä vaan avaa mainossivun vähän niinkuin sivuna joka linkistä kuuluisi tulla. Painaessani kuitenkin takaisin-nappia palaa selain sille sivulle, jonneka linkkiä painamalla alunperin halusinkin. Miten pääsen tästä ongelmasta eroon – se raivostuttaa?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jones! WLAN:in yli puhelimen Internet Exploreriin ei voi asentaa mitään lisäosia, koska tällaisia ei ole. Oletan, että käytät selaamiseen Internet Exploreria? Itse tarkastaisin internet-yhteysosoitteen ja WLANin asetukset, että siellä ei ole mitään välityspalvelinta (Proxy), joka ohjaisi liikennettä jonnekin muualle. Mutta vaikea sanoa näkemättä puhelinta.

   Jos mikään muu ei auta, niin palauta puhelin takaisin tehdasasetuksiin, niin pääset siitä eroon.

   • Jones sanoo:

    Kyllä, käytän WP 830:n IE:tä.. Kertoisitko vielä, että mistä näitä yhteysosoitteita ja proxy-asetuksia voipi tässä luurissa oikein tarkastella ja muutella?

   • kitevesku sanoo:

    En usko, että vika on asetuksissa, mutta WLAN-yhteyden välityspalvelimen löydät painamalla Asetukset->WLAN ja sitten aktiivisena olevaa verkonnimeä pitkään ja sitten ”muokkaa”

    Puhelimen datayhteyden välityspalvelin on Asetukset->Matkapulinverkko ja ”näytä Internet-yhteysosoite”.

    Mutta tämä on siis vain hakuammuntaa, kun ei pääse tutkimaan luuriasi. 🙂

 33. virpi76 sanoo:

  Hei!
  Tilasin elämäni ekan älypuhelimen (Lumia 640). Onko niin, että sitten kun selaan älypuhelimella internettiä ja luen sähköposteja jne., niin tietoturva-asioista ei tarvitse huolehtia/olla huolissaan, eli että tällä hetkellä Lumia 640-puhelimeen ei voi tulla viruksia yms.? Eikä edelleenkään ko. älypuhelimeen ole tarjolla tietoturva-ohjelmia?

  • kitevesku sanoo:

   Näin on. Mutta muista kuitenkin verkossa yleisesti varovainen, ettet esimerkiksi anna omia tietojasi ”kalastelijoille” itse. Hyvää kesää!

   VESKU

   • Niina Raili ek sanoo:

    Lumia 930 näyttää jatkuvasti laattaa missä posti vilkkuu. Kun sen avaa tulee herja viruksesta. Millä saan tuon pois vai olenko onnistunut hankkimaan jonkun örkin? Laatta tulee fbssä, peleissä jne mut ei joka sivulla.

   • kitevesku sanoo:

    Moi Raili! En ihan ymmärtänyt mistä ”laatasta” on kyse? Tarkoitatko mainosbanneria sovelluksen sisällä, jossa on jokin ilmoitus? Kun klikkaat sitä, niin avautuu webbisivu, jossa on jokin viruspelottelu? Jos näin on, niin tuosta ei tarvitse välittää. Se on vain huijausyritys.

   • Timo Ojala sanoo:

    Nokia 820 tuli puhelimeeni ilmoitus Nokia 820-viruksesta, joka on ”saattanut tulla puhelimeeni vierailtuani tänään sellaisella sivustolla, josta se voi tarttua.” Ja sitten oli myös kehotus skannata puhelin ja linkki aukesi palkkiin ”scan now”. Virusilmoitus tuli ”välkkyvässä” kirjekuoressa suositun Wordament-sanapelin yhteydessä. Kyseessä kalastelu, eikö vaan? En avannut skannauslinkkiä..

   • kitevesku sanoo:

    Moi Timo! Kuulostaa tyypilliseltä kalastelulta. Monissa peleissä näytetään mainoksia kuten myös Wordamendissa. Mainosbannerissa on tämä ”sinulla saattaa olla virus” ilmoitus, jos linkkaamalla päätyy sivulle, jossa pyritään kalastelemaan tietoja tai ostamaan jotain.

 34. Timo Ojala sanoo:

  OK, kiitokset nopeasta vastauksesta. Sainpahan sielulleni rauhan :)..

 35. Katja sanoo:

  Mulla olis myös tähän liittyvää. Olin selaimen kautta Facebookissa ja klikkasin auki jonkun ryhmään laittaman linkin. Ei mennyt yhtään linkin kaltaiselle sivustolle, vaan jollekin täysin toisenlaiselle. En ajatellut sen kummempaa, mutta sitten näin, että linkin alle oli kommentoitu sen olevan virus ja varoitettu avaamasta. Facebookissa on nyt kiertänyt muutama erilainen linkki, kun joku on ryhmään julkaissut. Kerran yhdeltä ihmiseltä tuli useampia ja hän itsekin oli ihmeissään, ettei ole semmoisia julkaissut. Mitä siit jos avaa puhelimella(tai vaikka koneellakin) linkin, jonka joku jo virukseksi tietää, voiko silloin tulla puhelimeen jotain?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Katja! Windows-puhelimesi on teknisesti aivan erilainen kuin tietokoneesi ja tietokoneen haittaohjelmat eivät voi tarttua siihen. Eli ei syytä huoleen.

   VESKU

 36. Janette sanoo:

  Aamulla kun heräsin, puhelimessa (Lumia 900?) oli valot ja aloitusnäyttö pomppi. Pyyhkäisin sen auki ja näytössä oli Yahoo -kirjautumissivu auki. En koskaan jätä sivuja auki, mutta ajattelin että olen vahingossa painanut jotain illalla nukkumaan mennessä. Menin takaisinpäin sivuja ja sieltä löytyi vaikka mitä: PEGI Online, La Biennale di Venezia, Flickr, Yahoo login, gpi-online ja monia sivuja, jotka sisälsivät osoitteen ec.europa.eu. Suljin nämä kaikki ja olen varma, etten ole ikinä missään noista käynyt. Selaimessa on nykyään aina Digital Agenda for Europe ja kerrotaan jostain Venetsian elokuvafestivaaleista.. Mitähän on tapahtunut ja miten voin korjata tilanteen entiselleen? Ainiin ja yhdessä selainsivussa luki että ”Avaa napauttamalla rss.xml tallennettiin Ladatut tiedostot – kansioon”. Mistä pääsen käsiksi Ladattuihin tiedostoihin? En ole tallentanut mitään. Ahdistaa!

  • Janette sanoo:

   Lisäystä tuohon edelliseen.. Mieheni latasi eilen sovelluksen, jolla pääsee tiedostoihin ja poisti tuon rss.xml tiedoston. Samalla selaimesta hävisi siihen automaattisesti käynnistettäessä avautuneet sivut. Tiedosto oli kuulemma ladattu puhelimeen eilen klo 01.53 ja silloin olin kyllä unessa. Miten tämä on mahdollista?

 37. Raija Rantanen sanoo:

  ”Kaikki Windows Phone -älypuhelimeen asennettavat (kts. edellinen kohta) sovellukset asennetaan Microsoftin ylläpitämän Windows Phone -kauppa nimisen sovelluskaupan kautta (ks. Windows Phonen Kauppa-verkkopalvelu). Tämä antaa Microsoftille mahdollisuuden tarkistaa Kauppaan (Marketplaceen) ja sitä kautta puhelimiin päätyvät sovellukset, ja varmistaa, että ne eivät yritä tehdä mitään haitallista.”

  Vähän epäilen, koska juurikin Lumia 920 matkapuhelimella eli Windows Phone-kaupasta ladattuani ilmaisen sovelluksen, tuli äärettömän paljon mainoksia – tilaa tätä, osta tätä,, eurolla ipodi (joka sitoo johonkin pilipalijäsenyyteen ja maksaa 70 e kuukaudessa ja tätä ei kerrottu etukäteen. onneksi huomasin peruuttaa homman- toisin kun kuulemma useat muut).
  Mielestäni nämä on haittaohjelmia, jotka veloittaa käyttäjän tililtä melkein satasen kuukaudessa ihan automaattisesti. Tämä sovellus on Windows Phone-kaupassa nimeltään ”Super Työkalu”. Sen voisi äärettömän mielellään poistaa ihan turhakkeena, koska on aivan selvästi haittaohjelma.

  • kitevesku sanoo:

   Hei Raija ja kiitos kommentistasi! Latasin sovelluksen ja se näyttää olevan kokoelma erilaisia pikapainikkeita puhelimen eri toimintoihin ja toisiin sovelluksiin.
   Itsessään sovellus ei ole ”haittaohjelma” eli se ei tee mitään ilman lupaasi. Se näyttää mainoksia, joiden sisältö voi tietysti olla mitä vain ja ne saa pois maksamalla 1,29€. En ihan ymmärtänyt minne sinulle tuli ”äärettömän paljon mainoksia”. Nämä mainokset eivät liity itse sovellukseen vaan ovat yleisiä mainoksia, jotka joku on ostanut ja nämä ”pilipalijäsenyydet” ovat samoja, joihin törmää kaikkialla netissä ja niihin ei kannata ”langeta”.
   Jokainen käyttäjä voi Kaupassa ilmoittaa sovelluksen epäilyttäväksi, jolloin Kaupan tiimi tutkii sitä vielä erikseen. Tämä tapahtuu puhelimen Kaupassa painamalla sovelluksen esittelysivun alalaidassa ”Ilmianna tämä sovellus” -linkkiä. Onko sovellus turhake vai en, niin siihen en ota kantaa. 🙂
   Mukavaa alkanutta vuotta, VESKU

 38. Janette sanoo:

  Hei, 2015 syyskuiset viestini jäivät huomiotta. Osaisitko vastata mitä puhelimessani on tapahtunut tuolloin kun siihen on keskellä yötä nukkuessani tallennettu joku tiedosto ja avattu valtava määrä minulle ennestään tuntemattomia nettisivuja. Tämä on edelleen jäänyt ratkaisematta ja vieläkin ilmeisesti asia mietityttää kun tulin katsomaan oletko vastannut.

 39. Jarkko sanoo:

  Kumpaa Windows 10 -puhelimen sovellusarkkitehtuuri on lähempänä, jos verrataan 8.1-maailmaan: Windows RT vai Windows Phone? Eli onko Windows 10 -puhelin luotu tekemällä RT:stä toimiva puhelimissa vai tekemällä WP:stä ”täysiverinen”?

  Tämä blogikirjoitushan pätee sellaisenaan Windows 10 -puhelimiin vain, jos Windows 10 -puhelin on luotu kehittämällä WP:tä. Jos sen sijaan se on luotu kehittämällä RT:stä puhelin, moni asia ”konepellin alla” on tietenkin muuttunut täysin, vaikka loppukäyttäjälle samalta näyttäisikin.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jarkko ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

   Windows RT on siis Windowsin ARM pohjainen käyttöjärjestelmä ja WinRT on Windows Runtime – applikaatio arkkitehtuuri, joka oli jo Windowsin 8.1 versiossa yhtenevä puhelimissa ja PC:ssä.

   Ytimet yhdistyivätkin jo 8.0 versiossa puhelinten ja PC:n osalta ja Windows 10 -version UWP sovellusarkkitehtuuri on lähinnä WinRT:n evoluutio tuoden WinRT:n osaksi Win 10:n yhdistettyä corea.

   Koska Windows 8.1 kohdalla oli jo yhteinen ydin ja sovellusarkkitehtuuri, nuo palikat tulivat yhteisestä Windows 10 Core kehityksestä ja puhelin UI ja puhelinspesifiset API:t (jotka eriytettiin Windows Mobile Extension SDK:hon) taas jatkoivat evoluutiotaan Windows Phone 8.1 pohjalta.

   Asiaa on avattu syvällisemmin tässä artikkelissa: https://msdn.microsoft.com/en-us/windows/uwp/get-started/universal-application-platform-guide

   VESKU

   • Jarkko sanoo:

    Kiitos! Eli jos ymmärsin vastauksen ja tuon artikkelin oikein, tämä blogikirjoitus pätee myös Windows 10 -puhelimiin.

    Päivitettäessä Windows Phone 8.1 -puhelin Windows 10 -puhelimeksi tai vaihdettaessa vanha Windows Phone -puhelin uuteen Windows-puhelimeen käyttöjärjestelmä ei vaihdu kokonaan toiseksi vaan muuttuu vain paremmaksi. Windows Phonen hyvät puolet ovat siis olemassa Windows 10 -puhelimissakin, mutta lisäksi Windows 10 on entistä parempi, koska siinä on UWP (Universal Windows Platform).

 40. tapsa sanoo:

  Uskaltaako 8.1 : lla maksella laskuja ja yleensäkin pankkiasioita hoidella?

 41. taina sanoo:

  Miksi puhelimeeni tulee varoitusviesti.13 virusta löytynyt?! Puhelin sammuu itsestään.

  • Kitevesku sanoo:

   Hei Taina! Et kertonut tarkemmin missä saat tuon ilmoituksen, mutta yleensä ne ovat mainosbannereita verkkosivulla tai sovelluksissa tms., joilla käyttäjä houkutellaan klikkaamaan ja heille myydään olematon virustorjuntaohjelma tai muuten kalastellaan tietoja. Tuohon puhelimen sammumiseen en osaa sanoa tarkemmin.

   VESKU

 42. Mika sanoo:

  Moi.. Minulla oli lumia 550 puhelin ja hommasin sen kesällä -16. Minua ja vaimoani on vaivannut yksi todella hankala ja hakkeriksi tunnistettu henkilö. Lumian puhelimeen hän tuli sähköpostin kautta, eli oli ensin tehnyt tietämättäni haitan tietokoneeseeni ja kun menin sähkopostiin lumialla niin haitta siirtyi siihen ja puhelin oli täysin hänen hallussa.
  Puhelimessa meni videokamera itsekseen päälle ja welan, matkapuhelinverkko ja sijainti.
  Vaikka puhuin vaimoni kanssa puhelimessa tällä kyseisella lumialla niin korvaani koputti toinen puhelu ja kun katsoin kuka soittaa niin se oli vaimoni. Hän käytti puheliamme mennen tullen miten halusi. Tässä vasta osa hänen tekosista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s