Windows Phone 8.1 ja Windows 8.1 Update sekä Lumia 630 ja Lumia 930 julkaistiin BUILD-konferenssissa


Microsoftin vuosittainen BUILD-kehittäjäkonferenssi on parhaillaan käynnissä San Franciscossa ja aamun esityksissä nähtiin taas huimia uusia asioita, jotka antavat paljon uusia mahdollisuuksia kehittäjille. Tärkeimpinä asioina olivat varmaan uusi Windows Phone 8.1 -älypuhelinkäyttöjärjestelmä ja Windows 8.1 Update -päivitys tietokoneisiin sekä tietysti Nokian uuden puhelimet.

Vaikka konferenssi on tekninen, niin siellä julkaistut asiat kiinnostavat varmasti myös ihan tavallisia ihmisiä. Aloituspuheenvuorot päätti Microsoftin tuore toimitusjohtaja Sataya Nadella, joka korosti sitä, kuinka Microsoft jatkaa innovointia monilla alueilla ja toteuttaa ”Mobile first, Cloud first” -visiota. Enpä voisi enempää olla itsekin samaa mieltä.

Koska Microsoftin ja Nokian matkapuhelinpuolen yhdistyminen ei ole vielä edennyt virallisesti loppuun asti, niin lavalla oli myös Stephen Elop esittelemässä Nokian ensimmäiset suomeenkin tulevat Windows Phone 8.1 -puhelimet Lumia 930 ja Lumia 630, jotka saadaan markkinoille vielä kesällä.

Tänään Microsoft julkisti Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän sekä päivityksen Windows 8.1 -käyttöjärjestelmään. Molemmat uudistukset tuovat käyttäjien toivomia ominaisuuksia sekä kuluttajille että yrityskäyttäjille.

Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 tekee puhelimestasi entistäkin henkilökohtaisemman ja seuraavassa on poimittu joitakin tärkeimpiä uudistuksia. Olen itse käyttänyt jo viikkoja Windows Phone 8.1:stä Lumia 920:ssani ja se on huikea!

Aloitusnäyttö on entistä enemmän muokattavissa. Kolmen palstan ansiosta siihen saa kiinnitettyä enemmän sovelluksia ja lukitusnäytössä on useita teemavaihtoehtoja. Aloitusnäyttöön voi myös jatkossa valita haluamansa taustakuvan

Toimintokeskuksen myötä suosituimpien asetusten kuten esimerkiksi langattoman verkon, BlueToothin tai lentokonetilan käyttöönotto nopeutuu. Toimintokeskuksesta on myös helposti ja nopeasti löydettävissä kaikki halutut ilmoitukset esimerkiksi saapuneista viesteistä ja valituista sovelluksista. Käyttäjä voi muokata ilmoituksia ja toimintokeskuksen toimintoja.

Word Flow -näppäimistö nopeuttaa kirjoittamista. Tämä on käytännössä uskomattoman toimiva myös suomeksi!

Skype on integroitu numerovalintaan ja voit helposti muuttaa tavallisen puhelun Skype-videopuheluksi.

Kalenteriin on tehty lukuisia käyttöä helpottavia uudistuksia esimerkiksi täysin uudistettu viikkonäkymä. Viikkonumerot tosin vielä uupuvat, mutta katsotaan mitä tälle voidaan tehdä seuraavissa päivityksissä.

Äänenvoimakkuuden säätö erikseen puheluille ja mediatoistolle. Tämä toimii myös Bluetoothin ja kuulokkeiden kanssa.

Dataseuranta kertoo datan kuukausittaisen käytön sovelluksittain ja rajoittaa puhelimen käyttöä, kun käytön raja lähestyy.

WLAN-seuranta yhdistää puhelimen automaattisesti avoimeen langattomaan verkkoon. Voit myös jakaa verkkojen sisäänkirjautumistiedot halutessasi kavereidesi kanssa.

Tallennusseuranta auttaa hallinnoimaan puhelimen ja muistikortin muistia. Sovellukset voi asentaa myös muistikortille, mikäli laitteessa on sellainen. Sovelluksia voi siis siirtää laitteen muistin ja SD-kortin välillä helposti.

Virransäästötoiminne paljastaa eniten akkua kuluttavat sovellukset. Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi akku kuluu, vaan löydät helposti syntipukin.

Windows Phone 8.1 vahvistaa puhelimen ja PC:n yhteen liittämistä entisestään, ja esimerkiksi kodin langattoman verkon salasana synkronoituu automaattisesti molempiin laitteisiin.

Yrityksissä laitehallinta ja olennaisten liiketoimintasovellusten käyttö helpottuu Windows Phone 8.1:n myötä.  VPN on ollut ehkä se halutuin ominaisuus.

Windows Phone 8.1 on päivitettävissä maksutta kaikkiin Windows Phone 8 -puhelimiin ja on asennettuna uusiin – myös Nokian tänään julkistamiin – laitteisiin.

 

Windows 8.1 Update

Windows 8.1 Update -päivitys on kokoelma uusia ominaisuuksia, jotka tekevät Windows 8:n käytöstä entistä yhtenäisemmän ja tutumman käytettäessä sitä perinteisesti hiirellä ja näppäimistöllä tai sitten kosketuksella. Tämä on tärkeää, koska todella moni käyttää Windowsia perinteisesti hiirellä ilman kosketusta. Mutta oman mausteensa tuovat uudet 2-in-1-tietokoneet, joissa kannettava tietokone muuttuu tabletiksi irrottamalla näyttä näppäimistöstä. Näin olleen samaa Windows konetta saatetaan käyttää saman päivän aikana sekä ”perinteisesti” että ”uudella tavalla”. Katso esimerkiksi ASUS Transformer Book T100 tai Microsoftin Surface Pro 2, jotka ovat hyviä esimerkkejä uuden tyyppisistä 2-in-1-tietokoneesta, joilla voi sekä tehdä asioita, että viihdyttää itseään.

Windows 8.1 Update -päivityksen tärkeimpiä uusia ominaisuuksia ovat:

Hakutoiminnon käyttö ja tietokoneen sammutus sujuvat nyt nopeammin, kun Käynnistä- ja Haku-painikkeet on tuotu aloitusnäytön oikeaan yläkulmaan.

Työpöytää paljon käyttävät voivat nyt asettaa koneen käynnistymään suoraan työpöydälle aloitusnäytön sijaan. Tehtäväpalkkiin voi kiinnittää työpöydän sovellusten lisäksi Windows-kaupasta hankittuja ”moderneja”-sovelluksia ja ne toimivat kuin perinteiset sovellukset.

Hiiri toimii nyt yhdenmukaisemmin kaikkialla Windowsissa. Kun hiiren vie Windows-kaupan sovelluksia käytettäessä näytön yläkulmaan, Sulje- ja Pienennä-painikkeet tulevat näkyviin. Kun hiiren vie näytön alareunaan, näkyviin tulee työpöydän tehtäväpalkki.

Sovelluksia voi hallinnoida myös aloitusnäytöllä tuttuun tapaan hiiren oikealla painikkeella.

Windows-kauppa löytyy valmiina työpöydän tehtäväpalkista, jolloin uusien sovellusten löytämisestä tulee helpompaa. Jotkut Windows 8 -käyttäjät eivät edes tiedä, että Windows-kauppa on olemassa ja siellä on tuhansia ilmaisia sovelluksia, joista olisi heille hyötyä. Uusien sovellusten asennuksesta tulee viesti vasempaan alanurkkaan.

Päivityksen myötä Internet Explorer 11 -selain mukauttaa selailukokemuksen tunnistamalla Windows-laitteesi – onko kyseessä esimerkiksi 8-tuumainen vaakasuunnassa oleva tabletti vai 24 tuuman näytöllä varustettu pöytäkone, johon on kytketty hiiri ja näppäimistö. Uudistus saa Internet-sivujen käytön tuntumaan siltä kuin ne olisi muokattu juuri sinun laitteellesi sopiviksi.

Yritysasiakkaille Windows 8.1 Update -päivitys tuo useita parannuksia, kuten uusia ominaisuuksia Windows-kaupan ja verkkosivujen hallintaan. Lisätietoja näistä löydät Windows for your Business -blogista.

Maksuton Windows 8.1 Update -päivitys on tänään saatavilla MSDN-tilaajille. Windows 8.1 ja Windows RT 8.1 -käyttäjille se tulee tiistaina 8.4. Valtaosalle käyttäjistä päivitys tapahtuu automaattisesti. Windows 8 -käyttäjille päivitys on saatavilla Windows-kaupassa niin ikään 8.4.2014.

Lue lisää:

Tai katso Joe Belfioren hyvä video 🙂

 

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Developers, Hardware, Software, Windows, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Windows Phone 8.1 ja Windows 8.1 Update sekä Lumia 630 ja Lumia 930 julkaistiin BUILD-konferenssissa

 1. Juha sanoo:

  Mihin jäi Cortana?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juha! Erinttäin hyvä kysymys. 🙂 Joe Belfiore totesi BUILD-esityksessään, että Cortana on laajempi palvelualusta, joka on vielä beta-vaiheessa. Se julkaistiin nyt, että kumppanit pääsevät kehittämään sille sovelluksia ja testaamaan sitä. Cortana toimii tällä hetkellä vain amerikan englannilla. Microsoft ei ole vielä julkaissut tarkempia tietoja tai aikatauluja Cortanan laajentumisesta muille kielille, joten en lähde tässä niitä spekuloimaan.

 2. Juha sanoo:

  Mikä ihmeen kieli on amerikan englanti? Tuskin missään muussa maassa kuin USA:ssa on enempää erilaisia englannin ”murteita”. Kysymys ei siis ole kielestä vaan alueesta, ja aiemminkin mainitsemistani täysin keinotekoisista aluerajoituksista. Selitys aksenteista on suorastaan naurettava.
  Joko muuten WP8.1:ssä voi Suomessa käyttää puheohjausta ilman rajoituksia (englannin kielellä)?

 3. Juha sanoo:

  Ilmeisesti ei siis edelleenkään toimi vaikka mitään todellista syytä tuohon ei olekaan.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juha! Olen pahoillani, että en ole ehtinyt vastaamaan kysymykseesi aiemmin, koska on ollut hieman kiireitä.

   WP8.1:ssä voit siis valita suomenkielisissä valikoissa puheen kieleksi asetuksista (Asetukset->Puhe) jonkin tuetuista puheen kielistä esim. englanti (USA) tai englanti (UK) tai englanti (India). Lisäksi voit valita, että luetaanko saapuvat viestit automaattisesti vai vain esim. kun puhelin on Bluetoothissa kiinni.

   Voit myös sanella viestejä tai OneNote-muistilappuja yms. mitä noilla WP8.0-ohjeissa olleilla sivuilla on, joihin viittasit. Kontakteissa olevat suomenkieliset nimet tietysti ovat hankalia, mutta esim. ”Veskun” se oppi kerrasta ja soitto hoituu sanomalla ”call vesku” vaikka se tulkitaankin ”call wesco”, mutta löytää kontakteista ”Veskun”.

   Toivottavasti tämä toiminto on sitä, mitä olet kaivannut omaan Windows-puhelimeesi.

   • Juha sanoo:

    Eipä tuo viive niin haittaisi jos vaan vastaus liittyisi jotenkin kysymykseen.
    Oli jälleen kerran liikaa oletettu että manageri ymmärtäisi kysymyksen…
    Edelleenkin WP8.1:ssä on siis täysin idioottimaisia aluekohtaisia rajoituksia. Se että Cortana ei toimi Suomessa on vielä ymmärrettävää, mutta että esimerkiksi quiet hours tai tuo jo aeimmin mainitsemani pikavalinta puheella ei toimi on vain ja ainoastaan kettuilua.

   • kitevesku sanoo:

    Moi Juha! Joo… kun on tyhmä pää niin saa koko kroppa kärsiä. Tämä on tätä managerin arkea.

    Sorry, etten kiireessä huomannut, että nimenomaan kysyit aputoimintoihin liittyvästä ”save speed dial” toiminnosta. Nämä aputoiminnot (Asetukset->aputoiminnot), kuten lukija, vaativat WP8.1:ssä alueeksi tuetun alueen englanti (Yhdysvallat).

    Olet siinä aivan oikeassa, että puhetoimintojen käyttö on rajoitettua, jos haluaa pitää alueena Suomen. Toisaalta, jos välttämättä tarvitset näitä toimintoja englanninkielellä, niin voit vaihtaa puhelimen alueen ja kielen juuri englanniksi (Yhdysvallat). Tietysti tällöin menetät joitakin suomalaisia muotoilu yms. asetuksia, mutta silloin pääset käyttämään haluamasi toimintoja. Näppäimistöjähän voi olla useampia.

    Olen antanut tuoteryhmälle jo vuosia palautetta, että Suomen kaltaisissa maissa, jossa moni osaa englantia, olisi hyvä pystyä käyttämään myös mahdollisimman paljon englanninkielisiä palveluita ja ominaisuuksia, vaikkei niitä olisikaan täysin lokalisoitu. En voi kuin pahoitella, etten ole tässä täysin onnistunut ja tästä on harmia Sinulle. Mutta pientä kehitystä on sentään tapahtunut. Ja kokonaisuutena Windows Phone 8.1 on mielestäni erittäin hyvä kehitysaskel.

 4. Juha sanoo:

  Kiitos kunnollisesta vastauksesta! 🙂
  WP8.1 on loistava päivitys, vielä kun MS pääsisi eroon pahimmista US keskeisistä urpoiluista.

  • kitevesku sanoo:

   Roger that. 🙂 Kyllä me pyrimme pitämään Suomessa mahdollisimman kovaa meteliä. Esimerkiksi Word Flow -näppis WP8.1 toimii suomeksi todella hyvin ja on NOPEA.

 5. Paluuviite: Edullinen Nokia Lumia 630 on ensimmäinen uusi Windows Phone 8.1 -puhelin | Mr. Windows Phone Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s