Miten välttyä lasten vahinko-ostoksilta Lumiassasi? Aseta Kukkaroon PIN-koodi.


Julkisuudessa näkyy tasaisin väliajoin uutisia ja kirjoituksia siitä, kunka vanhempi on antanut hyvää hyvyyttään älypuhelimensa lapselle käyttöön, mutta lapsi onkin hankkinut sovelluskaupasta maksullisia pelejä tai ilmaista peliä pelatessaan maksullista sisältöä, josta on aiheutunut jopa satojen eurojen luottokortti- tai puhelinlasku.

Usein syynä on ollut se, että aikuinen itse ei käytä maksullisia sovelluksia puhelimessaan ja ei edes ymmärrä miten niitä hankitaan ja että ne voivat olla maksullisia. Tietysti helppoa olisi sanoa, että älä ikinä annan puhelintasi lapselle tai ole hetkeäkään valvomatta lasta puhelimen kanssa.

Mutta mielestäni on parempi ymmärtää se, miten nykyaikainen älypuhelin sovelluskauppoineen toimii. Olen alle koonnut listanomaisesti seikkoja, joiden avulla toivottavasti Windows Phone 8.1 -maailma ja sen Kaupan toimita avautuisi paremmin lukijalle.

Maksaminen puhelimessa ja Microsoft-tili

1. Kaikki Windows Phone -sovellukset hankitaan Kaupasta, joka edellyttää Microsoft-tiliä. Kauppaa ei voi käyttää ilman tätä ja tili on puhelimeen asetettu ensimmäinen tili, jota ei voi vaihtaa ilman puhelimen täydellistä tyhjentämistä.

Lue lisää ao. linkeistä:
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/accounts-and-billing/sign-in-with-a-microsoft-account
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/apps/get-apps-from-windows-phone-store

2. Alaikäisen tilin ja ostamisen sillä pitää aikuinen ensin hyväksyä antamalla luvan Oma Perhe-asetuksissa. Tämä koskee myös ilmaisia sovelluksia.
http://www.windowsphone.com/fi-fi/family
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/apps/set-up-my-family-for-windows-phone

3. Mikäli oman puhelimen antaa lapselle – ja muutenkin – olisi AINA hyvä pitää Kaupan PIN-kysely päällä eli määritellä Kukkarolle PIN-koodi. Näin mitään ostosta ei tapahdu ”vahingossa” vaan tarvitaan aina PIN-koodi.
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/apps/set-up-a-wallet-pin

Huom! Voit myös laittaa PIN-koodin LAPSEN omaan puhelimeen, jolloin hänen tarvitsee tuoda puhelin sinulle ja laitat koodin, ennen kuin osto voi tapahtua.

4. Lapsia varten on myös käyttöjärjestelmään kuuluva Lasten nurkkaus, johon voidaan valita ne sovellukset ja sisällöt, mitä lapsi voi käyttää. Kauppa ei kuulu näihin. Tämä on hyvä ominaisuus varsinkin aivan pienten lasten kanssa ja voit laittaa sen päälle helposti omassa puhelimessasi. Näin lapsi ei pääse käsiksi sähköposteihisi, ei voi soittaa vahingossa pomolle tai sotkea kalenteriasi.
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/people/set-up-kids-corner

5. Kaupassa maksuvälineinä toimii: luottokortti, PayPal, etukäteen ostetut lahjakortit (Gift Card) ja operaattorilaskutus. Puhelimessa aktiivisena olevat maksutavat näkyvät Kukkarossa pois lukien mahdollinen operaattorilaskutus.
http://www.windowsphone.com/fi-fi/how-to/wp8/accounts-and-billing/payment-methods-for-the-windows-phone-store


HUOM! Windows-kaupan lahjakortit ovat näppärä tapa hankkia sovelluksia lapsille, koska kortit ovat etukäteen maksettuja ja tällöin tiliin ei tarvitse liittää maksuvälinettä. Kortteja on 15, 25 ja 50 euron hintaisia ja niitä myydään netissä ja kodinelektroniikkaliikkeissä.

http://www.microsoft.com/fi-fi/account/giftcard/default.aspx

 

6. Operaattoreista Elisa ja Sonera tarjoavat tällä hetkellä operaattorilaskutuksen, jolloin sovelluksia voi maksaa puhelinlaskulla eli sillä SIM-kortilla, joka on puhelimessa. Kaikilla operaattoreilla on mahdollista estää tämä maksutapa olemalla yhteydessä operaattoriin ja estämällä sen liittymästä.

HUOM! Tämä on ollut ehkä se suurin yllätys monelle vanhemmalle. Ei ole ymmärretty, että operaattorilaskutus on mahdollista Kaupassa, ja kun puhelin on annettu lapselle, niin hän on päässyt tekemään ostoksia pelissä tai Kaupassa suoraan liittymälle.

Tähän helpoin lääke on Kukkaron PIN-koodi, joka kannattaa aina olla päällä muutenkin.

7. Kaikki tapahtumat Kaupassa kirjautuvat Microsoft-tilillesi. Maksutapoja voi hallita Microsoft-tilin Maksutavat osiossa. Siellä näet eri maksutavat, jotka näkyvät myös Kukkarossa puhelimen osalta.

https://commerce.microsoft.com/PaymentHub/PaymentInstrument

8. Kaupan hankinnat näkyvät Microsoft-tilin tiedoissa kohdassa Ostohistoria. Sieltä voit tarkistaa, että onko ostokset tehty Kaupassa tai Windows-sovellusten sisällä. Näet myös voimassa olevat tilauksesi esim. Xbox Music tai Office 365.
https://commerce.microsoft.com/PaymentHub/Transaction
https://commerce.microsoft.com/PaymentHub/Subscription

9. Microsoft-tilisi on avain kaikkiin Microsoftin palveluihin ja myös maksuvälineet ja henkilötietosi ovat siellä. Pidä se hyvin suojattuna hyvällä salasanalla ja kaksivaiheisella kirjautumisella. Sen takia liitä tiliisi kaksi sähköpostiosoitetta ja kännykkänumerosi, jotta tarvittaessa niihin voidaan lähettää tunnistautumistiedot ja varoitus tilin mahdollisista kaappausyrityksistä. Tarkasta omat tietoturva-asetuksesi: https://account.live.com/securityprivacy/overview?mkt=fi-FI

EDIT: (Kiitos hyvästä kommentista Tero)

10. Virtuaalinen luottokortti on yksi vaihtoehto varsinkin jo kouluikäiselle lapselle. Esimerkiksi operaattoreilla on erilaisia Wallet, Lompakko ja muita palveluita, joissa pystyy luomaan lapselle tai itselleen virtuaalisen luottokortin, johon sitten voi ladata etukäteen rahaa vaikkapa 20 euroa. Korttia voi käyttää Windows-kaupassa kuten muissakin verkkokaupoisssa. Rahan loppumisesta saa tekstiviestin tai sitä voi seurata erillisellä sovelluksella suoraan puhelimessa. Katso esimerkiksi Elisa Lompakko.

Muut maksulliset puhelinpalvelut

En ota tässä kantaa muihin mahdollisiin operaattorin laskussa näkyviin menoihin, joita saattaa syntyä maksullisista SMS-palveluiden tilaamisista yms. ikävistä asioista, joista voi kertyä outoja maksuja. Ne ovat oma lukunsa ja niitä varten on omat selvitysmekanismit operaattorin ja palvelun tarjoajien kanssa. Suomessa MAPEL toimii tässä kentässä ja sieltä löytyy ohjeita myös kuluttajille, jos on ongelmia SMS- ja sisältöpalveluiden kanssa. Mene MAPIN sivuille http://www.mapel.fi/

Toivottavasti tämä lista valaisi hieman toimintamekaniikkaa ja ymmärrät paremmin Windows-puhelimesi sielunelämää.

Ja loppuun vielä kerran: Aseta puhelimeesi Kukkaron PIN-koodi.

PS: Periaatteessa Windows 8.1:n Kauppa toimii tietokonepuolella samalla tavalla, mutta siellä ei ole operaattorilaskutusta.

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s