Jumiutuneen Windows Phone -puhelimen uudelleen käynnistäminen


keep-calm-and-don-t-panic-147Nykyiset Windows Phone -puhelimet ovat käytännössä tehokkaita tietokoneita, jotka ovat jatkuvasti päällä. Joskus vastaan tulee tilanne, että jokin menee pieleen, ja Lumia jumiutuu. Ottaen huomioon laitteen jatkuvan käytön, niin tätä tapahtuu erittäin harvoin, ja älypuhelimien luotettavuus onkin parantunut melkoisesti viime vuosien aikana. Itselläni saattaa mennä useita viikkojakin ilman Lumian uudelleen käynnistämistä, ja varsinaisia jumiutumisia ei enää tapahdu kuin ehkä kerran pari vuodessa, kun testailee uusia juttuja. Toisilla taas näin ei käy ikinä, ja Lumia toimii kuin se kuuluisa ”junan vessa”.

Mutta jos puhelin jostakin syystä jumiutuu, niin on hyvä muistaa seuraava yksinkertainen tapa, jolla puhelimen saa uudelleen käynnistymään, koska kaikissa puhelimissa ei voi irroittaa akkua.

Paina äänenvoimakkuus alas -painiketta JA virtanappia SAMANAIKAISESTI ja pidä ne alas painettuina 10 sekunnin ajan.

Tämän jälkeen pitäisi tuntua värähdys, ja puhelin käynnistyy uudelleen.

Mikäli et muista juuri oikeita näppäimiä, niin puhelin käynnistyy uudestaan vaikka painaisit äänenvoimakkuus+virta+kameranäppäimiä.

Mikäli puhelin ei käynnisty, niin varmista vielä, että puhelimen akussa on virtaa pitämällä se sen omassa laturissa vaikkapa muutaman tunnin ajan. On tärkeää, että puhelin ladataan sen omalla latauslaitteella, josta tulee tarpeeksi virtaa puhelimen lataamiseksi täyteen. Esimerkiksi tietokoneen USB-portin 500 mA:n virta ei lataa Windows-puhelinta täyteen ja lyhentää sen käyttöaikaa. Sama koskee useimpia halpoja autolatureita.

Mikäli puhelin ei käynnisty edellä esitetyllä tavalla, niin silloin se on päässyt jotenkin vioittumaan, ja se saattaa vaatia huoltoa. Ota tuolloin yhteyttä puhelimen myyjään ja tiedustele mahdollista huoltoa.

Tässä on vielä linkki viralliselle Puhelimen käynnistäminen uudelleen -ohjesivulle.

Muita vinkkejä ja ohjeita Windows Phone -puhelimien käyttöön voit lukea tästä linkistä: Vihjeitä + Vinkkejä

Jos sinulla on joku muu kuin Windows Phone -puhelin, niin sen jumiutuessa katso vastaavat ohjeet puhelimen käyttöohjeista tai valmistajan internet-sivuilta.

Lue lisää Windowsiin ja laitteisiin liittyviä juttuja Microsoftin uudistuneesta Ääni-blogista www.aaniblogi.fi

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

39 vastausta artikkeliin: Jumiutuneen Windows Phone -puhelimen uudelleen käynnistäminen

 1. Henri sanoo:

  Tarkennuksena voisi mainita, että puhelin latautuu täyteen myös tietokoneen USB-portista, mutta akun lataamiseen kuluu pidempi aika.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Henri ja kiitos kommentista! Olen siinä käsityksessä, että tuo 500 mA:n virta ei riitä aivan täyteen lataamiseen kaikissa puhelimissa, joissa latauslogiikka ja sen ohjaus edellyyttää korkeampia virtoja. Tämä koskee myös aivan tyhjäksi menneen akun herättämistä ja latauksen aloittamista. Mutta pitääkin yrittää selvittää lisää.

   • Tero sanoo:

    Jos lähtee lataamaan, niin lataa loppuunkin saakka litium-ioni ja litium-ion-polymeeri akut, koska loppua kohden virtaa alennetaan jatkuvasti tietyn jännitteen ylityttyä, ei suinkaan kasvateta.

    Ja niiden työtiedostojen kanssa kannattaa muistaa, että pilvi-Officeen on nykytiedon mukaan yhdysvaltalaisilla tiedusteluorganisaatoilla pääsy, ja nämä organisaatiot ovat todistetusti suorittaneet myös teollisuusvakoilua kansallisen turvallisuuden nimissä p-amerikkalaisten yritysten eduksi. Microsoft ei salli käyttäjien valita esim. Euroopassa tai kotimaassa sijaitsevaa palvelinta Skydrivelle juuri ilmeisesti tästä syystä, jotta tiedot siirtyvät P-Amerikkaan. Monet muut yritykset tarjoavat myös eurooppalaisia palvelimia. Tämä tietoturvariski on tärkeää tiedostaa Windows puhelimien kanssa.

   • kitevesku sanoo:

    Moi Tero! Microsoftille on erittäin tärkeää asiakkaiden tietojen turvallisuus ja niiden suojaaminen voimassa olevien lakien mukaisesti, eikä kenenkään tietoja luovuteta kuin laillisten viranomaispyynnön takia. http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2013/Jun13/06-06statement.aspx

    Asiakkaat voivat myös hankkia itselleen Office 365 -yrityspalvelun, joka on erittäin suosittu palvelu yritysten keskuudessa Suomessakin. Tällöin datan sijainnin voi valita, kun ylläpitotiliä aktivoidaan. Esimerkiksi Euroopan datakeskukset sijaitsevat EU:n sisällä Hollannissa ja Irlannissa. Pilvipalveluiden ja Office 365:n 10 tärkeintä valvontaan liittyvää kysymystä vastauksineen löytyy tästä: http://office.microsoft.com/fi-fi/business/office-365-valvontakeskus-10-tarkeinta-valvontaan-liittyvaa-kysymysta-pilvipalvelujen-tietoturva-ja-tietosuoja-FX104029824.aspx

    Lisäksi käyttäjä voi luonnollisesti halutessaan suojata vaikkapa PGP:llä omat SkyDrive-tiedostonsa.

    Mielestäni tärkein SkyDrive-palvelun käyttäjän muistettava asia (tai minkä tahansa palvelun käyttäjän) on se, että hän käyttää kunnollista vahvaa erikoismerkkejä sisältävää salasanaa, eikä käytä sitä muissa palveluissa.

 2. Tohtori matriisi sanoo:

  Latasin Lumia 620 akun täyteen (Työpöydän Windows Phone sovellus näyttää että akku on 100% ladattu). Tämän jälkeen laitoin 620:n sen omaan latauslaitteeseen ja näytöllä vilkkui noin 30 sekunnin ajan töpselin kuva akku symbolissa eli akku oli puhelimen mukaan täynnä. Näyttää siltä, että ainakin 620:sen akun saa ladattua USB:n kautta täyteen

 3. laura risku sanoo:

  minulla on lumia 620 josta hajosi nättö ja puhelinta avattaessa näytöllä lukee ”yritä uudelleen, kun on kulunut 56306 minuuttia” onko mahdollista saada sitä itse toimimaan

  • kitevesku sanoo:

   Moi Laura! Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen lukituskoodia on syötetty monta kertaa väärin uudestaan ja uudestaan. Todennäköisesti on käynyt niin, että rikki mennyt näyttö on ”painellut” automaattisesti lukuja uudestaan ja uudestaan. Puhelin toimii siten, että jokaisen väärin syötetyn koodin jälkeen aika pitenee, jolloin koodin voi antaa uudestaan.

   En ihan ymmärtänyt, että onko näyttö nyt korjattu vai ei? Jos näyttö on korjattu ja pääset syöttämään koodin oikein, niin sinun pitäisi odottaa 39 päivää, että pääset syöttämään koodin. Jos tämä ei käy – kuten arvaan – niin voit tietysti etätyhjentää puhelimen osoitteesta http://www.windowsphone.fi kun kirjaudut Oma Puhelin -sivulle samalla Microsoft-tilillä joka puhelimessakin on.

   Huom! Etä tyhjennyksen jälkeen puhelin on aivan tyhjä, mutta voit palauttaa osan tiedoista varmuuskopiosta pilvestä. Lue seuraavat ohjeet:
   http://www.windowsphone.com/fi-fi/How-to/wp8/basics/find-a-lost-phone
   http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/basics/backup-and-storage

   Toivottavasti tästä olisi apua.

 4. Emppu sanoo:

  Miten saan puhelimeni käynnistymään kun siinä vilkkuu punainaisen akun kuva? Omistan Nokia Lumia 520

  • kitevesku sanoo:

   Moi Emppu! Puhelimesi akku on mennyt aivan tyhjäksi ja se ei käynnisty ennen kuin se on latautunut tarpeeksi. Kytke puhelin puhelimen omaan laturiin ja odota, että puhelin käynnistyy automaattisesti. Huomaa, että puhelin ei lataudu, ellei laturi ole tarpeeksi tehokas, joten käytä puhelimen omaa laturia. Jos akku ei lataudu, niin se voi olla rikki.

   • Emppu sanoo:

    JOS akku ei ole rikki,onko se mahdollisesti liian tyhjä? Puhelin simahti kesken käytön tänään päivällä

 5. kitevesku sanoo:

  @Emppu. Nimenomaan tuota tarkoitin: akku on tyhjä. Se on aivan tyhjä, ja se ei käynnisty ennen kuin siinä on tarpeeksi virtaa. Sen takia näytöllä näkyy akun kuva varoituksena. Tähän lataamiseen ei mene normaalisti kuin parisen kymmentä minuuttia alkuperäisellä laturilla. Mutta jos akku ei ota enää virtaa vastaan tai laturi on rikki/liian heikko (esim. yrität ladata puhelimen USB-piuhalla tietokoneesta), niin et saa puhelinta käyntiin.

 6. seppo reini sanoo:

  Onko mitään tehtävissä lumia 620 puhelimeen johon on vaihdettu kosketusnäyttö (korvaava) ja on sillä toiminut ,mutta päivityksen jälkeen se ei enään reakoi laisinkaan?

  • kitevesku sanoo:

   Moi Seppo! En on ole varma, mistä päivityksestä puhut, mutta en usko, että sillä olisi mitään tekemistä näytön toimimattomuuden kanssa. Ilmeisesti puhelin käynnistyy normaalisti eikä näytössä näy pyöriviä rattaita?

   Jos et saa puhelinta käynnistettyä uudestaan niin, että näyttö alkaisi toimimaan (ota mahdolliset näyttösuojat tms. pois), niin laite kannattaa viedä huoltoon katsottavaksi. Huolto on antanut takuun näytön vaihdolle, joten jos vaihdetussa näytössä on joku ongelma, niin kannattaa selvittää työn takuuaika. Toivottavasti saat puhelimesi kuntoon!

   • seppo reini sanoo:

    Kiitos nopeasta vastauksestasi! Näytön toimittajan vastaus :
    nokia have made one update and all touchscreens not original stop work.
    Solution is downgrade firmware to old version somethink like this 1030.5603.1304.0002_016 started by ”1” . here you have tuturial
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2515453
    here site to download old version of firmware just put product code of the phone and download. Kertoo kai jotain ,mutta kieli ei oikein taitu!

   • kitevesku sanoo:

    Moi! En ikävä kyllä tunne kovin hyvin tätä tarvikevaraosapuolta, joten en osaa oikein sanoa tuohon mitään muuta, kuin sen mitä olet kirjoittanut.

    Eli tuossa sanotaan, että muut kuin alkuperäiset kosketusnäytöt eivät toimi puhelimen varusohjelmiston (firmware) päivityksen jälkeen. Tämä on se osa puhelimen ohjelmistoa, joka juttelee laitteen osien kanssa ja hoitaa mm. näytön säätämisen, kosketuksen, vilkaisunäytön yms. Siis sovittaa käyttöjärjestelmän laitteeseen.

    Eli puhelimessasi ei ilmeisesti ole Nokian oma varaosanäyttö vaan joku muu näyttö. Mikäli olet asennuttanut tarkoituksella puhelimeesi tällaisen varaosan, niin ohjeessa sanotaan, että sinun pitäisi käsin asentaa puhelimeen takaisin vanha ohjelmistoversio, ja olla päivittämättä sitä.

    Tämä on suhteellisen helppoa noilla ohjeilla, mutta en voi kehottaa tietenkään ketään kokeilemaan sitä, jollei ole osaava harrastaja, koska riski puhelimen lopullisesta jumiutumisesta on olemassa.

    Jos taas olet omasta mielestäsi hommannut puhelimeen oikean Nokian varaosanäytön, niin sitten keskustelisin huollon kanssa, että vaihtaisivat siihen alkuperäisen.

    Olen pahoillani, mutta muuta en oikein pysty tässä tilanteessa auttamaan. Kun laitteisiin vaihdetaan muita kuin valmistajan virallisia osia, niin tällaista voi käydä. Ihan samaan tapaan kuin nykyaikaisissa autoissakin tarvikevaraosien suhteen. Virallinen Lumia-huolto pystyy sinua auttamaan tässä asiassa.

   • seppo reini sanoo:

    Kiitos! Ja hyvää kesää!

 7. apua tarvitseva! sanoo:

  Juu mol on kyllä tommonen LG puhelin mut haluisin pyyhkii kaikki muistista pois… oon tehny joskus sen mutta en muista enää 😦

 8. Eva sanoo:

  Kiitos tästä vinkistä! Pelastit päiväni. ❤ Olin jo melkein itkun partaalla, kun on todella kiiseisiä päiviä edessä ja puhelin oli täysin pimeä ja jumissa. Hyvää joulunaikaa sinulle!

  • kitevesku sanoo:

   Kiva kuulla, että apu löytyi. Ja harmi, että puhelin ylipäätä jumiutui jostakin syystä. Kun vastaan tulee on sopivan hiljainen hetki, niin tarkasta vielä Asetukset-> Puhelimen päivitys, että Sinulla on viimeisin ohjelmistoversio puhelimessasi. Hyvää ja rauhallista joulua teillekin!

 9. Lumia 930 sanoo:

  Lumia 930 jumittui pimeälle näytölle. Luulin etta laturi tai akku oli rikki. Googlaamalla löysin tämän volume down + power nappi alas 10 sec. Aika asetus ja outlook tili piti asettaa uudelleen. Sen jälkeen toimi kaikki. Kiitos ohjeesta.

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Harmi, että tuli jumi, mutta näitä sattuu aina silloin tällöin kohdalle – onneksi hyvin harvoin. Kiva, että tästä oli hyötyä. Kello pitää laittaa aikaan aina, ellei ole automaattista ajan hakua GSM-verkosta päällä. Hieman ihmettelen tuota Outlook-tilin uudelleen laittamisen tarvetta. Ehkä se vika oli siinä alkujaan.

 10. Jarkko sanoo:

  Tämä ei nyt kyllä liity tämän artikkelin aiheeseen, mutta halusin kysyä asiaa, ja tämä oli parhaiten asiaan liittyvä artikkeli. 🙂

  Elikkä ongelma: Meillä on kaksi identtistä Lumiaa (sama malli). Toinen ei tunnista muistikorttia. Kortissa vika ei voi olla, koska toinen tunnistaa sen ongelmitta. Viallinen puhelin ilmoittelee käynnistyksessä (kun akku on ollut irti, kun esim. muistikortti on asennettu – mutta tekee tuon siis myös silloin, kun muistikorttia ei ole lainkaan puhelimessa ja akku on ollut irti) kaikista vanhoista tekstiviesteistä. Toimiva puhelin ei tuota tee vaan ilmoittaa vain normaalisti, että muistikortti on löydetty jne. Viallisessa puhelimessa oli puhelimen muisti täynnä, ja kesti useamman päivän ennenkuin siihen saatiin tarpeeksi vapaata tilaa ja uusi Denim-päivitys läpi. Ajattelimme, että ehkä ongelma liittyy siihen, mutta nyt kun päivitys on ajettu onnistuneesti läpi ja puhelimessa on taas runsaasti vapaata tilaa, puhelin ei edelleenkään tunnista muistikorttia. Eli jos vian aihettaa softabugi, päivitys ei tilannetta nollannut tarpeeksi, jotta vika olisi poistunut. (Toivoin vähän, että jospa päivitys kirjoittelisi tarpeeksi tiedostoja yli, jolloin mahdolliset virheet korvautuisivat toimivilla versioilla.)

  Osaatko kertoa, että onko tuo muistikortin tunnistaminen Windows Phone käyttöjärjestelmässä kuinka monimutkainen toiminnallisuus vai hyvinkin suoraviivainen ja yksinkertainen? Eli onko tässä kuinka todennäköistä, että vian syy on softapuolella? Vai onko todennäköisempää jonkinlainen rautatason vika (kortti ei yhdistä kunnolla liitännässä tai jossain puhelimen syövereissä on jotain vikaa yhteyksissä)? Valitettavasti minun silmiin tämä näyttää nyt softavialta, koska viallinen puhelin tosiaan ilmoittelee aina tekstiviesteistä, kun akku on ollut irti. Toimiva puhelin ei sitä tosiaankaan tee ollenkaan. Okei, se voi olla ihan erillinen vika, mutta saattaa kyllä liittyä tähän asiaan.

  Jos tähän on olemassa jokin korjaus, voiko käyttäjä tehdä mitään omatoimisesti?

  Kiitos oikein paljon, jos jotain neuvoja pystyt antamaan.

  • kitevesku sanoo:

   Moi! Nyt heitit kyllä pahan. Mikäli Denim-päivitys ei korjannut vikaa, niin olet itse valmis uskomaan, että vika on raudassa – kuten vähän itsekin totesit. Muistikortin lukeminen on periaatteessa hyvin suoraviivainen juttu, koska kyseessä on levy.

   Mä tekisin näin:
   1. Formatoisin muistikortin ja testaisin auttoiko se. Jos edelleen toimii vain toisessa, niin vika ei ole siinä. (Olet varmaan tämän jo tehnytkin.). Jos on kaksi eri muistikorttia, niin silläkin voisi testata tuon muistikorttiasian.
   2. varmistaisin, että puhelimella on sellainen nimi, jonka tunnistan (kytke PC:hen ja anna puhelimelle nimi), ja ottaisin puhelimesta varmuuskopion OneDrivelle asetuksista.
   3. Sitten tyhjentäisin puhelimen tehdasasetuksiin (en palauta varmuuskopiota) ja katsoisin, että lukeeko muistikorttia nyt. Jos lukee, niin oli ”softavika”, jos ei, niin rautavika.
   4. Tyhjennän puhelimen uudestaan ja palautan varmuuskopion ja testaan taas kortin.

   Tämän jälkeen käytössä on puhelin, jossa muistikortti toimii tai ei, mutta tiedän, että vika oli raudassa, softassa tai kortissa.

   Toivottavasti tästä on apua, mutta varmaa en siis osaa sanoa.

 11. Jessica sanoo:

  Mitä voin tehdä kun lumia 630 ei tomi kun pitäis sen jälkeen kun asensi joku uusi päivitys?heittää mut ylös netistä ja välillä en voi soittaa eikä mun viesti tuu perille?ja mulle ei voi soittaa,joudun joka kerta otta akku irti kun haluan soittaa sit se toimi taas joku 15 min

  • kitevesku sanoo:

   Moi Jessica! Harmi, että puhelimessasi on jokin vikana. En osaa ikävä kyllä suoraan sanoa, että mistä se voisi johtua, kun akun irrotus ja uudelleen käynnistäminenkään ei auta ja olet asentanut kaikki päivitykset. Lumian tukisivut löydät tästä osoitteesta http://www.microsoft.com/fi-fi/laitteet/tuki/yhteystiedot/ Siellä on eri kanavia hakea apua ja ottaa yhteyttä Lumia-tukeen, jotta saisit puhelimesi taas kuntoon. Toivotaan, että asia selviäisi ja voisit käyttää Lumiaasi huoletta.

 12. Kristina Berg sanoo:

  miksi lumia 520 ei voi soittaa vaikka on puheaikaa se heti sanoo puhelu keskeytetty! :/

  • kitevesku sanoo:

   Hei Kristina! En ikävä kyllä osaa vastata kysymykseesi. jos ongelma jatkuu, niin kannattaa ottaa yhteyttä Lumia-tukeen tai varmistaa operaattoriltasi, että aikaa on.

 13. Hermanni sanoo:

  Lumia 520 on jumissa lentokonetilassa. Jos yritän ottaa sitä pois, näytön vas. ylänurkassa vaihtuu nopeassa tahdissa kuvakkeet (lentotila, puh. ei käytössä) Kiinnostaisi tietää, onko vika ohjelmallinen vai laitevika ja onko mitää tehtävissä. Akku on tietysti irroitettu jo moneen kertaan.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Hermanni! Kuulostaa siltä, että puhelinosa on rikki. Kokeile vielä palauttaa oletusasetukset Asetukset -> Tietoja ja jos sekään ei auta, niin sitten laite vaatii huoltoa.

 14. nameless~2015 sanoo:

  Ei toimunut =(. Puhelimeni hajos kun päivitin sitä se latas melkein kokonaan sitten ilmesti surunaama 😦 «tuon näkoinen.

 15. Jumi-Lumia sanoo:

  Moi. Lumia 720 näyttö ei reagoi kosketukseen, eikä tehdasasetusten palauttaminenkaan onnistu. Onko huolto liikkeessä ainut vaihtoehto vai heitänkö vesilintua?

 16. Timo Siukonen sanoo:

  Huomenta! Kiitos pika-avusta! Lumia 920 virkosi eloon eli sammui ja syttyi uudestaan alussa mainitulla opastuksella. En tuntenut kaksoispainallusta, vaikka minulla on laite ollut toista vuotta. Jumiutuminen on uusiutunut parin kolmen kuukauden välein. Tähän asti olen antanut virran kulua loppuun ja täyttänyt akun uudestaan. Nyt oli akku täynnä eikä minulla ollut aikaa jäädä odottelemaan. Niinpä läksi etsimään apua surfailun kautta. Vast’edes löydän Mr. Windows Phone Finlandin suoraan enkä mutkien kautta. Siis lämmin kiitos!

  • kitevesku sanoo:

   Kiitos Timo palautteesta ja kiva kuulla, että apu löytyi! Mukavia ja aurinkoisia syyspäiviä.

   Mikäli puhelin jumittaa useasti, niin viimeisenä hätäkeinona voi kokeilla puhelimen palauttamista tehdasasetuksiin (puhelin tyhjenee täysin, joten ota tiedot ja varsinkin Microsoft-tilisi tunnus ja salasana talteen). Jos sekään ei auta, niin voi vielä kokeilla asentaa koko puhelimen uudestaan Microsoft Device Recovery Tool -työkalulla. Mutta toivotaan, ettei näitä hieman työläämpiä toimia tarvitse kokeilla. https://support.microsoft.com/fi-fi/help/12379/windows-10-mobile-device-recovery-tool-faq

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s