Edullinen Nokia Lumia 630 on ensimmäinen uusi Windows Phone 8.1 -puhelin


Uusin Windows-puhelin Nokia Lumia 630 tuli 15.5. myyntiin Suomessakin. Kyseessä on yksinkertaisen tyylikäs ja edullinen alle 150 euron älypuhelin, jossa on ensimmäisenä uudistunut Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmä.

Lumia 630 tarjoaa todella paljon vastinetta rahalle. Se on huippusuositun Lumia 520:n isoveli vaikka hinta on käytännössä sama. Nostan seuraavassa esille omia huomioitani ja käyttökokemuksia tästä kesän varmasta hittituotteesta ja päättäjäislahjasta. Tämä ei ole varsinainen testi tai arvostelu.

Tekniikkaa numeroina

Suomalaisia kiinnostavat aina laitteiden tekniset speksit. Vaikka Lumia 630 on erittäin edullinen puhelin, niin sen tekniset ominaisuudet ovat hyvät. Prosessorina hyrrää neliytiminen Snapdragon 400, joka tekee laitteen käytöstä vikkelää. Näyttö on vielä hyvin käteen sopiva 4,5 tuuman kokoisena, jossa on 854 x 480 kuvapistettä (221 ppi), jolloin luettavuus on hyvä ja teksti kookasta. Lasi on tietysti Gorilla 3 -lasia, joka ei naarmuunnu helposti.

Uutta on myös se, että Windows-näppäimet eivät ole erikseen puhelimen alareunassa, vaan ne ovat osa näyttöä, ja niiden väriä voi säätää. Painoa puhelimella on 134 grammaa, joten se sujahtaa hyvin taskuun.

Puhelimessa on 512 Mt RAM-muistia, joka on tyypillinen määrä edullisille puhelimille. Tämä riittää yleensä hyvin, mutta esimerkiksi jotkut isot pelit, kuten Subway Surfers, vaativat 1 gigatavua muistia. Tallennustilaa on 8 Gt, jota voi laajentaa jopa 128 Gt:n microSD-muistikortilla. Ja koska puhelimessa on WP 8.1, niin nyt myös sovelluksia voi asentaa tai siirtää muistikortille, joten puhelimeen saa halutessaan hillottua valtavan määrän sovelluksia ja mediatiedostoja. Ja tietysti OneDrive-tarjoaa jokaiselle vielä 7 Gt ilmaista pilvitallennustilaa, jota voi hankkia tarvittaessa lisää osoitteesta www.onedrive.com

Hyvät verkkoyhteydet ja navigointi

Lumia 630 pitää sisällään nykyään normaalit WLAN ja 3G-yhteydet (HSDPA 21,1 Mbit/s). Lisäksi se tukee Bluetooth 4.0:sta ja mukana on FM-radio. Yrityskäytössä tärkeät WLAN-sertifikaatit on tuettuina WP 8.1:n myötä. Akunkestoksi luvataan 3G-verkossa 13 tuntia puheaikaa, josta vastaa kookas 1830 mAh:n akku, joka on vaihdettavissa.

Navigointi- ja paikannuspuolelta tuki löytyy WLAN- ja puhelinverkkopaikannus, A-GPS, A-GLONASS ja BeiDou -teknologioille. Mutta parasta antia tietysti ovat huippuhyvät HERE-kartat (HERE Drive, HERE Maps, HERE Transit), jotka voi ladata puhelimeen ja käyttää ilman verkkoyhteyttä vaikkapa matkoilla. Navigointilisenssi kattaa koko maailman. Puhelimessa on myös kiihtyvyysanturi (Sensor Core), jolla voi vaikka tallentaa liikkumisen päivän aikana ja analysoida tätä dataa sopivalla sovelluksella.

Kamera kattaa peruskäytön

Valokuvia saa napsittua laadukkaalla 5 megapikselin takakameralla, jossa ei ole salamaa kustannussäästösyistä. Kameralla saa otettua oikein kelvollisia pokkaritasoisia kuvia f/2,4 aukolla sekä tallennettua 720p videokuvaa. Puhelimessa ei ole enää varsinaista kamerapainiketta, vaan kameran saa nopeasti käynnistettyä uuden toimintokeskuksen pikanapista. Tämä jakaa varmasti mielipiteitä.

Lumia 630:ssa ei myöskään ole etukameraa. Vakavampi kännykkävalokuvaaja valinnee jonkun muun Lumia-mallin, mutta perustarpeen puhelimen kamera täyttää hienosti. Mukana tulevat Nokian kamerasovellus, Cinemagraph, Storyteller ja Refocus laajentavat peruskameran ominaisuuksia hienosti ja niiden kanssa riittää kokeiltavaa, ja ne voivat toimia jopa kimmokkeena valokuvauksen harrastuksen aloittamiseksi.

Lisäpihvinä Windows Phone 8.1

shape-writing-keyboard_fi-FI_DefaultLumia 630 on siis laadukas perusälypuhelin, joka on helppo laite ensimmäiseksi älypuhelimeksi tai kalliimman Lumian rinnalle arkikäyttöön ja yrityksiin. Mutta varsinaisten laiteominaisuuksien lisäksi se tarjoaa ensimmäisen kerran suurelle yleisölle mahdollisuuden tutustua uudistuneeseen Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmään.

WP 8.1:n kehittäjäversio on ollut ladattavissa jo muutaman viikon, ja tuhannet suomalaisetkin ovat sitä jo testanneet. Saamani palaute on ollut kautta linjan erinomaista. Moni on sitä mieltä, että nyt Windows Phone koki sen suuren harppauksen ja meni kilpailijoistaan ohikin käytettävyyden ja monien toimintojen suhteen.

Tässä vaiheessa onkin hyvä pysähtyä miettimään, että mikä tekee älypuhelimesta hyvän juuri sinulle? Windows Phone on saanut kiitosta nimenomaan helppokäyttöisyydestään, nopeudestaan ja toimintavarmuudestaan. En edes lähde väittämään, että Windows Phone olisi ylivertainen kaikilla osa-alueilla, mutta rohkenen väittää, että se on nyt jo erittäin hyvä niissä asioissa, joita yli 90% suomalaisista arvostaa. Nostankin esille muutamia poimintoja sen uusista ominaisuukista, jotka ovat minulle tärkeitä.

Omat TOP 10 suosikkiuudistukset

Nämä ovat niitä WP 8.1:n asioita, jotka löytyvät Lumia 630:sta, ja jotka tekevät omasta päivittäisestä puhelimen käytöstä sujuvaa ja helpottavat työntekoa kiireessä, ja toisaalta viihdyttävät vapaalla.

  1. Uusi muokattava aloitusnäyttö, johon saa kolmannen lisäsarakkeen ruutuja, ja jonka taustakuvan voi halutessaan valita. WP:ssä voi kiinnittää päivittyviä ruutuja aloitusnäyttöön kaikkialta, ja näin saan itselleni tärkeimmät asiat näkyviin yhdellä silmäyksellä haluamassani järjestyksessä.
  2. Viikkonäkymä kalenterissa. Tämä on ollut WP:n puute, mutta nykyinen versio korjasi tämän.
  3. action-center-swipe-down_fi-FI_DefaultToimintokeskus, jossa näkyy ilmoitukset ja jonka pikanäppäimet voi valita. Eli pyyhkäisy ruudun yläreunasta avaa listan kaikista ilmoituksista, ja voin valita ne sovelluskohtaisesti.
  4. Erillinen äänenvoimakkuus sovelluksille, musiikille ja soittoäänelle. Tämäkin oli WP:n selkeä puute, joka nyt korjaantui.
  5. Uusi Word Flow -pyyhkäisynäppäimistö, jolla voin kirjoittaa suomeksi viestejä uskomattoman nopeasti pyyhkäisemällä ja nostamatta sormea kirjainten välillä (katso kuva yllä). Tämän nopeus jaksaa hämmästyttää vieläkin ja helpottaa kirjoittamista liikkeellä ollessa.
  6. Sovellusten asentaminen muistikortille. Nyt voin laajentaa oikeasti puhelimen muistia SD-kortilla vaikka 128 gigatavuun. Sovelluksia voi siirtää vapaasti muistilaitteiden välillä.
  7. Varmuuskopiointi, joka tallentaa myös järjestelmän asetukset ja sitä tukevien sovellusten ruudut yms. Näin kadonneen tai hajonneen puhelimen tilalle saa nopeasti otettua käyttöön uuden puhelimen tai käytettyä kahta puhelinta rinnan.
  8. Uudistuneet sovellukset mm. Musiikki ja Kauppa, jotka päivittyvät nyt useammin eikä vain käyttöjärjestelmäpäivityksen mukana. Xbox Music on oma suosikkini, ja nyt se on toimiva myös puhelimessa.
  9. Internet Explorer 11, joka tukee HTML5-verkkosivuja samaan tapaan kuin PC-versionsakin ja on entistä nopeampi käyttää ja se sisältää mm. salasanojen tallennuksen ja suosikkien synkronoinnin eri laitteiden välillä. Mukana on myös Lukulista-sovellus.
  10. Uusittu virransäästö, joka näyttää sovellusten kuluttaman virran, ja jolla voi ottaa tausta-ajon pois päältä. Mahdollisesti huonosti ohjelmoidut ja akkua kuluttavat sovellukset on nyt helppo löytää.

Lisää Windows Phone 8.1:n mukanaan tuomista uudistuksista voit lukea Windows Phone 8.1:n uudet ominaisuudet -sivulta, ja muutokset vanhaan löydät listattuna Windows Phone 8.1:n muuttuneet ominaisuudet -sivulta.

Sovellukset tekevät puhelimen

Windows Phonea arvosteltiin aikoinaan siitä, että sille ei löydy sovelluksia. Tämä on muuttunut vuosien varrella ja niitä on uudistuneessa Kaupassa satoja tuhansia. Nykyään tätä ongelmaa ei useamman käyttäjän kohdalla ole. Tärkeää on myös se, että Kaupassa ei ole haittaohjelmia ja sovelluksia on turvallista kokeilla.

Lumian 630:n mukana tulee maksutta Nokian hyvät navigointi- ja kamerasovellukset ja tietysti Microsoftin Office 2013 Mobile (Outlook, Excel, Word, OneNote). Nämä nostavat laitteen arvoa entisestään ja tekee siitä hyödyllisen myös yrityskäyttöön. Yrityskäyttäjille puhelimessa on paljon uusia tietoturva- ja laitehallintaominaisuuksia (esim. VPN, S/MIME) ja tietysti myös muistin salaus.

Itselleen hyödyllisiä Windows Phone -sovelluksia voi etsiä puhelimella Kaupasta tai selaimella Windows Phone -kaupasta.

Windows-ekosysteemi tuo hyötyjä

Windows Phone 8.1 osaa entistä paremmin jutella muiden Windows-laitteiden kanssa. Kun käyttäjä alussa syöttää tai tekee Microsoft-tilin puhelimeensa, niin saman tien käytössä on OneDrive-verkkotallennustila, johon tärkeät kuvat ja videot saa halutessaan talteen automaattisesti vaikka heti kuvan ottamisen jälkeen. Samalla puhelimen asetukset tallentuvat talteen, ja ne voi halutessaan synkronoida laitteiden välillä. Tämä koskee myös viestejä.

Windows Phone -kauppa ja Windows -kauppa yhdistyivät toukokuussa, ja samalla tarjolle tulivat ensimmäiset universaalit sovellukset (Univesal Apps), jotka ovat sovelluksia, jotka toimivat niin Windows 8.1 -pöytäkoneessa, tabletissa kuin puhelimessakin. Ne tunnistaa kaupassa uudesta ikonista, jossa on sekä puhelimen että tabletin kuva. Sovelluksen kehittäjä voi päättää, että ostaessasi tällaisen pelin tai sovelluksen PC:lle, niin voit esimerkiksi ladata sen maksutta myös puhelimeen. Esimerkkejä universaaleista sovelluksista ovat mm. Halo Spartan Assault, Wordament, Ebay, Windowsin Lukulista jne.

Kaiken kaikkiaan erilaiset Microsoftin palvelut toimivat entistä paremmin yhteen eri laitteiden välillä. Oli sitten kyse Officesta, Xbox-peleistä, musiikki-, podcast- tai videosovelluksista ja niin edelleen. Tästä seuraa enemmän hyötyjä käyttäjälle elämän eri osa-alueilla. Esimerkiksi vanhemmat voivat rajoittaa vaikka lastensa pelaamista puhelimella Oma Perhe -palvelussa ja seurata PC:n käyttöä maksuttoman Perheturvan avulla. Tai voit löytää kadonneen puhelimesi kartalta ilmaisella Paikanna puhelin -palvelulla.

Kesälaitumille uuden puhelimen kanssa

Olen itse käyttänyt Lumia 630:sta jo tovin kakkospuhelimena, ja se on osoittautunut monipuoliseksi perusälypuhelimeksi, jonka käyttö on jouhevaa ja se ei töki. Se sopii niin lapsille kuin aikuisillekin, ja oma suosikkivärini on kirkas oranssi (kannet ovat vaihdettavia). Lumia 630:n kanssa pääset heti käyttämään Windows Phone 8.1:stä ja tutustumaan uusiin sovelluksiin. Lumia 630 on varmasti mieluinen päättäjäislahja, josta on iloa pitkään.

Lue lisää:

 

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Edullinen Nokia Lumia 630 on ensimmäinen uusi Windows Phone 8.1 -puhelin

  1. Juha sanoo:

    Tiedätkö onko tähän tulossa glance screeniä ja/tai double tap to wakea? Jälkimmäinen on käsittääkseni myös hinnat-alkaen lumia 520 mallissa.

    • kitevesku sanoo:

      Moi Juha! Käsitykseni mukaan Lumia 630:een ei ole laitteen raudan nykyisistä rajoituksista johtuen tulossa vilkaisunäyttöä (glance screen).

      Kaksoisnäpäyttämällä herättäminen ei ole tässä versiossa ja jää nähtäväksi, että tuleeko se päivitysten myötä. Olen pahoillani, mutten voi tässä luvata mitään varmaa. Tietysti seuraamme asiakaspalautetta ja -toiveita ja pyrimme toimimaan sen mukaan.

      Windows-puhelimiin voi ehdottaa uusi ominaisuuksia tai äänestää jo ehdotettuja osoitteessa http://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions/filters/new

      • Juha sanoo:

        Kiitos vastauksesta. Toki olisi mukava saada varmempaa tietoa mutta näillä mennään. Double tap to wake ominaisuudesta oli muuten mahdotonta (ainakin minulle…) löytää tietoa mistään, olisi kiva jos asia olisi jossain virallisesti mainittu.

  2. Samu sanoo:

    Lumia 630 tippui lattialle ja uudelleen käynnistämisen jälkeen puhelin pyysi PIN koodia ja sen jälkeen ilmoitti että yritä uudelleen kun on kulunut 144633 minuuttia tarkoittaa ilmeisesti suojakoodia jota ei edes ehditty syöttämään puhelimeen onko muuta vaihtoehto kun odottaa

    • kitevesku sanoo:

      Moi Samu! Todella harmittavaa, että puhelin ”sai siipeensä”. Tuo teksti tarkoittaa puhelimen lukituskoodia eli salasanaa – ei PIN-koodia eikä PUK-koodia. Eli puhelin jostakin syystä luulee, että puhelimen salasana on annettu useasti väärin ja on lukinnut puhelimen. Minusta tuo vaikuttaa siltä, että pudotuksessa puhelimessa on oikeasti mennyt jokin rikki. Jos akun irrotus ei auta, niin veisin huoltoon. Voit tietysti yrittää tyhjentää puhelimen kokonaan Oma puhelin -toiminnosta (www.windowsphone.fi), jos puhelin on verkossa (WLAN). Tai sitten voit asentaa puhelimen käyttöjärjestelmän kokonaan uudestaan Lumia Software Recovery -työkalulla, jolloin kaikki tiedot häviää (http://www.microsoft.com/fi-fi/laitteet/tuki/faq/?action=singleTopic&topic=FA142987). Mutta suosittelen huoltoa.

Jätä kommentti