Mangot ovat matkalla puhelimiin ja uudet 7.5-puhelimet kauppoihin


WP7_see_it_nowEilen alettiin jakaa nykyisille Windows Phone -käyttäjille laajaa 7.5 eli ns. Mango-päivitystä. Tämä päivitys sisältää satoja uusia ominaisuuksia. Windows Phonen suunnittelun ajatus on hyvin ihmislähtöistä ja se poikkeaa muista mobiilialustoista, jotka ovat sovellus- ja ikonikeskeisiä. Windows Phonessa iso osa toiminnoista on integroitu käyttöjärjestelmään ja ne ovat tarjolla useassa paikassa eikä vain ko. sovelluksessa.

Hyviä esimerkkejä ovat yhteistiedoissa olevien henkilöiden sosiaalisen median päivitysten ja kuvien sekä muiden tietojen liittäminen yhteystietoihin. Lisäksi yhteystietoja ryhmittämällä pystyt hallitsemaan erilaisia ryhmiä ja viestimään niiden kanssa.

Uusi Internet Explorer -selain

IE9_mobile_testdrivePäivityksen mukana tulee PC:stä tuttu maailman suosituin selain Internet Explorer. Nyt puhelimella voi selailla myös HTML5-sivuja kuten PC:llä. Selain on rautakiihdytetty eli se ottaa irti kaiken hyödyn puhelimen nopeasta grafiikkaprosessorista. Voit testailla uutta selaintasi täällä ja verrata sitä myös muihin puhelimiin.

Uusi Internet-yhteyden jako

Päivityksen myötä voit jakaa puhelimesi 3G-yhteyden WLAN-yhteyden kautta enintään viidelle laitteelle. Ominaisuus löytyy puhelimesi asetuksista nimellä “Internet-jakaminen”. Tämä toiminto tulee näkyviin vain niissä puhelimissa, joiden rauta pystyy tarjoamaan ominaisuuden ja valmistaja on päivittänyt laitteen ajurit. Myös operaattori voi halutessaan estää toiminnon käyttämisen, mikäli liittymäsopiksesi ei mahdollista sitä. Ominaisuus on ainakin uusissa Windows Phone 7.5 -puhelimissa.

Verkkopalvelut ja Marketplace -uudistuivat

Myös useat Windows Phoneen liittyvät verkkopalvelut uudistuivat. Kun menet www.windowsphone.com sivustolle, niin huomaat, että sisäänkirjautumisen jälkeen käytössäsi on myös Marketplace-ohjelmistokaupan verkkoversio sekä uudistunut “Oma puhelin”, josta voit hallita puhelimesi tietoja, ja esimerkiksi etätyhjentää kadonneen puhelimen.

Suomalaiset käyttäjät huomaavat tietysti myös sen iloisen asian, että nyt on tarjolla tietoa ja ohjeita myös Suomen kielellä osoitteessa http://www.microsoft.com/windowsphone/fi-fi/ 

Kohta myös www.windowsphone.fi osoittaa tähän uuteen osoitteeseen.

Kuten aiemmin on jo sanottu, niin nyt käyttäjät voivat käyttää päivitetyllä puhelimellaan myös suomalaista Marketplacea ja Xbox Live -palvelua ja maksaa suomalaisella luottokortilla.

Lue lisää uusista ominaisuuksista “Windows Phone 7.5:n uudet ominaisuudet”-sivulta.

Ja tutustu käyttäjäkokemukseen Windows Phonen YouTube-sivulla olevissa videoissa.

Kehittäjille apua ja helpotusta

Myös kehittäjät saivat hyviä uutisia. Ensinnäkin Marketplacen web-versio antaa lisää näkyvyyttä kehittäjien tekemille sovelluksille. Toiseksi kehittäjät saivat päivitettyä puhelimensa suoraan 7712-versiosta Mango RTM:ään eli versio 7720:een.

Monen pienemmän kehittäjän kannalta suuri helpotus on varmasti ns. ITIN-dokumentista luopuminen, joka helpottaa entisestään rekisteröitymistä maksullisten sovellusten tekijäksi Marketplaceen.

Sovellusehdotin eli App Connect on myös kehittäjiä kovasti kiinnostanut ominaisuus, joka tarkoittaa sitä, että käyttäjä löytää Bing-haun seurauksena myös hakutulokseen liittyviä sovelluksia. Tämä ominaisuus ei ikävä kyllä ole vielä suomenkielisessä Windows Phonessa.

Lue lisää aiheesta Windows Phone Developer Blogin artikkelista.

Miten ja koska saan päivityksen?

Tämä on varmasti se jokaisen ensimmäinen kysymys. Päivityksiä on alettu jo jakamaan ja liittämällä puhelimesi tietokoneesi Zune-ohjelmaan, saat ilmoituksen, kun puhelimesi päivitys on valmis jaettavaksi. Päivitykset eivät tule kaikille samaan aikaan, joten saatat joutua odottamaan päivitystäsi jopa pari viikkoa. Mikäli sinulla on operaattori lukittu puhelin, niin tarkasta päivityksesi saatavuus Where is my Update? -päivitysivulta.

Sinun pitää päivittää tietokoneesi päivitysohjelmisto joko Zune tai Windows Phone 7 Connetor for Mac. Tutustu siis Päivityskeskuksen tietoihin ennen kuin päivität puhelimesi. Puhelimen tietoja ei katoa päivityksen aikana, mutta siitä otetaan kuitenkin varmuuskopio.

Mikäli päivitys ei ole vielä saatavilla, niin malttamattomimmat henkilöt ovat laittaneet verkkoon kaikenlaisia konsteja, joilla päivityksen saapumista voi yrittää nopeuttaa.

Huom! Tällaista kikkailua ei suositella, koska on olemassa mahdollisuus, että tulevaisuudessa näin päivitetty puhelin ei enää saakaan seuraavia päivityksiä.

Uudet suomenkieliset WP 7.5 -puhelimet

HTC_radar_whiteSeuraavaksi Suomessakin saadaan nauttia suomenkielisistä uusista Windows Phone -puhelimista. Joitakin uusia puhelimia on jo julkaistu ja tässä on tämän hetkinen lista puhelimista, jotka on tulossa Suomeen suomenkielisinä:

Ensimmäisiä puhelimia voi odottaa kauppoihin jo parin viikon sisään. Seuraa suomalaisten jälleenmyyjien ja operaattoreiden ilmoittelua.

Kielen vaihtaminen

Sanottakoon vielä kerran, että Windows Phone -puhelimeen ei voi lisätä valikkokieliä sen ostamisen jälkeen. Eli et voi lisätä puhelimeesi Suomen kieltä, jos siinä ei sitä ole. Laitevalmistajat haluavat kontrolloida monista syistä mitä kieliä myytävissä puhelimissa on ja kielen vaihtaminen vaatii koko puhelimen uudelleen asentamista.

Uusi aika

Tänään on hypätty melkoinen harppaus mobiilissa eteenpäin Windows Phone 7.5:n myötä. Uusin Windows Phone määrittelee nyt helppokäyttöisyyden ja tehokkuuden uudella tavalla niin yritys- kuin yksityiskäyttäjillekin. Kannustan tutustumaan uuteen Windows Phoneen, sillä takaan, että yllätyt. Välitön palaute on ollut historiallisen positiivista ja innostunutta!

TechNet 2011 on aivan kohta!

TechNet 2011Tule mukaan TechNet 2011-tapahtumaan Helsinkiin 15.11. kuulemaan ja näkemään lisää! Luvassa on ennen näkemättömiä maailman luokan key note -puheenvuorot Albert Shum Microsoftilta ja Kai Öistämö Nokialta sekä muita mielenkiintoisia esityksiä Windows Phonesta ja muustakin.

 

Hyödyllisiä linkkejä

http://www.microsoft.com/windowsphone/fi-fi/

http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2011/09/27/exploring-windows-phone-7-5-s-web-marketplace-and-a-surprise-new-feature.aspx

http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/wpdev/archive/2011/09/27/developers-get-more-with-windows-phone-7-5.aspx

http://www.microsoft.com/presspass/presskits/windowsphone/

http://www.microsoft.com/finland/technet2011/

http://www.youtube.com/windowsphone

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Developers, Hardware, Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Mangot ovat matkalla puhelimiin ja uudet 7.5-puhelimet kauppoihin

 1. Paluuviite: Mango-päivitys saatavilla Windows Phone -puhelimille | Mobnifo

 2. Jussi Palo sanoo:

  Onko mitään muita vinkkejä alkuperäisten LG E900:ien päivittämiseen muita kun puukottaa uusi firmware puhelimeen tähän tyyliin: http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp7-sync/lg-e900-update-error-code-8018001e/1ec8d54d-0ee8-4db6-ab62-4ca26b3fbbe7?page=30&tm=1317232193354.

  Zune siis tarjoaa Mangoa, ja asentaa sen näennäisesti viimeistä buuttia myöden, mutta antaa lopuksi virheen 8018001E eikä Mango siis asennu. Joku oli kysellyt LG:ltä asiaa ja vastaus oli, että nykyinen Mango on vain USA:n E900:een: https://skydrive.live.com/?cid=1B4A20E5C61491C9&id=1B4A20E5C61491C9!350&sc=documents

 3. Paluuviite: Mango tuo uutta makua mobiili-CRM:ään « Microsoft Dynamics CRM 2011 Finland

 4. Tommi Mustonen sanoo:

  No nyt tuli sitten epäonneksi päivitettyä oma LG Optimus 7 Mangoon.

  Eipä toimi enää mitkään 3G-yhteydet minkään appsin kanssa. Hard reset tehtynä, ei auta mitään.
  Onnistuuko backup edelliseen versioon jotenkin, vai menenkö ostamaan jotain toimivaa tilalle ja heitän vesilintua koko romulla?

  • kitevesku sanoo:

   Moi!

   Itselleni tuli ekana mieleen, että lataa LG:n yhteysasetussovellus WLAN:in yli Marketplacesta ja varmista, että puhelimessa on varmasti oikeat operaattoriasetukset.

   VESKU

 5. Ismo sanoo:

  Tommi, oletko varma ettei puhelimestasi nollaantunut vain operaattorin APN-asetukset. Itse olin kuukauden ilman datayhteyksiä kun en tiennyt missä vika oli, eikä tekstiviestilläkään saanut tilattua data-asetuksia puhelimeen, koska puhelin ei ollut enää ”tuettujen mallien listalla”. Sitten hoksasin kirjoittaa APN settingsit manuaalisesti, eli kaikessa yksinkertaisuudessaan ”internet” (soneran APN tunnus). Nyt toimii taas datayhteydet. 🙂

  Vesku, minun HTC Mozartissani ei ole ”ryhmiä” päivityksen jälkeenkään olemassa. Eli vaikka nyt on muuten mango käytössä niin ilmeisesti nuo ryhmät eivät kuulu päivitettäviin ominaisuuksiin? Tuo lisäominaisuus siis saattaa koskea vain niitä malleja joissa on mango jo tehdasasenteisena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s