Windows XP:n tuki loppui – ethän jätä konettasi suojaamatta!


windows-xp-end-of-support-2Windows XP:n kunniakkaita hautajaisia vietettiin kaksi kuukautta sitten 8.4.2014, kun se sai viimeisen käyttöjärjestelmä-päivityksen. Sen jälkeen huippusuosittuun käyttöjärjestelmään ei ole tullut päivityksiä, vaikkakin esimerkiksi XP:n Internet Explorer sellaisen sai. Tämä aiheutti jonkun verran sekaannusta, koska jotkut luulivat, että XP:n tuki olisikin jatkunut.

Olipa niitäkin, jotka ennustivat, että maailma suunnilleen loppuisi tuon päivän jälkeen, mutta tällaista ei tietenkään tapahtunut. XP:n käyttöä pystyi jatkamaan edelleenkin, mutta oleellista on luopua sen käytöstä internet-palveluissa, ja ymmärtää, että sen kautta voidaan tunkeutua sisäverkkoon esimerkiksi USB-tikun tms. avulla. Esimerkiksi pankit ovatkin tiedottaneet ansiokkaasti asiakkaitaan, ja kehottaneet heitä luopumaan XP:n käytöstä pankkien verkkopalveluissa. Jotkut verkkopalvelut lopettivat kokonaan XP-käyttäjien päästämisen palveluunsa.

Älä jätä konettasi suojaamatta!

Kaikkia viesti ei ole kuitenkaan tavoittanut, vaikka aiheesta on tehty paljon tiedottamista valtakunnallisia uutisia myöten. Myös huippusuosittu Elsa-mummo on osallistunut talkoisiin. Elsan hauskaa YouTube-videota on katsottu jo yli 90000 kertaa! Silti edelleen muutama prosentti suosittujen uutis- ja sisältöverkkopalveluiden käyttäjistä käyttää Windows XP-tietokonetta, ja altistuu verkossa liikkuessaan mahdollisille XP-haittaohjelmille ja -uhkille. Tämä ei ole hyvä asia.

Mikäli Sinulla on vielä Windows XP-tietokone kytkettynä verkkoon, ja käytät sitä niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, niin suosittelen joko päivittämään koneen uudempaan käyttöjärjestelmään, kytkemään sen pois verkosta tai hankkimaan uuden koneen.

Näin XP:t vähenevät, ja niiden käyttäjälle ja muille verkossa liikkujille haittaohjelmien avulla aiheuttamat haitat saataisiin loppumaan. Useiden palvelunestohyökkäysten takana on huonosti suojattu kone ja vanha Windows XP. Vaarassa ovat tietysti myös kaikki koneella olevat henkilökohtaiset tiedot ja tiedostot, joista kannattaa ottaa varmuuskopio heti.

2-in-1-tietokone voi olla hyvä vaihtoehto sinullekin

AsusT100Mikäli harkitset uuden koneen hankkimista, niin suosittelen tutustumaan aivan uuteen tietokonetyyppiin. Uudet niin sanotut 2-in-1-tietokoneet ovat läppäreitä, jotka toimivat myös kuten tabletti. Eli niissä voi olla taakse taittuva, käännettävä tai kokonaan irtoava näppäimistö, jolloin niitä voi käyttää kosketuksella kuten tablettia. Laitteita on eri hintaluokissa ja parhaimmat peittoavat nopeudellaan jopa tehokkaan työläppärin.

Mutta paras puoli 2-in-1-tietokoneissa on se, että laite ei ole pelkkä viihdetabletti tai nettilankku, vaan niillä voi myös tehdä ja tuottaa asioita, kuten kannettavalla tietokoneella. Ja niissä toimivat kaikki tutut Windows-ohjelmat Officesta Adoben PhotoShopiin. Tämän takia ne soveltuvat niin opiskelijoille kuin töissä olevillekin – tai sitten ihan vain harrastekäyttöön.

Surface Pro 3Voit tutustua eri 2-in-1-malleihin vaikkapa Microsoftin 2-in-1-tietokonesivulla tai verkkokaupassa esim. Asus Transformer Book T100, HP Pavillion x360, Lenovo Miix2 10, Surface Pro 2 jne.

Tuoreimpana tulokkaana tähän luokkaan tuli pari viikkoa sitten uusi Surface Pro 3, joka alle kilon painoisena, 12 tuuman kosketusnäytöllä ja kynällä varustettuna huippunopeana 2-in-1-koneena edustaa kehityksen terävintä kärkeä (ks. www.surface.com). Sen saamat ensimmäiset arviot ja blogikirjoitukset ovat olleet jopa suorastaan ylistäviä esimerkiksi Mashable: Microsoft Surface Pro 3 Is the Best Everything Device Ever Made. Surface Pro 3:n voi jo ennakkotilata ja ne toimitetaan asiakkaille 31.8.2014 alkaen.

Elsa-mummon paluu!

Otetaan siis Elsa-mummon ohjeista vaarin, ja hoidetaan XP-asiat kuntoon. Tässä on vielä kerran kovasti pidetty Elsa-mummo ja hieman pidempi erikoisversio suositusta YouTube-videosta, josta selviää pikkaisen lisää Elsan elämästä.

Lue lisää XP-tuen päättymisestä Microsoftin viralliselta Windows XP:n tukisivulta tästä linkistä.

Katso myös aiempi kirjoitukseni XP:n tuki loppuu – hyvä niin!

Surface Pro 3:n lisävarusteineen löydät Surface-sivustolta.

Hyvää alkanutta kesää kaikille!

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware, Software, Windows Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Windows XP:n tuki loppui – ethän jätä konettasi suojaamatta!

 1. Juuso sanoo:

  Ei syytä huoleen, Elsa-mummot ja muutkin voivat käyttää XP:tä aivan huoletta jatkossakin. Virustorjuntaohjelmat toimivat ja päivittyvät edelleen aivan kuten ennenkin. On vain syytä vaihtaa aukkoja täynnä oleva Internet Explorer -selain johonkin toiseen selaimeen kuten vaikka Firefox tai Google Chrome. Turha panikoida turhasta.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juuso ja kiitos kommentista! Tarkkaan ottaen se ei mene ihan noin, koska KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ ei saa paikkauksia, joten virustorjunta ei pysty kaikkea hoitamaan. Mutta olet oikeassa, että se tuo apuja niiden haittaohjelmien osalta, jotka ne pystyvät blokkaamaan.

   Kaikissa selaimissa on myös aukkoja, koska ne ovat ihmisen tekemää koodia. Vanha IE on ollut niin kauan markkinoilla, että sille on nähty paljon uhkia, joita on sitten paikkailtu. IE on kuitenkin sovellus ja sen saamista tulevaisuuden päivityksistä en pysty sanomaan tarkemmin, ja kuten viittasin tekstissäkin, niin se sai jo yhden päivityksen.

   Edelleen suosittelen vahvasti, että XP-koneilla ei mennä enää verkkoon. Suurin osa käyttäjistä kun ei ole tietoturvaguruja, jotka osaavat virittää systeemejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s