Valoa mustaan tammikuuhun – Nokia Lumia Black -päivitys


Nokia Lumia Black -päivitysAinakin Etelä-Suomessa tammikuu ja koko ”talvi” on ollut surkean musta. Onneksi sentään jotain mukavaa sattuu ja tuo valoa pimeyteen. Tällainen on kaikkien Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää käyttävien Lumioiden ns. Nokia Lumia Black -päivitys, jonka jako ensimmäisiin puhelinmalleihin Lumia 1020 ja 925:een on nyt alkanut Suomessakin. Muiden puhelimien aikatauluista näet päivittyvää tietoa täältä kohdasta Finland.

Lumia Black sisältää itseasiassa kolme erilaista päivitystä, jotka tulevat yhdessä paketissa Lumioihin.

 1. Microsoftin ns. Update 3 -päivitys (http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/basics/windows-phone-8-update-history)
 2. Nokia Lumia Black -päivitys (http://aani.nokia.fi/2014/01/09/lumia-black-paivitykset-alkavat-nokian-windows-phone-8-alypuhelimiin/)
 3. Siruvalmistaja Qualcommin päivitykset
 4. Lisäksi erilaisia sovelluksia kuten Kansiot (App Folder) – http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/app-folder/7d2e7de3-95e7-4143-8a9d-aedf8c3f901e

Uusia ominaisuuksia

Alle on listattu päivityksen mukanaan tuomia uusia ominaisuuksia, jotka ainakin allekirjoittaneen saivat hymyilemään moneen kertaan. Ne tekevät Windows Phonesta ja Lumioista entistäkin parempia ja monipuolisempia – ja silti puhelin on edelleen nopea ja helppo käyttää.

Kansiot-sovellus ja sovelluskokoelmat

Kauppaan on tullut ladattavaksi Kansiot-sovellus (App Folder), jonka avulla voit luoda aloitusnäyttöön sovelluskansioita tai sovelluskokoelmia. Älypuhelimiin on satojatuhansia sovelluksia, joista me lataamme omaan puhelimeemme kymmeniä tehden aloitusnäytöstä ja sovelluslistoista pitkiä kuin nälkävuosi. Monet sovellukset tekevät vain jonkun pienen asian, ja sitä tulee käytettyä todella harvoin. Kansiot-sovelluksella voi luoda sovelluskokoelman, johon voi valita haluamansa sovellukset (esim. apuohjelmat). Tämän kokoelman voi kiinnittää aloitusnäyttöön, jolloin siinä näkyy jopa 12 sovelluksen ikonit ja sitä napauttamalla tämä sovelluskokoelma avautuu ja voit valita sovelluksen. Näppärä ominaisuus tehokäyttäjälle!

Nokia Vilkaisunäyttö 2.0

Myös vilkaisunäyttö (glance screen) päivittyi versioon 2.0. Nyt aloitusnäyttössä näkee halutessaan tärkeimmät muistutukset kuten puhelut, viestit, sähköpostit, Outlook-viestit ja kalenterin sekä Twitterin, Facebookin, Whatsappin, samaan tapaan kuin lukitusnäytössä. Vilkaisunäyttö löytyy Asetuksista ja se päivittyy puhelimeen erikseen pienellä viiveellä päivityksen jälkeen Kaupasta.

Bluetooth LE

Bluetooth Low Energy (LE) tulee nyt kaikkiin Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmällä varustettuihin Lumia-puhelimiin. Päivityksen jälkeen niillä voidaan käyttää Bluetooth LE -yhteensopivia lisälaitteita, kuten Adidas MiCoach -sykevyötä.

Nokia Refocus

Oma suuri suosikkini, jo otettujen kuvien uudelleentarkennuksen mahdollistava Nokia Refocus -sovellus, tulee päivityksen myötä kaikkiin Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmällä varustettuihin Lumia-älypuhelimiin, joissa on vähintään 1 gigatavun keskusmuisti. Tällä kamerasovelluksella saa aikaan mielenkiintoisia kuvia kuvaamalla hyvin lähellä olevaa ja kauempana olevia kohteita samanaikaisesti. Jälkikäteen voit valita mieluisen kameran tarkennuspisteen tai sitten valita ”tarkenna kaikki”. Tämä ei ole mahdollista kalliilla järjestelmäkamerallakaan, ja sillä saa tehtyä aivan uudenlaista kuvakerrontaa.

Nokia Beamer

Nokia Beamer -sovellus tekee puhelimen näytön sisällön jakamisen helpommaksi kuin koskaan aiemmin. Valokuvien lisäksi voit jakaa vaikkapa asiakirjoja tai esityksiä toiselle näytölle, joka on vaikka toisella puolella maapalloa. Sisältöä jaetaan lukemalla näytölle tuleva QR-koodi. Sovellus toimii kaikilla HTML5-standardia tukevilla selaimilla. Sovellus tulee päivityksen myötä kaikkiin Lumia-älypuhelimiin, joissa on vähintään 1 gigatavun keskusmuisti. Nyt voit pitää PowerPoint-esitykset suoraan puhelimesta langattomasti puhumattakaan valokuvien näyttämisestä. Näyttö päivittyy verkon nopeudesta riippuen noin kerran sekunnissa tai hitaammin, joten tämä ei ole tarkoitettu videoiden katselemiseen, mutta ajaa asiansa monessa tapauksessa ja se on äärettömän helppo käyttää.

Nokia Storytellerillä kuvat kartalle

Tämä sovellus tuli ensin saataville Lumia 1520– ja Lumia 2520 -laitteisiin viime vuoden lopulla. Nyt se päivittyy myös muihin Lumia-älypuhelimiin. Sovellus järjestää valokuvasi ajan ja paikan mukaan, mikä helpottaa kuviin liittyvien tarinoiden muistamista ja kertomista. Lisäksi sovellus yhdistää kuvat vuorovaikutteisiin karttoihin. Muista laittaa asetuksista päälle, että kuvauspaikka tallennetaan valokuviin automaattisesti (Asetukset -> (sipaise vasemmalle) Sovellukset -> Valokuvat+kamera -> ”Sisällytä sijaintitedot ottamiini kuviin”).

Nokia Camera kaikille

Uusi Nokia Camera -sovellus yhdistää erilliset Nokia Pro Camera- ja Smart Camera -sovellukset. Se helpottaa kuvaamista ja parantaa kuvien laatua eri kuvaustilanteissa. Nokia Camera tuli viime vuonna saataville Lumia PureView -älypuhelimiin (mm. 920 ja 1020), ja nyt se päivittyy muihinkin Lumia-puhelimiin, joissa on Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä.

RAW DNG -tuki ja uudet kuvausalgoritmit 1020:een

Nokia Camera -sovelluksen viimeisin päivitys tuo myös raw DNG -tuen Lumia 1020 -älypuhelimiin. Tämä ominaisuus tuli jo aiemmin saataville Lumia 1520 -puhelimiin. DNG on pakkaamaton tiedostomuoto, jonka avulla voit tallentaa alkuperäiset kuvatiedot ja käsitellä kuviasi entistäkin luovemmin. Valokuvauksen harrastajat ja ammattilaiset voivat nyt soveltaa ammattimaista työnkulkua myös älypuhelimella otettuihin kuviin. Voit siirtää raw-muodossa olevat kuvat USB-piuhalla 1020:stä tietokoneelle ja jatkaa niiden käsittelyä vaikkapa PhotoShopilla.

Lumia Black -päivitys parantaa kuvanlaatua entisestään etenkin Lumia 1020 -älypuhelimissa. Parannuksiin kuuluu muun muassa uusi ylinäytteistyksen algoritmi, joka vähentää kohinaa ja tekee kuvistasi erittäin luonnollisen näköisiä ja upean tarkkoja.

Microsoftin Update 3 -päivityksen tuomat parannukset

Lumia Black -päivitys tuo Lumia-älypuhelimiin myös monia Microsoftin uusia ja parannettuja Windows Phone -käyttöjärjestelmän ominaisuuksia. Käyttöjärjestelmän versio on tuolloin joku näistä 8.0.10501.127, 8.0.10512.142 tai 8.0.10521.155. Lue lisää Päivityshistoriasta.

Aputoiminnot: Näkövammaisille käyttäjille on tarjolla useita parannuksia. Mene Asetukset -> aputoiminnot.

Tallennustila: Nyt voit vapauttaa tallennustilaa puhelimessa helposti sekä hallita tilapäisiä tiedostoja. Näet sisältöluokista, mitkä sisällöt vievät eniten tilaa. Asetukset -> puhelimen tallennustila.

Ajotila: Etkö saa rauhaa ratinkaan takana? Ajotilan avulla voit minimoida saapuvat puhelut ja tekstiviestit, jotta voit keskittyä ajamiseen. Puhelin tunnistaa auton Bluetooth-sarjan, jolloin tila kytkeytyy päälle. Hyödyllistä ja lisää turvallisuutta! Mene Asetukset -> ajotila.

Näyttö: Luetko sähköposteja tai selailet webiä sängyssä? Voit lukita näytön suunnan, jotta se ei vaihdu, kun liikuttelet puhelinta. Mene Asetukset -> lukitusnäyttö.

WLAN: Nyt voit muodostaa yhteyden WLAN-verkkoon jo heti puhelimen alkumäärityksen aikana. Näin voit palauttaa esimerkiksi vanhan puhelimen varmuuskopioasetukset ilman SIM-korttia uuteen puhelimeesi.

Internet-yhteyden jakaminen: Nyt voit käyttää puhelimesi matkapuhelinverkon datayhteyttä Microsoft Windows 8.1 -laitteissa muodostamalla Bluetooth-laiteparin. Tämä on näppärä esimerkiksi Microsoftin Surface-tabletin tai läppärin kanssa, jossa ei ole SIM-korttia. Nyt Internetin jakaminen käynnistyy tarvittaessa automaattisesti puhelimeen koskematta.

Bluetooth: Korjattu useita tunnettuja ongelmia. Lisäksi Bluetooth-lisälaitteiden yhteyksien laatua on parannettu.

Soittoäänet: Nyt voit käyttää soittoääniä entistä monipuolisemmin. Voit määrittää soittoääniä myös tekstiviesteille, minkä ansiosta tiedät viestin lähettäjän jo äänen perusteella. Lisäksi voit käyttää omia soittoääniä entistä monipuolisemmin: tekstiviesteissä, pikaviesteissä, sähköposteissa, vastaajaviesteissä ja muistutuksissa.

Sovellusvalitsin: Älä turhaan vilkuile taaksepäin. Sovellusvalitsimella voit sulkea sovellukset nopeasti, kun et enää tarvitse niitä. Paina pitkään Palaa-näppäintä (nuoli taakse) ja sammuta sovellus napauttamalla rastia.

Näin Windows Phone 8 -puhelimet ja ennen kaikkea Lumia-puhelimet ovat taas saaneet lisää niitä toimintoja, joita käyttäjät ovat toivoneet – ja lisäksi varmasti moni Blackin mukanaan tuoma uusi asia on sellainen, että sitä ei edes osannut toivoa. Ja lisää päivityksiä on tietysti tulossa…

Windows Phonesta ja sen käytöstä löydät lisätietoa tutusta osoitteesta www.windowsphone.fi

Miten päivitän puhelimeni?

Lumia Black -päivitys tulee saataville Lumia 1020- ja Lumia 925 -älypuhelimiin tästä päivästä alkaen ja muihin Lumia-malleihin lähiviikkoina. Lisätietoja saat osoitteesta www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/

Lumia-älypuhelimesi tarkistaa päivitykset automaattisesti viikoittain ja ilmoittaa uusista päivityksistä. Voit tarkistaa päivitykset myös valitsemalla Asetukset > Puhelimen päivitys. Jos Lumia Black -päivitys on jo saatavilla puhelimeesi, voit ladata sen suoraan päivitysnäytöltä. Päivitystä tehdessä kannattaa olla kiinni nopeassa WLAN-verkossa.

EDIT: Black on ladattavissa nyt myös Lumia 920 ja 820:lle.

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware, Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Valoa mustaan tammikuuhun – Nokia Lumia Black -päivitys

 1. Seppo sanoo:

  Useiden kansioiden teko omista kuvista ja videoista edelleen mahdoton, tai erittäin hankala.
  Kavereiden soittolistaan mahtuu vain 25 jäsentä, eikä lisää kansioita voi tehdä.
  Esimerkiksi E7 mallissa nämä oli erittäin helppoja ja toimivia.

  • kitevesku sanoo:

   Kiitos Seppo palautteesta! Katsotaan miten kansiointi kehittyy tulevissa versioissa.

   Itse teen kuvien ja videoiden kanssa niin, että siirrän ne (automaattisesti) SkyDrivelle, jossa teen sitten järjestelyn mm. kansioihin. Nämä näkyvät sekä Kuvat-toiminnossa, että tietysti SkyDrive-sovelluksen sisällä. Näin kuvat eivät vie turhaan hirveästi tilaa puhelimessa ja ovat saatavilla kaikilla laitteillani.

 2. Heikki sanoo:

  Tuota SkyDrivea tarjotaan aina vastaukseksi tahan kansio-ongelmaan, mutta aina ei ole tarjolla yhteytta tai jos se onkin, se maksaa paljon. Tuoreena 1020n omistajana minulle oli ehdottomasti suurin pettymys, etten saa jarjestella OMIA tiedostojani miten haluan. Turvallisuus ei ole validi argumentti, en ole pyytamassa paasya systeemitiedostojen lahellekaan….

 3. KariV sanoo:

  Hmm, milloin saataisiin Nokia Lumian kalenteriin lisättyä kaivatut viikkonumerot?

  Tekstiviestin toimituskuittaus olisi myöskin jees ominaisuus (löytyy tuosta työpaikan Samsung & Android puhelimestani) sillä näkee että tekstiviesti on mennyt perille.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Kari! En ikävä kyllä pysty kommentoimaan tulevia käyttöjärjestelmän ominaisuuksia, mutta voit myös ladata Lumiaasi erilaisia kalenterisovelluksia, joista yksi suosituimmista on Chronos Calendar http://www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/chronos-calendar/18aae83d-c70c-4ac1-8bf6-c6e726e031df Lisää löydät menemällä Kauppaan ja hakemalla sanalla calendar. Suosittuja ovat mm. Cal, Supercalendar ja Office 365 calendar.

   Tekstiviestien vastaanottokuittauksen voit laittaa päälle tekstiviestiasetuksista valitsemalla Asetukset->(pyyhkäise vasemmalle)Sovellukset->Viestit. Tai sitten mene viesteihin ja valitse alareunan valikosta Asetukset. Viestit-asetuksista löydät asetuksen nimeltä Tekstiviestien välitystiedot, jonka valitsemalla saat kuittauksen tekstiviestin perillemenosta. Voit tehdä saman myös multimediaviesteille.

   • KariV sanoo:

    Vesku, kovasti kiitoksia!

    Ostin (kohtuulliset 1,99 € maksaneen) ja asensin Chronos kalenterin ja sepäs onkin tosi monipuolinen; löytyy niiden viikkonumeroiden lisäksi lueteltuina kaikki nimipäivät ja mahd. juhlapäivät (ja kaikki tämä vieläpä Suomeksi) ja löytyy valikoista monipuolisia asetuksia tarvittaessa kalenterin hienosäätöön.

    Sitten testasin tuota tekstiviestin kuittausta ja kyllä, nyt Lumiallakin tulee kuittaus: ”Lähettämäsi viesti vastaanottajalle 0xxxx” on toimitettu perille. 🙂

    Osaisitko Vesku myös vinkata mitä tehdä kaverini kännykän kanssa. Hänellä on Lumia 800. Puhelin on mykkä, ei käynnisty, ruudulle ei tule mitään kun painaa virtapainiketta, eikä akku lataudu (laturi on testattu toimivaksi)
    Puhelimen sisällä olisi kuitenkin tärkeitä valokuvia. Kaikkia valokuvia ei valitettavasti ole synkattu SkyDriven puolelle. Onko tiedossasi esim. jotain maksullista työkaluohjelmaa jolla valokuvia voisi yrittää vielä pelastaa puhelimen syövereistä?
    Jos sen puhelimen taas avaisi ja purkaisi, sieltä ei ilmeisesti löytyisi mitään ”irroitettavaa muistikorttia” jonka voisi sopivalla adapterilla kytkeä PC tietokoneeseen..?

    Jos datakaapelin kytkee Lumiasta PC tietokoneeseen, ei tietokone tunnista Lumiaa ollenkaan, eli Lumia ei näy resurssihallinnassa.

    Takuuhuoltoon sitä ei voida laittaa; puhelin meni mykäksi kun perheen nuorimmainen tiputti sen leikkiessä lavuaariin. :\

 4. kitevesku sanoo:

  @KariV. Tuo lavuaari kuulostaa todella pahalta. Veteen putoamisen jälkeen laitteen pitäisi antaa kuivua varmuuden vuoksi noin viikon verran, jonka jälkeen sitä voi yrittää ladata ja käynnistää. Mutta ennen kuivausta pitäisi saada AKKU IRTI, joka Lumia 800:ssa ei onnistu. Joten ikävä kyllä tuo luuri on varmasti mennyttä kalua ja kuvia ei siitä saa mitenkään järkevästi kaivettua ulos. En tiedä tekevätkö Ibasilla älypuhelimen muistien kaiveluja (muistikortteja kyllä), mutta sieltä voi ainakin kysyä http://www.ibas.fi

  Tämä on hyvä osoitus jälleen kerran siitä, että automaattinen kuvien lataus SkyDrivelle on erittäin hieno juttu. IMHO. http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/photos/automatically-save-the-photos-and-videos-you-take-to-skydrive

  • Hoopee sanoo:

   Mistähän johtuu että päivityksen jälkeen wlan jää päälle vaikka näyttö on sammutettuna.. Wlan asetuksissa ei ole missään kohdassa ruksia..

   • kitevesku sanoo:

    Moi Hoopee! Asetukset-> WLAN -> lisäasetukset on tosissaan ruutu, jolla voi valita, että WLAN on päällä, vaikka näyttö onkin sammutettu. Tätä voi käyttää kun halutaan pitää puhelin nopeassa WLAN-verkossa aina esim. Skypeä varten. Kun tätä ei ole valittu, niin laite sammuttaa WLAN-yhteyden automaattisesti hetken kuluttua, kun puhelimen näyttö on sammutettu. En ole itse kuullut, että päivitys olisi muuttanut tätä. Puhelimen uudelleen käynnistys soft resetillä voisi olla hyvä asia, jos näin käy. Katso

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s