Käteviä vinkkejä Windows Phone 8:n tehokkaampaan käyttöön


Windows Phone 8 on yleistynyt suomalaisten käsissä ja viimeisimmäksi myyntihitiksi näyttäisi muodostuvan tuore Nokia Lumia 620. Olen napsinut tähän pitkään listaan kokoelman Windows Phonen ominaisuuksia, jotka eivät välttämättä ole kaikille uusille käyttäjille vielä tuttuja ja osa niistä voi olla uusia myös meille pidempääkin Windows-puhelimien kanssa touhunneille. Kaiken kaikkiaan Windows-puhelin osaa aina silloin tällöin yllättää pitkänkin ajan päästä positiivisesti, kun huomaa jonkun uuden tavan hoitaa asioita entistäkin näppärämmin.

Puhelimen perustoiminnot

Ihan alkuun puhelimen perustoiminnot on hyvä omaksua, koska se saattaa poiketa edellisestä puhelimestasi käyttölogiikan suhteen.


Pitkä napautus
Lue lisätietoja siitä, miten voit nopeuttaa puhelimen käyttöä napauttamalla pitkään ruutuja, näppäimistön näppäimiä, sähköposteja ja monia muita kohteita.


Ikonologia
Puhelimen näytön yläreunan tilarivillä käytetään monia pieniä kuvakkeita. Tästä opit, mitä ne kaikki tarkoittavat.


Sovellusten välillä siirtyminen
Voit siirtyä viimeksi käyttämiesi sovellusten välillä painamalla puhelimen paluupainiketta pitkään.


Kopioiminen ja liittäminen
Voit kopioida tekstiä lähes mistä tahansa puhelimessasi ja liittää sen lähes kaikkialle, mihin voit kirjoittaa. Lue tarkemmat ohjeet tästä ohjeartikkelista.


Suositellut asetukset
Tästä ohjeartikkelista saat lisätietoja puhelimen määrityksen yhteydessä valittavista suositelluista asetuksista sekä niiden muokkaamisesta.

Luominen ja jakaminen

Nykyaikaisella älypuhelimella voi luoda ja muokata sisältöjä ja jakaa sitä kavereille yllättävän näppärästi käynnistämättä tietokonetta.


Kuvan korjaaminen
Eikö kuva oikein onnistunut? Napauta Lisää > Muokkaa: näin voit kiertää ja rajata kuvaa sekä ottaa siinä käyttöön yleisiä korjauksia yhdellä napautuksella.


Sijainnin lähettäminen tekstiviestillä
Kerro muille, missä olet: aloita tekstiviestin kirjoittaminen ja valitse sitten Lisää > Liitä > Oma sijainti.


Jakaminen napauttamalla
Jaa valokuvia, kappaleita, tiedostoja ja muuta yhdistämällä puhelimesi toiseen NFC-laitteeseen kevyesti napauttamalla. Napauta Lisää > Jaa > Napauta + lähetä


Kavereiden kiinnittäminen
Jos haluat nähdä tietyn henkilön päivitykset ja uudet viestit omassa Live Tile -tapahtumaruudussaan, voit kiinnittää haluamasi henkilön aloitusnäyttöön. Avaa vain yhteystieto ja napauta sitten Kiinnitä.

Puhelimen räätälöinti

Windows Phone -puhelin on kaikkein henkilökohtaisin älypuhelin, koska voit helposti räätälöidä puhelinta siten, että sinulle tärkeät asiat näkyvät ensimmäisenä lukitus- ja aloitusnäytöllä eikä sovellusta tarvitse aina edes käynnistää.


Ilmoitusten määrittäminen
Jos haluat valita, mitä ilmoituksia lukitusnäytössä näytetään, valitse Asetukset > Lukitusnäyttö. Voit määrittää näytettäväksi esimerkiksi sovellusten, kalentereiden, sähköpostin ja monien muiden kohteiden ilmoituksia.


Pieni, keskisuuri vai suuri?
Voit käyttää Live Tile -ruuduissa kolmea eri kokoa: suuresta ruudusta näet enemmän tietoja jo suoraan aloitusnäytössä, esimerkiksi uusien tekstiviestien sisällön ja sovellusten päivitykset.


Helppo lukutoiminto
Jos haluat suurentaa tekstiä, ottaa käyttöön suuren kontrastin teeman ja tehdä muita käyttöä helpottavia muokkauksia, napauta Asetukset > Aputoiminnot.


Puheen muuntaminen tekstiksi
Voit sanella muistiinpanon tai tekstiviestin painamalla käynnistyspainiketta pitkään. Voit sanella myös sähköpostiviestejä: aloita vain viestin kirjoittaminen ja napauta sitten Puhu. Tämä toiminto ei ikävä kyllä ole käytössä suomeksi.


Windows Phone -puhelimeen siirtyminen
Lue ohjeet siihen, miten voit siirtää yhteystiedot, musiikin ja muut sisältösi vanhasta puhelimesta uuteen Windows Phone -puhelimeesi.

Pidä hauskaa

Omasta Windows Phone -puhelimestani on tullut tärkein viihdelaite, jossa on parhaat musat soittolistoina, Netflix-videot ja muut viihdesovellukset ja tietystä sosiaalinen media hauskoine asioineen. En enää osaa edes kuvitella elämää erillisten laitteiden kanssa ilman yhtä älypuhelinta.


Musiikin, kuvien ja videoiden hakeminen
Hanki Windows 7-, Windows 8- tai Mac-koneiden Windows Phone -sovellus, jolla voit siirtää musiikkia, valokuvia ja videoita tietokoneen ja puhelimen välillä.


iTunes-musiikin kuuntelu
Lue ohjeet iTunes-musiikin Windows Phone -laitteeseen kopioimiseen.


Live App -sovellusten hankkiminen
Live App -sovellukset näyttävät päivityksiä ja tietoja suoraan Live Tile -tapahtumaruuduissa – ja tekevät näin aloitusnäytöstäsi entistä hyödyllisemmän.


Uutisten selaaminen
Pysy ajan tasalla uusimmista tapahtumista – tutustu uusimpiin videoihin, viimeisimpiin uutisiin ja moniin muihin sisältöihin sipaisemalla vasemmalle tai oikealle Bingin aloitusnäytössä.


Soittolistan luominen
Luo omia soittolistoja suosikkibiiseistäsi suoraan puhelimessasi – voit kuunnella niitä heti tai tallentaa ne myöhempää käyttöä varten.


Oma perhe -toiminnon määrittäminen
Kun määrität Oma perhe -toiminnon Windows Phone -verkkosivustossa, voit hallita lapsesi puhelimen sovellus- ja pelilatauksia.

Turvallinen käyttö

Alypuhelimessa kulkee mukana ”koko elämä virtualisoituna”. Sen takia on tärkeää, että se on suojattu monella tapaa. Windows Phone on erittäin turvallinen valinta ja voit olla huoleti, että mikään ei pääse häviämään vahingon sattuessa.


Sisällön varmuuskopioiminen
Kirjaudu Microsoft-tiliisi ja valitse sitten Asetukset > Varmuuskopiointi: näin voit tallentaa puhelimesi asetukset, tekstiviestit ja monet muut sisällöt talteen pilvipalveluun. Onhan tämä päällä puhelimessasi?


Kuvien pilveen lähettäminen
Voit tallentaa kaikki ottamasi valokuvat ja videot automaattisesti SkyDriveen täydellä tarkkuudella. Tällä tavoin ne pysyvät aina tallessa, vaikka puhelimellesi sattuisi jotain.


Puhelimen paikantaminen
Windows Phone -sivuston Oma puhelin -osiossa voit paikantaa puhelimen, soittaa puhelimessa merkkiäänen, lukita puhelimen ja poistaa kadonneen puhelimen tiedot. Kokeile vaikka heti.


Lukituksen käyttäminen
Voit estää puhelimen luvattoman käytön salasanan avulla. Voit määrittää salasanan napauttamalla Asetukset > Lukitusnäyttö. Tee se heti. Joo, ja todella tarkoitan sitä.


Pysy turvassa
Lue ohjeet lukitusnäytön PIN-koodin määrittämiseen sekä lisätietoja muista tavoista suojata puhelimesi ja tietosi.

Tee entistä enemmän

Puhelin on loistava työkalu. Nykyään datayhteydet ovat käytössä käytännössä kaikkialla, joten myös sinä voit olla tuottava missä tahansa. Tässä on vinkkejä siihen. Mutta annan vielä yhden vinkin: puhelimessa on virtanappula ja joskus se kannattaa laittaa pois päältä ja nauttia erilaisesta elämästä ilman sitä.


Sujuva kirjoittaminen
Kun painat välinäppäintä, Word Flow -näppäimistö tarjoaa sinulle ehdotuksia seuraavaksi sanaksi. Voit sitten valita niistä haluamasi napauttamalla.


Tee töitä sijainnista riippumatta
Tee puhelimellasi yhteistyötä entistä paremmin – myös silloin, kun et ole työpisteesi äärellä.


Vähennä datakäyttöä
Haluatko vähentää matkapuhelimen datayhteyden käyttöä? Tutustu siinä tapauksessa näihin vinkkeihin.


Kuvaa ja hae
Bing-kamerahaulla voit skannata koodeja sekä tunnisteita ja jopa kääntää tekstiä. Paina vain hakupainiketta ja napauta sitten Kamerahaku.


Karttojen lataaminen
Lataa kartat puhelimesi, jotta et eksy offline-tilassakaan.


Akun keston pidentäminen
Tutustu virransäästötoimintoon sekä muihin vinkkeihin akkukeston pidentämiseksi.


Päivitysten hankkiminen
Lue ohjeet puhelimen ohjelmistopäivitysten hankkimiseen. Näin sinulla on käytössäsi aina viimeisimmät ominaisuudet ja varmatoimisin puhelin.

Lue lisää vinkkejä Windows Phone -sivustolta.

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Käteviä vinkkejä Windows Phone 8:n tehokkaampaan käyttöön

 1. Juha Leino sanoo:

  Hei. Valokuvat ja SkyDrive on minulle epäselvä. Onko kyseessä todellinen pilvi siinä mielessä että jos tuhoan kuvan SkyDriveltä, se poistuu myös kännykästä ja päinvastoin? Jos laitan päälle automaattisen varmusskopioinnin pilveen, tapahtuuko se välittömästi kuvan ottamisen jälkeen? Entä jos olen olen valinnut täyden tarkkuuden ja WLAN-verkon käytön ja WLAN-verkkoa ei ole silloin saatavilla. Jääkö tällöin kuva kokonaan varmuuskopioimatta? Nämä asiat eivät muuten käyttöohjeista selvene.

  Laitoin varmuuskopio-option itseltäni päälle. Kuvat eivät ainakaan välittömästi lähteneet latautumaan pilveen. Aloin siis kopioida niitä käsin.

  – kaikkia kuvia ei pystynyt valitsemaan kopioitavaksi, tämä valinta oli harmaannutettu pois
  – valitsin kuvia käsin aimo-kasan… jossakin vaiheessa enempää ei saanut valita manuaalisesti. Siinä lienee yläraja. Laitoin valitut kuvat kopioitumaan pilveen; ajatuksena jatkaa tästä myöhemmin. Nyt en enää muistanutkaan mitkä kuvat olin jo valinnut. Puhelimesta ei oikein pysty näkemään mitkä kuvat on jo kopioitu ja mitkä vielä kopioimatta.
  – valitsin toisen aimo-kasan kuvia… tämä kasa meni osittain päällekkäin edellisen kanssa. Heh heh. Nyt osa kuvista on tuplasti siellä pilvessä. Pitänee etsiä duplikaatit käsin. Ärsyttävää.

  Funtsin että (a) tässä hommassa on joko matoja tai (b) sitten en osaa käyttää palvelua. Aluksi olin taipuvainen uskomaan (b) -kohtaa. Sittemmin olen siirtynyt (a)-kohdan kannalle. Kyllä tämä palvelu pitäisi käyttöohjeineen suunnitella siten että toimintaa ei tarvitsisi sen enempää miettiä…

  Videoita en ole edes harkinnut vielä.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Juha!

   Kyllä SkyDrive-palvelu on pilvipalvelu, mutta se ei ole puhelimen kanssa ”peilikuva” sun puhelimesta, niin kuin se on Windows PC:ssä.

   Eli homma toimii siten, että voit laittaa kuvien automaattisen lautauksen pilveen päälle ja tämän JÄLKEEN kuvat ladataan automaattisesti pilveen. Kannattaa siis laittaa tämä optio päälle heti uuden puhelimen kanssa.

   Jos olet valinnut tarkka (WLAN), niin kuva jää latausjonoon odottelemaan kunnes olet taas WLAN-verkon päässä. Lue http://www.windowsphone.com/fi-FI/how-to/wp8/photos/automatically-save-the-photos-and-videos-you-take-to-skydrive

   Jos haluat siirtää jo otettuja kuvia puhelimesta pilveen, niin paina ”valitse” ja sitten valikosta ”valitse kaikki”. Mutta kuten huomasit, niin latausjonon pituus on rajoitettu, ettei puhelin ”tukehdu” lataamiseen.

   SkyDriven käsittely puhelimella ei ole kaikkein joustavinta edes erikseen ladattavalla SkyDrive-sovelluksella. Tällä tietysti näkee mitä pilvessä jo on, mutta puhelimen näyttö on niin pieni, jos kuvia on paljon.

   Jos poistat kuvan puhelimen Valokuvista, niin se EI poistu SkyDrivestä. Eikä SkyDrivestä poisto poista sitä puhelimesta.

   Helpointa on hoitaa homma PC:llä, jossa on enemmän potkua ja nopea yhteys. Itse käytän ihan vain Windowsin tiedostohallintaa. Huomaa, että tällöin kyseessä on ”peilikuva” SkyDrivestä ja poistaminen poistaa tiedoston myös koneelta.

   SkyDrive paranee entisestään Windows 8.1:ssä, jolloin siitä voi tehdä jopa oletustallennussijainnin.

   Silti suosittelen, että otat myös varmuuskopion paikallisesti vaikka NAS-levylle omasta SkyDrive-kansiostasi PC:llä. Tosin SkyDrivessä on ”undo” eli voi palauttaa jo poistettuja tiedostoja Roskakorista PC:n selaimella osoitteessa https://skydrive.live.com/#qt=recyclebin

   Toivottavasti tämä selvitti miten SkyDrive toimii tällä hetkellä. Sitä kuitenkin kehitetään jatkuvasti, joten voi olla, että tulevaisuudessa puhelinkin toimii toisin.

   Videot toimii samoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s