Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittaminen


Tässä postauksessa on käytetty pohjana hyvää www.windowsphone.fi -sivuston listaa asioista, jotka tulevat vastaan, kun otat käyttöön uuden karheaa Windows Phone 8 -puhelintasi. Toivottavasti tämä auttaa pääsemään mahdollisimman nopeasti alkuun.

Uudessa puhelimessa on aina runsaasti uusia toimintoja. Mitä voit kiinnittää aloitusnäyttöön? Miten voit vaihtaa värejä ja soittoääniä? Mikä on helpoin tapa saada yhteystiedot uuteen puhelimeen? Mistä voit hankkia sovelluksia? Tämä sivu sisältää joitain vinkkejä uuden Windows Phone 8 -puhelimesi käytön aloittamiseen.

Windows Phone on tehty juuri sinulle

Mistä aloittaa?

Kun ensimmäisen kerran käynnistät puhelimen, niin ensimmäisenä voit valita käytettävän kielen. Jos vaihdat kieltä, niin puhelin käynnistyy uudestaan. Sen jälkeen valitse aikavyöhyke, maa ja anna oikea kellonaika. Parasta olisi, että jo tässä vaiheessa sinulla olisi SIM-kortti puhelimessasi, jotta se pääsee verkkoon, ja voi kirjautua tilillesi.

Kirjaudu ensin sisään Microsoft-tilillä. Microsoft-tili on sähköpostiosoitteen ja salasanan yhdistelmä, jolla kirjaudut Hotmailiin, Xboxiin, Windowsiin, Messengeriin, SkyDriveen ja moniin muihin palveluihin. Sinun ei ole pakko kirjautua sisään Microsoft-tilillä heti ensimmäiseksi, mutta kirjautumisen myötä voit käyttää puhelinta paljon monipuolisemmin. Myös tulevaisuudessa voit valita aiemmin talletetun varmuuskopion tässä vaiheessa. Kun kirjaudut sillä sisään, voit

 • ladata sovelluksia, musiikkia ja pelejä Windows Phone -kaupasta
 • suojautua vikatilanteilta puhelimen varmuuskopioilla
 • pelata Xbox-pelejä kavereidesi kanssa sekä käyttää pelaajapisteitäsi ja avatariasi puhelimella
 • hakea Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-syötteet Ihmiset-toimintoon
 • ladata valokuvat automaattisesti SkyDriveen
 • kuunnella musiikkia Xbox Musicilla.
 • ottaa varmuuskopion puhelimestasi SkyDrivelle

Saat lisätietoja Microsoft-tileistä ja tilin valinnasta Microsoft-tili-sivulta.

Painikkeet

Oletpa sitten uusi Windows Phone -käyttäjä tai pientä kertausta haluava kokenut Windows-puhelimen käyttäjä, on parasta aloittaa perusasioista. Voit tehdä paljon muutamalla painikkeella. Käynnistyspainike  on puhelimen peruspainike – sillä voit palata aloitusnäyttöön mistä tahansa ja painamalla sitä pitkään voit käyttää Puhe-toimintoa. Hakupainikkeella voit tehdä hakuja Bingistä tai selata uutisia, videoita, tarjouksia, elokuvia ja monia muita. Paluupainikkeella voit palata edelliseen näyttöön. Painamalla sitä pitkään voit valita haluamasi viidestä edellisestä näytöstä. Saat tarkemmat tiedot painikkeista sivulta Kolme painiketta: paluupainike, käynnistyspainike ja hakupainike.

Aloitusnäyttö on entistäkin komeampi

Aloitusnäyttö on Windows-puhelimen erityispiirre tapahtumaruutuineen. Sinulla on puhelimessasi oma aloitusnäyttösi, jota voit muokata ja personoida mieltymystesi mukaisesti. Voit kiinnittää aloitusnäyttöön monia eri kohteita: sovelluksia, yhteystietoja, ryhmiä, kohtauspaikkoja, karttasijainteja, kappaleita, musiikki- ja valokuva-albumeita, OneNote-muistiinpanoja ja monia muita kohteita.

Monista ruuduista näet tiedot yhdellä vilkaisulla, joten sinun ei edes tarvitse avata sovellusta nähdäksesi säätiedot, saapuneiden sähköpostien määrän tai sen, onko joku kaverisi julkaissut Facebookissa uusia kuvia.

Kun kiinnität yhteystiedon aloitusnäyttöön, näet kyseisen henkilön Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-päivitykset suoraan hänen ruudustaan – siitä näet myös puhelut tai viestit häneltä. Lisäksi ruutu toimii pikavalintana: sen avulla voit lähettää teksti- ja sähköpostiviestejä tai soittaa kyseiselle henkilölle vain kahdella napsautuksella.

Voit kiinnittää useimpia kohteita aloitusnäyttöön napauttamalla haluamaasi kohdetta pitkään, kunnes näyttöön ilmestyy valikko, tai napauttamalla Lisää  ja sitten Kiinnitä aloitusnäyttöön. Joitain kohteita voit kiinnittää valitsemalla suoraan valikosta Kiinnitä .

Kun olet lisännyt haluamasi ruudut, voit siirrellä niitä ympäriinsä. Voit myös muokata niiden kokoa. Napauta ruutua pitkään ja napauta sitten koon muuttamisen nuolta ja valitse haluamasi koko: voit määrittää pienen koon, jolloin näyttöön mahtuu enemmän ruutuja, tai suurentaa ruutuja, jolloin näet niiden tiedot paremmin. Jotkin ruudut voit määrittää jopa tuplaleveiksi.

Sovellusluettelo

Kaikki puhelimesi sovellukset ovat vain sipaisun päässä aloitusnäytöstä. Sipaisemalla vasemmalle pääset sovellusluetteloon, jonka kautta voit siirtyä myös asetuksiin ja jossa voi määrittää ilmoituksia sekä etsiä uusia kiinnitettäviä kohteita.

Piristä luurisi ulkoasua

Mitkään kaksi Windows Phone -puhelinta eivät ole tismalleen samanlaisia. Voit tehdä puhelimesta juuri haluamasi näköisen ja kuuloisen – ja voit muokata sitä aina, kun sinusta tuntuu siltä. Hyvin nopeasti puhelimessasi olevat asiat järjestyvät siten, että puhelimen päivittäinen käyttö on nopeaa ja vaivatonta. Voit myös poistaa turhat tai vanhentuneet asiat aloitusnäytöstäsi, kun et enää niitä tarvitse.

Alla on lueteltu joitain keinoja puhelimen räätälöintiin. Hanki sovelluksia. Meidän ei varman tarvitse taivutella sinua lataamaan sovelluksia
Windows Phone -kaupasta. Voit ladata sovelluksia sieltä puhelimella tai selaimella verkosta. Tarjolla on runsaasti ilmaisia sovelluksia – ja maksullisia puolestaan voit kokeilla ennen maksamista. Esimerkiksi kaikki Xbox Live -pelejä voit huoleti kokeilla ennen ostamista. Kaupasta löydät paljon hyviä suomalaisia sovelluksia.

Kun totut puhelimesi käyttöön, saatat unohtaa Kaupan ja uusien sovellusten hankkimisen. Älä kuitenkaan tyydy tähän, sillä sovellukset uudistuvat jatkuvasti. Pidä siis Kauppa mielessäsi ja käy siellä tutustumassa uutuuksiin aina, kun sinulla on pari minuuttia aikaa.

Valitse väri

Voit valita puhelimeen teemavärin, jota käytetään kaikkialla puhelimessa: aloitusnäytössä, sovellusluettelossa, Viestit-toiminnossa ja monissa muissa. Voit myös valita, haluatko puhelimeesi valkoisen vai mustan taustan. Voit valita teeman valitsemalla sovellusluettelosta Asetukset  > Teema > Korostusväri tai Tausta.

Valitse soittoäänet ja äänet

Voit määrittää soittoääniä yhteystiedoille ja valita ilmoitusten äänet, minkä ansiosta voit muokata puhelimen äänimaailman haluamaksesi.

Hyödynnä uutta lukitusnäyttöä

Sinun ei tarvitse edes avata puhelintasi saadaksesi kuvan päiväsi kulusta, sillä voit muokata lukitusnäytössä näytettäviä kohteita. Siinä voidaan näyttää esimerkiksi seuraavat:

 • puhelut ja vastaajaviestit
 • tekstiviestit
 • sähköpostit
 • tulevat kalenterin tapaamiset
 • peli-ilmoitukset
 • ilmoitukset joistain Kaupan sovelluksista esimerkiksi Facebookista.

Voit lisäksi valita lukitusnäytön taustakuvaksi haluamasi kuvan tai jonkin Bing-kuvan. Lisäksi voit määrittää käyttöön toiminnon, joka näyttää kuvan kuuntelemastasi esittäjästä. Voit muokata lukitusnäytön asetuksia valitsemalla sovellusluettelosta Asetukset > Lukitusnäyttö.

Yhteystiedot

Tuntuu ehkä hieman hassulta edes sanoa tätä, mutta Windows Phone -laitteesi on itse asiassa puhelin, jolla voit myös soittaa. Tietysti voit myös lähettää teksti-, sähköposti- ja pikaviestejä, käyttää Facebook-keskustelua, jakaa sisältöä ja käydä ryhmäkeskusteluita uusissa kohtauspaikoissa sekä ottaa vaikkapa videopuhelun Skypellä. Mutta ennen tätä sinun on saatava yhteystiedot kuntoon.

Eri tilien yhteystiedot

Jos sinulla on sähköpostitili verkossa, olet luultavasti tallentanut siihen yhteystietoja. Saat ne nopeiten puhelimeesi lisäämällä sähköpostitilin puhelimeesi. Kun lisäät Facebook-, Twitter- tai LinkedIn-tilin puhelimeesi, saat myös näiden palveluiden yhteystiedot puhelimeesi. Lisäksi näet niiden viestit ja tilapäivitykset suoraan Ihmiset-toiminnossa, voit selata niiden albumeita

Valokuvat-toiminnossa ja voit tarkistaa kavereidesi kuulumiset suoraan heidän ruuduistaan. Minä-ruudusta puolestaan näet kätevästi kaikki vastaukset omiin julkaisuihisi yhdessä paikassa.

Vanhan puhelimesi yhteystiedot

Jos sinulla on yhteystietoja vanhassa puhelimessasi, tutustu Yhteystietojen tuominen vanhasta puhelimesta -ohjeartikkeliin. Windows-puhelin tallentaa yhteystietosi talteen pilvipalveluun, jos et ole tätä aiemmin tehnyt. Näin seuraavalla kerralla kaikki yhteystietosi latautuvat helposti uuteen puhelimeesi.

Uusien yhteystietojen lisääminen

Yhteystietojen luominen on helppoa. Napauta numero puheluhistoriassasi ja napauta sitten Tallenna . Voit myös luoda yhteystietoja valitsemalla Ihmiset-toiminnon yhteystietoluettelossa Lisää . Saat tarkemmat tiedot Yhteystietojen tuominen uuteen puhelimeen -sivulta.

Minä ja me eli Me, myself and I

Kohtauspaikat, ryhmät ja Minä-kortti tarjoavat käteviä tapoja pitää yhteyttä sinulle tärkeisiin ihmisiin. Lisäksi kaikkien eri tilien yhteystiedot ovat tietysti käytettävissä Ihmiset-toiminnossa. Windows-puhelin ei kopioi tietoja tiliesi välillä, joten voit käyttää sitä huoleti niin työssä kuin vapaallakin.

Ihmiset-toiminto

Kun olet lisännyt tai tuonut haluamasi yhteystiedot uuteen puhelimeesi, voit käyttää niitä kätevästi Ihmiset-toiminnossa. Napauta aloitusnäytössä  Ihmiset . Tässä toiminnossa näet kaikki yhteystietosi sekä henkilöt, joiden kanssa olet puhunut tai joiden tietoja olet tarkastellut äskettäin, kaikki kavereidesi Facebook-, Twitter- ja LinkedIn-julkaisut sekä kaikki kohtauspaikkasi ja ryhmäsi.

Helppoakin helpommat kohtauspaikat

Voit kutsua kohtauspaikkaan haluamiasi henkilöitä. Kun kutsut henkilöt liittyvät kohtauspaikkaan, voit keskustella yhdessä kaikille sen jäsenille sekä jakaa heidän kanssaan yksityisesti kalenterin, valokuvia ja muistiinpanoja. Nämä tiedot ovat vain teidän käytettävissä. Kohtauspaikkaan voi liittyä myös muiden kuin Windows Phone 8 -puhelimen käyttäjiä, mutta tällöin käyttökokemus ei ole paras mahdollinen.

Ryhmät

Kun lisäät ryhmään henkilöitä, näet heidän Facebook- ja Twitter-päivityksensä, uudet viestit ja vastaamattomat puhelut yhdessä keskitetyssä sijainnissa. Lisäksi voit lähettää kaikille ryhmän jäsenille teksti- ja sähköpostiviestejä. Ryhmään ei tarvitse kutsua ketään – se on tarkoitettu vain sinulle ja muut eivät edes tiedä kuuluvansa ryhmääsi.

Puhelimessasi on valmiina Kohtauspaikka- ja Parhaat kaverit -ryhmät, joilla pääset alkuun. Näet niiden ruudut, kun valitset Ihmiset > Yhteiset. Voit määrittää ryhmän napauttamalla. Saat lisätietoja Kohtauspaikkojen ja ryhmien käyttäminen -sivulta.

Minä

Kohtauspaikoissa ja ryhmissä on kyse läheisistäsi, mutta Minä-kortissa pääosassa olet sinä itse. Siirry Ihmiset-toiminnossa  sipaisemalla Kaikki-kohtaan, ja napauta sitten profiilikuvaasi. Näin voit julkaista sijaintitietoja tai tilapäivityksiä eri yhteisöpalveluissa, tarkistaa uudet viestit tai julkaisut sinusta, päivittää profiilikuvasi ja tehdä paljon muutakin. Kun kiinnität Minä-ruudun aloitusnäyttöön, näet siitä nopeasti kaikki vastaukset julkaisuihisi tai maininnat sinusta muiden julkaisuissa.

Ota ne mukaasi

Valokuvien, videoiden, musiikin ja soittoäänien siirtäminen tietokoneesta puhelimeen ja päinvastoin on helppoa Windows Phone -sovelluksilla ja Windowsin resurssienhallinnalla. Puhelimesi näkyy muistitikkuna tietokoneellesi. Tietokoneesi pitäisi tietää tarvittava sovellus heti, kun liität puhelimen tietokoneeseen esim. uuteen Windows 8 -tietokoneeseesi. Lisäohjeita tähän liittyen on kuitenkin tarjolla sivulla Musiikin, valokuvien ja videoiden siirtäminen tietokoneen ja puhelimen välillä.

Mielenrauhaa

Windows Phone tarjoaa sinulle kaksi erinomaista tapaa suojautua henkilökohtaisilta katastrofeilta: voit varmuuskopioida puhelimesi sisällöt ja etsiä kadonneen puhelimen sijainnin kartalla.

Sisällön varmuuskopioiminen

Kun kirjaudut Windows Phoneen Microsoft-tilillä, voit ottaa käyttöön palvelun, jolla voit tallentaa sisältöä automaattisesti pilveen SkyDrive-palveluun. Kun otat varmuuskopioinnin käyttöön puhelimessasi, voit

 • ladata valokuvasi automaattisesi SkyDriveen, jossa voit käyttää niitä millä tahansa laitteella verkossa
 • varmuuskopioida teksti- ja multimediaviestisi
 • ottaa varmuuskopioita puhelimen asetuksista, mukaan lukien luettelo asennetuista sovelluksista, teemaväri, Internet Explorerin suosikit, tilit ja paljon muuta.

Voit hienosäätää varmuuskopiointiasetuksia valitsemalla Asetukset > Varmuuskopiointi. Voit esimerkiksi määrittää, ladataanko valokuvasi pienellä vai suurella tarkkuudella, tai varmuuskopioida asetukset manuaalisesti milloin tahansa.

Paikanna puhelin -palvelu

Puhelimia katoaa aina silloin tällöin. Olipa kyseessä sitten millainen katoaminen tahansa, niin Paikanna puhelin -palvelu auttaa sinua löytämään puhelimesi. Windowsphone.com-sivustossa voit etäyhteyden välityksellä soittaa puhelimessasi voimakkaan merkkiäänen vaikka puhelin olisi äänettömällä, lukita sen ja näyttää siinä haluamasi ilmoituksen, poistaa sen tiedot tai näyttää sen sijainnin kartalla. Saat lisätietoja palvelun määrittämisestä Kadonneen puhelimen löytäminen -sivulta.

Lue lisää Windows Phone 8 -puhelimen käytöstä

Muista aina tuttu osoite www.windowsphone.fi

Mainokset

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittaminen

 1. Janne sanoo:

  Eikös Windows Phone 8:ssa ”moniajossa” olevien ohjelmien lukumäärä noussut 8:aan?

  • kitevesku sanoo:

   No joo. Voisihan se noinkin sanoa, mutta kyseessä on siis ”screenshotit” joita viimeksi käytetyistä sovelluksista otetaan. Näiden määrä vaihtelee ja kahdeksan voi myös näkyä, mutta yleensä vähemmän.

 2. Paluuviite: Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittaminen

 3. Mikko-vaari sanoo:

  Miksi virtuaalinäppiksessä lukee ”mellanslag” vaikka on suomenkielinen käyttis?
  Mistä löytäisi kaikkien symbolien selitykset? Ei pelkästään aloitusnäyttö vaan myös järjestelmän sisällä olevat (kuten kamerassa jne), ettei tarvitsisi kokeilemalla haeskella.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Mikko ja anteeksi, etten joululoman takia huomannut kysymystäsi. Sinulla on varmaankin kieliasetuksista päällä Suomi (ruotsi) eli käytät suomenruotsalaista puhelinta. Kameran symbolien ohjeet löydät kun kosketat niiden vieressä olevaa kolmeapistettä ”…”, jolloin koko valikko tulee näkyviin. Sama toiminto, joka toimii kaikissa sovelluksissa. Toivottavasti tästä oli apua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s