Tutustu uuteen Windows Phone 8 -puhelimeen


Microsoft julkaisi tänään San Franciscossa uudistuneen Windows Phone 8 -puhelimen, joka on kehitetty vastaamaan älypuhelimien käyttäjien tarpeisiin, ja olemaan käyttäjänsä näköinen. Siinä koko älypuhelinkonsepti on uudelleen ajateltu erittäin käyttäjälähtöisesti. Tutustu uuteen Windows-puhelimeen tämän lyhyen blogikirjoituksen avulla, johon olen koonnut mielestäni tärkeimpiä seikkoja.

Live Tiles -tapahtumaruudut ja aloitusnäyttö

Windows Phone -puhelin on ainoa älypuhelin, jossa on Live Tiles -tapahtumaruudut, jotka auttavat käyttäjää pysymään lähellä hänelle tärkeitä asioita. Käyttäjä voi kiinnittää aloitusnäyttöön ruudun tärkeistä ihmisistä, sovelluksista, paikoista, dokumenteista – tai oikeastaan melkein mistä vaan puhelimensa sisällöstä.

Aloitusnäytön tapahtumaruutujen järjestyksen voi muokata haluamakseen, jolloin yhdellä silmäyksellä näkee tuoreimmat tiedot siitä mitä ympärillä tapahtuu. Tapahtumaruutuja voi olla kolmea eri kokoa, jolloin vähemmät tärkeät asiat voi laittaa näkymään pienessä ruudussa. Ja itselleen merkittäville asioille, kuten vaikkapa viesteille tai kavereiden tilapäivityksille, voi varata koko näytön levyisen ruudun, jossa näkee myös viestin sisällön.

Live Apps -sovellukset

Vain Windows-puhelimessa myös sovelluksilla voi olla yksi tai useampi käyttäjän kiinnittämä tapahtumaruutu, johon sovelluksen sisältä päivittyy tietoa. Ruutua napauttamalla sovellus avautuu juuri halutusta kohtaa, ja halutun tiedon löytää entistä nopeammin. Live Apps -sovellusten tapahtumaruudut tuovat tärkeän tiedon sovelluksen sisältä suoraan aloitusnäytölle. Tämä tekee monista muilla alustoilla tutuksi tulleista sovelluksista Windows Phonessa entistä innovatiivisempia ja käytännöllisempiä.

Ihmiset-toiminto ja kohtauspaikat

Kolmas Windows-puhelimille ainutlaatuinen asia on Ihmiset-toiminto. Sitä voisi pitää uusiksi ajateltuna yhteystietolistana, jossa näkyvät kaikki ihmiset yhdessä paikassa, ja käyttäjä voi seurata heidän tilapäivityksiä eri yhteisöpalveluissa kuten Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Ihmisistä voi luoda ryhmiä ja näin helpottaa yhteydenpitoa heidän kanssaan.

Windows Phone 8:ssa voi luoda myös helposti kohtauspaikkoja (rooms), joissa niihin kutsutut henkilöt voivat turvallisesti jakaa kuvia, muistiinpanoja, kalenterin sekä viestejä. Näin yhteydenpito on entistä helpompaa ja monipuolisempaa, koska muistiinpanot tehdään Office OneNotella, jolloin ne voivat pitää sisällään myös kuvia ja ääntä. Kohtauspaikan jäsenenä voi olla myös muu kuin Windows-puhelimen käyttäjä.

Oma suosikkini: Lasten nurkkaus

Vanhemmat antavat usein puhelimensa lastensa pyynnöstä heidän käyttöönsä esimerkiksi ajomatkalla pelien pelaamista varten, mutta ovat samalla huolissaan puhelimestaan. Tätä varten kehitettiin lasten nurkkaus. Windows Phone 8:n kanssa vanhempien ei tarvitse enää pelätä, että lapset lähettävät vahingossa viestejä työkavereille tai poistavat tärkeitä tietoja puhelimesta. Lapsille avautuu lukitusnäytöstä vasemmalle pyyhkäisemällä oma aloitusnäyttö, johon vanhemmat voivat valita sisällön ja jonka ulkonäköä lapsi voi muokata. Näin lapset voivat huoleta käyttää puhelimessa sovelluksia, pelejä, kuvia ja videoita, jotka heille on sallittu.

SkyDrive-pilvipalvelu

Windows Phone -puhelimet ovat yhteydessä erityiseen maksuttomaan Microsoftin SkyDrive -pilvipalveluun. SkyDriven avulla käyttäjä pääsevät käsiksi valokuviinsa, videoihinsa ja Office-asiakirjoihinsa mistä tahansa, ja samalla niistä on tallessa varmuuskopio, mikäli puhelin hajoaa tai se häviää. Maksutonta tallennustilaa on 7 gigatavua, ja sitä voi hankkia edullisesti vaikkapa 100 gigatavua lisää 37 eurolla vuodessa. Koska SkyDrive on myös tietokoneissa, niin sen sisältö näkyy saumattomasti myös tabletissa tai PC:ssä, tai käyttäjä voi hyödyntää SkyDriven selainversiota. SkyDrive soveltuu hyvin myös tiedon jakamiseen.

Xbox Music -palvelu

Muutama päivä sitten esitelty Xbox Music -palvelu toimii myös Windows Phone 8 -puhelimissa. Sen avulla käyttäjä voi soittaa PC:llä olevaa musiikkia verkon kautta palvelusta suoratoistamalla myös puhelimessa, siirtämättä sitä ensin puhelimeen. Tai Smart DJ -toiminnolla voidaan laittaa soimaan henkilön lempiartistin kaltaista musiikkia palvelun 30 miljoonan kappaleen kirjastosta, josta löytyy paljon suomalaisia artisteja yhdessä Beatlesin ja Metallican kanssa. Nimensä mukaisesti palvelu toimii myös Xboxissa, jolloin kodin viihdekeskukseen kytketyllä Xboxilla kootut soittolistat siirtyvät myös mukaan taskuun.

Lukitusnäyttö ja Skype

Aloitusnäytön lisäksi myös lukitusnäyttö uudistuu Windows Phone 8:n myötä. Käyttäjä voi itse valita mitkä sovellukset päivittävät lukitusnäyttöä. Esimerkiksi uusi Facebook-sovellus voi hakea vaihtuvan kuvan lukitusnäytön taustalle. Käyttäjä näkee halutessaan myös vastaamatta jääneet Skype-puhelut näytön alalaidassa tai muun tätä tukevan sovelluksen ilmoitukset. Myös nykyisen kalenterista tulevan tekstin voi korvata vaikkapa Twitter-viestin sisällöllä.

Uusi Skype-sovellus on tehty kokonaan uusiksi Windows Phone 8 varten. Se toimii taustalla jatkuvasti kuluttamatta tolkuttomasti puhelimen akkua. Skype-puhelun aloittaminen tai siihen vastaaminen vastaa käyttökokemukseltaan tavallista puhelua, mutta siinä voi olla myös video mukana. Näin videopuheluiden tekeminen eri laitteiden vaikkapa puhelimen ja Windows 8 -tabletin välillä tulee erittäin helpoksi.

Lompakko ja NFC

Uudet Windows-puhelimet tulevat tukemaan myös NFC-teknologiaa (Near Field Communication), jolla voidaan vaihtaa tietoa koskettamalla laitteita. Tämä soveltuu myös maksamiseen, ja tämän takia puhelimissa on Lompakko-sovellus. Käyttäjä voi tallentaa lompakkoon maksu- tai kanta-asiakaskorttiensa tiedot ja näyttämällä puhelinta lukulaitteelle, se välittää tiedon kortista. Lompakkoon voi myös tallentaa erilaisia kuponkeja, jotka voi käyttää puhelimella napauttamalla. Lisäksi useat lisälaitteet kuten Bluetooth-kaiuttimet tukevat NFC-yhteyttä.

Yrityskäyttäjille turvaa ja tehoa

Windows Phone 8 ei ole vain vapaa-ajan puhelin, vaan se on myös edistyksellinen apuväline työ- ja yrityskäytössä. Varsinkin sen uudet tietoturvaominaisuudet ovat vertaansa vailla. Keskusmuisti suojataan Windowsista tutulla BitLocker-teknologialla, jossa hyödynnetään rautapohjaista salausta, jolloin käyttäjän luottamukselliset tiedot ovat hyvin suojassa. Myös ns. Secure Boot -toiminto on Windowsista tuttu, ja se estää Windows-puhelimen murtamisen eli ns. ”jail breikkaamisen”.

Lisäksi yrityksille tulee mahdollisuus hallita puhelimiaan niin Microsoftin System Center ja Windows Intune -ratkaisuilla, kuin kumppaneidenkin MDM-tuotteilla. Yritykset voivat myös jakaa omia sertifioituja sovelluksia puhelimiin Windows Phone -kaupan ulkopuolelta. Yrityssovellusten ja -tiedon jakamiseen on kehitetty erityinen muokattavissa oleva Yritys-toiminto (Company Hub). Windows Phonelle ei ole haittaohjelmia, ja myös jatkossa kaikki sovellukset ovat tarkistettuja.

Tietysti kaikissa Windows Phone 8 -puhelimissa on viimeisin Office 2013 Mobile -ohjelmisto, ja se tukee saumattomasti mm. Exchange ja SharePoint-palvelimia sekä Office 365 -palvelua. Siinä on myös nopea Internet Explorer 10, joka tukee laajasti HTML5-standardia.

Windows Phone 8 tuo mukanaan myös kaivatun SkyDrive-pohjaisen varmuuskopiointitoiminnon, jolloin kadonneen tai hajonneen puhelimen tilalle saa nopeasti otettua käyttöön uuden puhelimen.

Ja paljon muuta

Tässä on vain osa Windows Phone 8:n tarjoamista uusista ominaisuuksista, jotka tekevät siitä yhden moderneimmista älypuhelinalustoista. Kehittäjät pääsevät kehittämään uusia sovelluksia sille tiistaina julkaistavalla Windows Phone 8 SDK:lla. Nykyiset sovellukset toimivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta suoraan Windows Phone 8:ssa, ja mm. suositusta Spotify-sovelluksesta tulee optimoitu Windows Phone 8 -versio heti ensi vuoden alkupuolella.

Kehittäjät voivat jatkaa sovellustensa kehittämistä tutulle 7.x-alustalle huomioiden mm. uudet tapahtumaruudut, ja silti sovellukset toimivat myös uusissa Windows Phone 8 -puhelimissa. Koska Windows Phone 8 tukee C ja C++ natiivikoodia, niin Unityn kaltaiset pelimoottorit toimivat nyt myös Windows-puhelimissa, joten tulemme saamaan upeita uusia pelejä Windows Phone 8:lle mm. Temple Run, Angry Birds Star Wars, Asphalt 7 ja monia muita. Jotkut peleistä toimivat sekä pc:ssä, puhelimessa että Xboxissa ja pelaaja voi jatkaa peliään laitteesta toiseen.

Katso alla oleva Joen video Windows Phone 8:sta.

Meet Windows Phone 8

Paras yhdessä Windowsin kanssa

On luonnollista, että uusi Windows 8 ja Windows Phone 8 toimivat saumattomasti yhdessä. Vielä tärkeämpää käyttäjän kannalta on se, että niiden käyttökokemus aloitusnäyttöä ja tapahtumaruutuja myöten ovat samankaltaiset. Windows 8:ssa on myös erityinen Windows Phone -sovellus, joka korvaa entisen Zune-sovelluksen. Sen avulla käyttäjän on helppo jakaa kuvia, musiikkia ja videoita puhelimen ja tietokoneen välillä. Puhelin näkyy myös massamuistina tietokoneelle.

Paikallisen USB-kaapelia pitkin tapahtuvaa tiedonjakamista ja synkronointia tärkeämpi on kuitenkin SkyDrive-pilvipalvelun kautta tapahtuva tietojen jakaminen. Näin samat kuvat ja dokumentit ovat käytettävissä helposti useassa laitteessa yhden Microsoft-tilin kautta. Tämä tekee tiedon hyödyntämisestä saumatonta, ja työskentelyä varten voi valita aina sopivimman laitteen.

Tulossa on hieno joulu!

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ihmiset pääsevät tutustumaan yhtenäiseen Windows-ekosysteemiin, joka on yhtenäinen niin käyttökokemuksen, palveluiden kuin teknologiankin osalta. Tämä tarkoittaa helppokäyttöisyyttä ja vaivattomuutta. Mutta se tuo ihmisille myös valinnanvapautta ja luo turvallisuutta. Käyttäjät voivat luottaa, että heidän hankkimansa eri valmistajien tekemät laitteet toimivat yhteen nyt ja tulevaisuudessa. Ja laitteissa tänä jouluna onkin siten reilusti valinnan varaa sekä designissa että väreissä!

Tule tutustumaan uusiin Windows Phone 8 -puhelimiin ja Windows 8 -laitteisiin sekä Xbox 360:een Microsoftin osastolle DigiExpoon 2.-4.11.2012 Helsingin Messukeskuksessa.

Lue lisää Windows Phone 8:sta esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

UUSI: Windows Phone 8 -puhelimen käytön aloittaminen

Windows Phone Blog: Meet Windows Phone 8

Sneak Preview of Skype for Windows Phone 8

Windows Phone Developer Blog

Mainokset

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Tutustu uuteen Windows Phone 8 -puhelimeen

 1. Paluuviite: Seuraa Windows Phone 8 -julkistusta tänään klo 19 | Mr. Windows Phone Finland

 2. Paluuviite: Windows Phone 8 julkistettu – lue lisää täältä - SuomiWP

 3. Jukka Kolari sanoo:

  Katselimme Kaisan kanssa eilen WP8-lanseerausta uudella sohvalla loikoillen telkkarista ja sen aikana tuli ensimmäisen kerran sellainen olo, että nyt WIndows Phone on valmis maailmanvalloitukseen. Minulle oli Lumia 800 puli vuotta, mutta jotain vielä puuttui ja palasin takaisin iPhoneen. Kyllä WP7.5 tarjosi jo näkymän siihen, mitä on tulossa, mutta tämä kasi on se, jota olen odottanut. Vaikka en ole vielä nähnyt yhtään WP8-laitetta, taisin jo aamulla töihin autoillessa sanoa Kaisalle, että menee Lumia 920 hankintaan. PS. Kaisa muuten totesi eilen, että WP8-laitteet henkivät sitä Veskun mainostamaa LIFE IS GOOD -fiilistä 🙂

 4. Moi Vesku! Toimivatko uudet pelit (Temple Run, Angry Birds Star Wars, Asphalt 7) myös vanhemmalla Windows Phone -versiolla?

 5. Mikko sanoo:

  Ihmetyttää vähän tuo Xbox Music ohjelma. Tein itelle ton tilauksen, joka maksaa sen 9,90e/kk. PC:llä äärimmäisen hankala käyttää, koska ei ole ollenkaan työpöytäsovellusta. Onhan se nopeaa siirtyä musiikki sovellukseen oikean yläkulman kautta, mutta vaatii silti enemmän klikkauksia, kuin esimerkiksi spotifyn käyttäminen (ja joo, tykkään käyttää edelleen työpöytää W8:ssa).

  Kun etsin biisejä Xbox Musicissa tuon charmi valikon kautta. Suoraan esim. nimellä, niin se heittää mulle albumeita ja sit kun taas löydän biisejä, niin ne on jotain esikuuntelu versioita (30. sec pätkiä??), vaikka olen palvelun maksavana asiakkaana. Iso osa omista parhaista biiseistä ollut noita esikuunteluversioita. Tuli vaan sellainen olo, että onhan sitä musiikkia, mutta miksi mä siitä maksan, kun ohjelmaa on tietokoneella hidasta ja vaikeata käyttää, eikä se silti anna mun kuunnella kaikkea musiikkia.

  Sit kolmas asia. Jos koittaa kelata eli ns pikakuunnella biisejä, niin pitää eka avata se ns. artistiesittely ja sen jälkeen vasta voi kelata biisiä eteepäin. Xbox Musicin alkuvalikossa tämä ei onnistu.

  ”Toista soittolistoja” kohdasta ei voi mennä näkemään kyseisen soittolistan biisilistaa. Taas vaatii useamman siirtymisen sovelluksessa. Ei mitään järkee.

  Windows 8 on hyvä, mutta musiikki on ehkä tärkeintä ja siksi olen todella pettynyt tohon sovellukseen. Ostin ton Xbox Music streaming lisenssin, koska kolmen viikon päästä omistan WP8 laitteen ja siihen ei ole saatavilla kuulemma Spotifyta ennen ensivuotta, joten pakko käyttää MS:n palvelua. Toivottavasti siinä on yksinkertainen sovellus, jossa on helppoa etsiä musiikkia, valita soittolistoja, kelata biisiä ja etenkin kuunnella musaa.

 6. Mara sanoo:

  Vesku, miksi MS ei korjannut kalenteria WP 8:iin?. Edelleen puuttuu viikkonumerot ja viikkonäkymä ja ilmeisesti Live Tile osaa edelleenkin näyttää vain yhden tulevan merkinnän ja senkin vain päivää ennen (vai?). Samoin tehtävät ovat edelleen ”orpoja”, niitä ei saa aloitusnäkymään, vai saako?. Pelkkä notifikaatio niissä on aivan riittämätön. WP developer-porukka voisi tutustua siihen, miten Outlook hoitaa hommat..;).

  Muutenhan tuo WP 8 on vallan mainio.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Mara ja kiitos palautteesta! Suomalaisena ole samaa mieltä, että viikkonumerot pitäisi olla, koska olemme siihen täällä tottuneet. Myös viikkonäkymä voisi olla toimiva. Näitähän on erillisinä soveluksina.

   Vien tätä viestiä edelleen eteenpäin tuoteryhmään, ja katsotaan jos vaikka seuraavaan versioon saataisiin jotakin.Toisaalta, tässä on hyvä mahdollisuus kumppaneille.

   • Juha sanoo:

    Eipä tuo kovin hyvä mahdollisuus ole, WP8:n APIt kun eivät mahdollista kunnollista kolmannen osapuolen kalenteritoteutusta. Kolmannen osapuolen softat eivät siis saa kunnollista pääsyä laitteen kalenteriin.

 7. Tero sanoo:

  Jahas, eli WP 7:n keskeisiä puutteita ei ole jaksettu korjata eikä tätäkään tarvitse ostaa. Ehkä WP ysi sitten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s