Nokian Lumia 800 tuo mukanaan uuden aallon mobiiliin!


Nokia Lumia 800Hyvää uutta vuotta 2012 kaikille blogini seuraajille ja tervetuloa mukaan it-historian varmasti mielenkiintoisempaan tulevaan 12 kuukauteen. Itse vietin kolmisen viikkoa lomaa, ja palailen nyt sorvin ääreen raikkaasta ulkoilmasta.

Oli upea loma, mutta vielä hienompaa oli tulla Suomeen Nokian 11.1.2012 julkistuksen jälkimaininkeihin.

Nyt se tieto, jota olen pidellyt sisälläni yli puoli vuotta, on vihdoin julkista:

Nokian Lumia 800 Windows-puhelimen myynti alkaa Suomessa 1.2.2012!

Lumiasta on kohistu jo jonkin aikaa, ja Nokia lisäsi vettä myllyyn kertomalla kasisatasen isosta veljestä Nokia Lumia 900:sta CES-tapahtumassa pari päivää aiemmin. Mediassa on ollut paljon positiivista kirjoittelua aiheesta ja eikä suotta. Lumia on erilainen.

Omia käyttökokemuksia Lumia 800:sta

Olen itse käyttänyt Lumia 800 lokakuusta lähtien ja olen Stephen Elopin kanssa samaa mieltä siitä, että se on ensimmäinen todellinen Windows Phone -luuri. En halua dissata muiden valmistajien hienoja Windows-puhelimia, mutta Lumian muotoilu ja fiilis seuraavat niin hyvin Metro-käyttäjäkokemuksen ajattelua, että ensimmäisen kerran koko paketti tuntuu “Metromaisen hyvältä Windows-puhelimelta”.

Kun olen saanut muutaman kerran seurata mm. Nokian Marko Ahtisaaren design-porukoiden ja Microsoftin Albert Schumin tiimin yhteistyötä ja kommentointia, niin huomaan välittömästi, että kaikki ovat samalla aaltopituudella. Softa ja rauta on saatu tuomaan esiin toistensa parhaita puolia ennen näkemättömällä tavalla sitten ensimmäisen iPhonen.

Myönnän kaikella kunnioituksella Applea kohtaan, että 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli iPhonen, mutta vuonna 2011 Lumia 800 käänsi uuden sivun.

Veskun TOP 8

Omia suosikkejani Lumia 800 käyttökokemuksessa ovat esimerkiksi seuraavat asiat:

 1. Väri. Punainen (magenta) väri! Sorry, se on vaan niin minun makuuni. 🙂
 2. Design. Puhelin sopii käteen aivan älyttömän hyvin ja se ei tunnu kylmältä vaan lämpimän orgaaniselta kaarevine muotoineen.
 3. Näyttö. Kaareva näyttö on selkeä ja kosketuksen tuntuma on erittäin hyvä sormelle. Vaikkei näyttö teknisesti ole viimeistä Super AMOLED -teknologiaa, niin se on käsittämättömän hyvä.
 4. Sovellukset. Softapuolella normaalin Windows Phone -tarjooman kuten Officen, Lyncin, Xbox Liven ja Ihmiset-toiminnon lisäksi tietysti Nokian navigointi karttoineen ja Mix Radio ovat lähes päivittäisessä käytössä. Mix Radion Reggae-kanava on jo offline-klassikko!
 5. Kamera. Kamera on vähintäänkin ok ja se sopii minulle hyvin. Lumia toimi lomakamerana koko reissun ajan.
 6. Kestävyys. Luuri on saanut kovaa kyytiä mm. surffirannassa. Valumuovisessa läpivärjätyssä kuoressa ei näy naarmut ja näyttö on säilynyt naarmuttomana.
 7. Nopeus. Puhelin on nopea käyttää 1,4 GHz:n prosessorillaan. Nettiselain on nopea ja toista ydintä ei kaipaa, koska paketti on niin pitkälle optimoitu rautaan.
 8. Puhelujen katkeamattomuus. Nokia osaa tehdä radiopiirit ja antennit. Niin se vaan on.

Täydellinen puhelin?

Eppu Normaali lauloi vuonna 1980 Akun Tehdas levyltä löytyvässä legendaarissa “Suomi-ilmiö” biisissä seuraavasti:

Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa?
Totta toki muunmuassa Olkiluodossa
Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
On täydellisiä
Joka nippeli ja rööri

Steve JobsToisaalta anti-insinööri Steve Jobs sanoi iPhone 4:n “antennagaten” jälkimainingeissa 16.7.2010:

We’re not perfect, (…), and phones aren’t perfect either.

Olen samaa mieltä Steven kanssa Eppu Normaalin sijaan.

Lumia 800 on erittäin hieno puhelin, ja se on mielestäni parasta mitä tällä hetkellä on markkinoilla. Mutta kehitys ei tietenkään pysähdy tähän.

Toisaalta Lumia 800 on niin hyvä, että kenenkään suomalaisen ei tarvitse enää tuntea myötähäpeää Nokian suhteen. Ei todellakaan! Vaan puhelinta käyttää ja sitä esittelee ylpeänä muille ympäri maailmaa. Ja vastaanotto on ollut erittäin hyvä.

Helpompi, nopeampi ja hauskempi Lumia 800 on jo ennakkotilattavissa

Ennakkotilaa Lumia!Kaikki isot suomalaiset operaattorit ja useat vähittäismyyntiketjut ennakkomyyvät Lumiaa. Lumia 800 soveltuu helppokäyttöisyytensä takia hyvin ensimmäiseksi älypuhelimeksi. Ja toisaalta sen ominaisuudet riittävät vaativaan työkäyttöön. Sen kanssa voi viettää vapaa-aikaa ja pitää yhteyttä itselleen tärkeisiin ihmisiin.

Suomalaisia Windows Phone -sovelluksia on tulossa lisää Marketplaceen kokoajan kiihtyvällä vauhdilla. Ja useimmat tarvittavat sovellukset ovat puhelimessa jo valmiina – ja nekin päivittyvät jatkuvasti.

Lumia 800:ssa on kaikki ainekset koko kansan puhelimeksi, josta jokainen voi tuntea hieman suomalaista ylpeyttäkin.

Oletko sinä jo tilannut Lumiasi?

Linkkejä

 1. Nokian Lumia 800 -sivusto
 2. Nokian ennakkotilaussivusto
 3. Microsoftin Nokia Lumia 800 -sivu
 4. Microsoftin suomenkieliset Windows Phone Ohjeet -sivusto
 5. Suomalainen Marketplace-sovelluskauppa

 

Nokia Lumia 800 esittelyvideo

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Nokian Lumia 800 tuo mukanaan uuden aallon mobiiliin!

 1. Prier sanoo:

  Olen itse käyttänyt Windows Phonea heti sen suomessa myynnin aloittamisen jälkeen (n. 14kk). Ja täytyy kyllä sanoa, että käyttökokemus on liki täydellinen. Tottahan on, että Nokian erottautuminen muista Phone valmistajista tullee olemaan vaikeaa, mutta Lumia on aloittanut oikealla linjalla. Lumia 800 on haluttava! Itse yritän löytää ”järkiperusteita” vaihtaa nykyinen HTC:n Phone 7 puhelin Lumiaan, ja voipi olla, että pelkka Veskun manitsema ulkoinen olemus mm. väreineen saa minut vaihtamaan Suomalaiseen 🙂

 2. Mara sanoo:

  Luuri on tosiaan muotoilultaan aivan erinomainen ja WP 7.5 käyttojärjestelmänä hyvän ja sulavan tuntuinen. Siinä suhteessa aivan loistava paketti.
  Mutta on myös pahoja ongelmia, johon Nokia ja MS eivät ole vastanneet mitään:
  – ei mahdollisuutta tehdä backup/restore toimintoja kuin updaten yhteydessä. Paha puute
  – ei internet-yhteyden jakamista. Paha puute liikkuvassa käytössä, ei saa läppäriä/tablettia verkkoon puhelimen kautta
  – ei tiedoston siirtoa BT:n läpi
  – Zune ei tue business-käyttäjää lainkaan, siirtää vain kuvia ja musiikkia
  – ei mahdollista synkata USB:n/BT:n kautta Outlookin taskeja ja kontakteja, vaatii temppuilua Windows live:n kanssa. Tämä sujuu vanhoilla Nokian luureilla kuin tyhjää vaan PC Suiten kautta.

  Ollaanko näille tekemässä jotain jatkossa?. Pistävät tällä hetkellä vakavasti harkitsemaan ostaako vai ei WP/Nokia luuria.

  • kitevesku sanoo:

   Moi Mara ja kiitos asiallisista kommenteista.

   Enempää en voi sanoa kuin, että Windows Phone -alusta ja sovellukset kehittyvät kokoajan. Eli seuraavissa versioissa tulee taas lisää omainaisuuksia.

   En ole kuullut Nokialta mitään virallista Internet-yhteyden jakamisesta, joka löytyy monista muista WP-puhelimista.

   USB:n ja Bluetoothin avaamiseen liittyy tietoturvariskejä, ja sen takia 7.5:ssa niiden kautta ei pääse käsiksi suoraan puhelimeen. Vaan kaikki materiaali kulkee verkon kautta SSL:n ylitse IE9:llä, SharePointista tai SkyDriveltä (tai meilin liitteenä). Ymmärrän, että kaikki ei tästä välttämättä pidä, mutta näin systeemi toimii kaikilla alustoilla selaimen yli.

   Lue tietoturvamallista lisää näistä dokumenteista https://mrwpf.wordpress.com/2011/11/21/ohjeita-yrityksille-windows-phone-7-5n-kyttn-liittyen/

   Itse en kaipaa vanhaa PC Suitea ja nykyään ei tule enää käytettyä Zuneakaan juuri muuhun kuin päivittämiseen ja kuvien siirtoon. Mutta laitetaan palautetta jälleen kerran eteenpäin.

 3. Sami sanoo:

  Jos jotain huonoa haluaa tikulla kaivaa tuosta luurista niin se on, että miksi ihmeessä se usb/laturi töpseli on pitänyt piilottaa onnettoman muoviluukun taakse mikä käytännössä katkeaa hetken käytön jälkeen.. Muuta huonoa en ole vielä löytänyt 🙂

 4. Mara sanoo:

  Kiitti Vesku vastauksesta.

  Yksi asia unohtui kysyä. Ymmärtääkseni kuvan heittäminen luurista SkyDrivelle ei vie kuvaa alkuperäisenä, vaan se skaalataan pienemmäksi (ja ehkä lisäksi kompressoidaan tiukemmin). Onko näin?. Ja jos on, miksi?. Nyt jos on liikenteessä, niin SkyDrivea ei voi käyttää kuvien tallennukseen ”kaiken varalta” vaan ne pitää siirtää Zunella kun luurin saa koneen lähelle.

  Toinen on tuo backup/restore. Onko siihen jokin hyvä syy MS:n puolelta, että vain updaten yhteydessä voi tehdä backupin?

  • kitevesku sanoo:

   Koska kyseessa on automaattinen upload ja muualla maailmassa ollaan jo aika herkkinä (varsinkin operaattoreiden toimesta) mobiilidataliikenteestä, niin talteen otetaan automaattisesti vai kevyt versio, että on edes joku muisto tallessa.

   SkyDrive Appilla voi loadailla sitten muutakin ”manuaalisesti”.

   Backup/restore tehdään päivityksen mahdollista palauttamista varten. Tässä vaiheessa se ei ole tarkoitettu asikkaan backuppeja varten. Muuta ”hyvää syytä” minulla ei ole tiedossa. Pahoittelen.

 5. Sami sanoo:

  Mara: itse tuota ”ongelmaa” varten eilen imutin erillisen Skydrive sovelluksen luuriin jonka avulla pystyy synkkaamaan failit puhelimesta taivasasemaan. Tosin en ole vielä kerennyt kokeilla kuinka hyvin toimii mutta päälle päin näytti hyvältä softalta.. täytyy illalla hieman tutkia tuota.

 6. sima sanoo:

  Itselläni on ollut nyt Lumia 800 käytössä muutaman viikon. Ennen sitä minulla on ollut mm. iPhone 4, Samsung Galaxy S 2, N9 ja E7. Ennen Lumia 800:sta iPhone oli itselleni se luotettava, helppokäyttöinen ja nopea työpuhelin. iPhone kuitenkin käy tylsäksi melko nopeasti, koska sen muokattavuus on vähäistä. N9 oli aluksi todella mainio, mutta lopulta pienet hidastelut alkoivat ärsyttämään ja kauppapaikan tyhjyys riittivät ja otin Lumian kokeiluun.

  Tämän jälkeen Lumia onkin ollut käytössä ja iPhone on tällä hetkellä jo myynnissä. Nokiaa ei todellakaan tarvi enää hävetä ja uskon että laite tulee myymään todella paljon varsinkin kun hinta esim. Soneralla on 16e/kk. Akku kestää kohtalaisesti itselläni koko työpäivän, yöksi aina lataukseen. Puhun päivän aikana vähintään 1-3 tuntia puhelimessa + nettiyhteydet kovassa käytössä.

  Ainoita heikkoiksia tällä hetkellä ovat kauppapaikan tyhjyys ja sovellusten keskeneräisyys. Esimerkiksi Google+ ja YouTube eivät ole tehneet vielä kunnollisia sovelluksia saataville. Myös tekstiviestejä kirjoitettaessa värinäpalautetta ei saa, ainakaan tietääkseni, mistään päälle.

  Lisäksi yllätyin kuinka hyvän ohjelmiston saa ladattua myös Macille millä saa sitten tehtyä puhelimesta varmuuskopiot, lisättyä musiikkia, valokuvia yms.

  Asiakkailta on tullut puhelimesta myös loistavaa palautetta ja sitä on kyselty lähes päivittäin milloin saamme sitä varastoon (olen Soneralla töissä).

  • kitevesku sanoo:

   Marketplacessa on tällä hetkellä yli 50.000 sovellusta ja niitä tulee kokoajan n. 2500 sovellukset viikkovauhtia lisää. Eli ei se ihan tyhjä ole.

   Teemme kovasti töitä kehittäjien kanssa, että Windows Phonelle löytyy muidenkin alustojen 500 suosituinta (ja relevanttia) sovellusta sekä lisäksi sovelluksia, joita ei muille ole.

   Eniten tietysti määrän lisäksi pyrimme auttamaan kehittäjiä tekemään sovelluksia, jotka hyödyntävät WP7.5:n erityisominaisuuksia ja Metro-käyttäjäkokemusta, että sovellukset olisivat parempia kuin muilla alustoilla. Ja tämä alkaa jo näkymään ja lisää on tulossa.

   Google+ ja YouTube ovat hieman hankalia, koska ne ovat suoraan kilpailijan sovelluksia, joten emme pysty niihin vaikuttamaan suoraan.

 7. Arska sanoo:

  Moi Vesku
  Lumia800 on tilauksessa ja lähes kaikki lukemani kommentit ja kokemukset vakuuttavat että huippuluuri. Yksi asia askarruttaa, eli pystynkö siirtämään ”omat” sovellukset nokia -tililtäni
  Lumiaan. Lähinnä haluaisin JoikuSpotin siihen jotta voin jakaa verkkoa tarvittaessa..?

  • kitevesku sanoo:

   Et pysty siirtämään Symbian sovelluksia Windows Phoneen tililtäsi tai muualtakaan. Eikä ole myöskään mahdollista siirtää ”vastaavia” sovelluksia Windows Phoneen, vaikka ne alustalle löytyisikin. Tietysti Marketplacesta voit ladata samat ohjelmat, koska monet löytyvät jo nyt Windows Phone alustalle.

   Windows Phone 7.5:ssa on käyttöjärjestelmässä toimintona Internet-yhteyden jakaminen (=JoikuSpot). Tämä tekee puhelimesta infra moden WLAN-tukiaseman (salatulla yhteydellä) maksimissaan viidelle laitteelle. Itse käytän tätä junassa päivittäin.

   http://www.microsoft.com/windowsphone/fi-fi/howto/wp7/start/share-my-connection.aspx

   Tässä on tällä hetkellä ”pieni” mutta Lumian kohdalla. Ominaisuus vaatii laitevalmistajalta sen aktivoinnin (sirun+ajurit). Lumia 800:ssa tätä ei ole ainakaan vielä tehty.

   Nokia ei ole julkisesti kommentoinnut mitään virallista ominaisuuden mahdollisesta tulemisesta tai sen aikataulusta Lumia 800:een. Huhuja kyllä netissä on pyörinyt.

 8. Mara sanoo:

  Kävin tänään pidempään räpläämässä Lumiaa 1. helmikuuta odotellessa. Ei olisi vissiin pitänyt, taas ilmeisesti löytyi ostohaluja pahasti hillitsevä ominaisuus.. Pitääkö paikkansa, että Mangossa ei ole mitään hakua kalenterimerkinnöille?. En sellaista löytänyt myöskään marketplacesta.
  Ja ilmeisesti luurin sisuskaluista ei voi hakea mitään muutakaan.
  Jos näin on, niin joku MS:lla on väärässä toimenkuvassa. On elintärkeää kyetä etsimään luurista esim. edellinen palaveriajankohta kalenterista.
  Onko Veskulla tietoa miksi näin on tehty ja tuleeko tuohon korjausta.

  • kitevesku sanoo:

   Olet oikeassa, että WP 7.5:ssa ei ole puhelimen sisäistä ”globaalia” hakua. Haut menevät mm. emailehin, kontakteihin ja Officeen, mutta kalentereihin hakua ei tällä hetkellä ole. Tietysti sovelluksissa on haku, jos se on niihin tehty. Joten joku voisi tehdä sovelluksen, joka hakee myös kalenterista.

   Puhelimen hakupainike vie Bing netti/kuva-hakuun. Tietysti käyttäjä voi hakea selaimella myös Googlesta (kiinnitä vain aloitusnäyttöön kirjanmerkki).

   Windows Mobile 6.5:ssa haku oli, ja tätä tutkitaan myös Windows Phone osalta. Katsotaan mitä tuleviin versioihin tulee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s