Seuraava Windows Phone -versio tuo kehittäjille valtavasti uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia


WP7 Marketplace HubTänään MIX11-tapahtumassa Las Vegasissa kerrottiin seuraavan Windows Phone-version (koodinimi “Mango”) ominaisuuksia kehittäjänäkökulmasta. Syksyllä suomenkielisenäkin markkinoille tuleva Windows Phonen seuraava versio tulee Microsoftilta saataville päivityksenä kaikkiin markkinoilla jo nyt oleviin Windows Phone -puhelimiin sekä tarjolle tulee aivan uusia mielenkiintoisia puhelinmalleja.

Windows Phone on saanut Nokian kanssa julkistetun yhteistyösopimuksen jälkeen Suomessa erittäin paljon julkisuutta. Myös maailmalla analyytikot povaavat Windows Phonen suosion kasvua ja sekä Gartner että IDC ennustavat Windows Phone -käyttöjärjestelmän olevan vuonna 2015 toiseksi suurin mobiilikäyttöjärjestelmä maailmassa.

Windows Phone -ekosysteemi kasvaa hyvää vauhtia. Windows Phone on kiinnostanut myös kehittäjiä ja Marketplaceen on rekisteröitynyt jo yli 38000 kehittäjää, ja kehittäjätyökaluja on ladattu yli 1.5 miljoonaa kertaa. Suomeen Marketplace avautuu syksyllä, mutta jo nyt suomalaiset kehittäjät voivat rekisteröityä Marketplaceen kehittäjiksi App Hubissa. Marketplace on kasvanut nopeammin kuin esimerkiksi Googlen Android -sovelluskauppa vastaavassa vaiheessa, ja Marketplacessa on jo yli 13000 sovellusta.

Tärkeimpiä tänään julkistettuja uusia ominaisuuksia ja tekniikoita, jotka antavat kehittäjille entistä paremmat keinot hyödyntää puhelimen ja Windows Phonen mahdollisuuksia omissa sovelluksissaan ovat mm. seuraavat:

Moniajo, joka tarjoaa uudenlaisen kokemuksen Live Agenttien avulla. Käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa uudistettujen Live Tile -ruutujen, Push notifikaatioiden, sovelluslinkkien ja tausta-agenttien (Background Agents) avulla. Moniajo myös nopeuttaa siirtymistä sovellusten välillä  ja mahdollistaa musiikin soittamisen ja tiedostosiirron taustalla. Kehittäjät kuten Spotify voivat luoda itse puhelimeen saumattomasti  integroituvia musiikkikokemuksia.

Augmented Reality -tyyppiset sovellukset sensorien (mm. kiihtyvyysanturi, kompassi) ja puhelimen kameran ohjelmallisen käytön avulla (API). Uutena sensorina tulee gyroskooppi uusiin Windows Phone -puhelimiin.

Reaaliaikaisen kommunikaation ja viestinnän verkko-sockettien avulla (TCP, UDP, UDP multicast). Tämä mahdollistaa mm. Skypen tai IRC:n kaltaiset sovellukset Windows Phonelle.

IE9 selaimen ja ohjelmallisen selainkontrollin HTML 5 -tuella. IE9 Mobile tukee puhelimen grafiikkaprosessoria ja tekee dynaamisista sivuista erittäin nopeita tarjoen kehittäjille mahdollisuuden hyödyntää samoja sivuja, kuin PC:ssäkin.

SQL-pohjainen tietokantavarasto puhelimessa erilaisten sovellusten käyttöön (SQL CE). Tämä helpottaa merkittävästi mm. sovelluksen sisäisen haun toteuttamista.

Ohjelmallinen pääsy kalenteriin ja kontakteihin sovelluksista.

Samalla toukokuussa päivittyvät Windows Phone Developer Tools -ohjelmistot, jotta kehittäjät pääsevät jo ennen kesää kehittämään sovelluksia tulevalle uudelle Windows Phone -versiolle. Työkalujen mukana päivittyy myös puhelinemulaattori, joka helpottaa sovellusten testaamista. Myös työkaluissa on uusia testaamiseen liittyviä ominaisuuksi kuten GPS ja movement-emulaattorit.

Uusien työkalujen avulla kehittäjät voivat pitää Silverlight ja XNA-koodin yhtenä projektina. Myös itse Silverlight tulee päivittymään versioon Silverlight 4.

Kaikenkaikkiaan uusia API-määrityksiä tulee tarjolle yli 1500 kappaletta mahdollistaen aivan uudenlaisten mielenkiintoisten mobiilisovellusten kehittämisen.

Myös Marketplace päivittyy monella osa-alueella maantieteellisen laajentumisen lisäksi. Tämä tulee tarjoamaan kehittäjille parempia ansaintamahdollisuuksia mm. sovellusten löydettävyyden avulla (Search Extras) ja niiden liittämiseksi osaksi hubien tarjoamaa yhtenäistä kokemusta.

Tilaisuudessa esiteltiin myös suomalaisen Rovion Angry Birds -pelin Windows Phone -versio. Peli on ladattavissa Windows Phone Marketplacesta 25.5.2011.

Katso lisätietoja MIX11 Windows Phone -sivulta, johon on koottu linkit useaan aiheeseen liittyvään sisältöön. Voit myös katsoa MIX11-keynoten nauhoituksen.

Katso postaukset aiheesta Windows Phone Blogista ja Windows Phone Developer Blogista.

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Developers, Software, Windows Phone Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Seuraava Windows Phone -versio tuo kehittäjille valtavasti uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia

 1. Reijo Tervonen sanoo:

  Olen skeptinen sen moniajon suhteen. Nytkin käytän XP:tä jossa 4GBmuistia ja nopea prossu. Silti odototan kun ”save as ” toiminto sanoo ”not responding”. Odotusta jatkunut jo noin 15 minuuttia., Mitä moniajoa se on? JOs MS ei pysty edes läppärikoneessa tämän parempaan miten ne voi onnistua luurilla.

  nimimerkki ”dll not found”

  • kitevesku sanoo:

   Moi Reijo ja kiitos kommentista.

   Pitää muistaa, että Windows XP ja Windows Phone ovat perustojaan myöten kaksi täysin eri alustaa. Lisäksi XP on yli kymmenen vuotta vanhaa teknologiaa, jossa ajassa jopa autot ovat kehittyneet paljon – puhumattakaan tietokoneista.

   Windows Phonen alla on moniajava Windows Embedded. Sen päälle tehdystä älypuhelinkokemuksesta vastaa siis Windows Phone, jonka tuorein versio Mango on.

   Älypuhelimissa akunkesto ja käytön sujuvuus korostuvat jopa PC:tä enemmän. Tämän takia Mangon moniajo on pyritty optimoimaan tämän kaltaiseen käyttöön. Näin ollen se on ”rajoitetumpi”, mutta vastaa käyttötarvetta.

   Ihmiset käyttävät puhelinta eri tavalla kuin PC:tä.

   Käyttäjätutkimusten mukaan, sujuva ja nopeasti päivittyvät puhelimen näyttö/käyttö on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Tämän lupauksen Mango lunastaa moniajollaan erinomaisesti.

   Kannattaa kokeilla ja muodostaa mielipiteensä sen pohjalta syksyllä, kun Mango on saatavilla sekä olemassa oleviiin että uusiin puhelimiin. Kehittäjien palaute on ollut jo nyt hyvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s