Suomalaiset Windows-puhelimet – Windows Mobile suomeksi


Windows-puhelimien myynti on kasvanut viimeisen kuuden kuukauden aikana rajusti Suomessa. Esimerkiksi 2008 joulumyynti oli moninkertainen verrattuna edellisvuoteen. Tähän kolme selkeää syytä:

 1. On tullut lisää hyviä vaihtoehtoja. Kesän jälkeen julkistetut Windows-puhelimet ovat tyylikkäitä muotoilultaan ja ne ovat ominaisuuksien puolesta markkinoiden huippua. Myös hinta on laskenut ja Windows-puhelimia löytyy kaikkiin älypuhelimien hintakategorioihin haastamaan muita käyttöjärjestelmiä.
 2. Puhelimien saatavuus on parantunut merkittävästi. Kaikki isoimmat kauppaketjut tarjoavat ainakin yleisimpiä Windows-puhelimia ja myös yritysmyyjiä on tullut lisää. Samoin operaattorit, Saunalahti etunenässä, tarjoavat myös Windows-puhelimia.
 3. Puhelimia saa lokalisoituna suomeksi. Lokalisointia on eri tasoista täysin suomenkielisistä vain suomenkielisen T9:n tarjoavaan malliin. Varsinkin näppäimistöllisissä puhelimissa on oleellista, että myös näppäimistö on suomeksi.

Koska suomalaiset ovat tottuneet Nokian peruspuhelimissa, että puhelimen kielen voi vaihtaa ja puhelimesta löytyy, niin on ehkä hyvä hieman selventää nykyistä windows-puhelimien kielipolitiikkaa. Koska se on nimenomaan politiikkaa, sillä jo vuosia Windows Mobilesta on ollut suomenkielinen versio.

Windows Mobile Standard vs. Professional = kosketus vs. tavallinen näyttö

Windows Mobilesta on olemassa kaksi versiota: Standard ja Professional. Näiden ero on se, että Professional-versio löytyy puhelimista, joissa on kosketusnäyttö. Standard-versio taas pitää sisällään navigointityökalut puhelimiin, joissa ei ole kosketusnäyttöä. Muuten käyttöjärjestelmissä ja niiden ohjelmistoissa ei ole ole juurikaan eroa enää Windows Mobile 6.1:ssa ja mm. copy-paste löytyy molemmista versioista.

Windows Mobilen versio vaikuttaa myös kielivalintoihin. Kosketusnäytöttömissä puhelimissa oleva Windows Mobile 6.1 Standard voi pitää sisällään useamman kieliversion, jotka valmistaja voi laittaa puhelimeen. Valmistaja päättää tämän asian. Kieliversiot löytyvät Asetuksien Maakohtaisista Asetuksista. Esimerkiksi Suomeen virallisia kanavia pitkin tullut HTC S740 Nordic pitää sisällään seuraavat kielet: UK english, suomi, US english, Dansk, Norsk, Svenska. Kielen vihdon jälkeen puhelin vain käynnistetään uudestaan ja puhelimenkäyttöliittymä on muuttunut uuden kielen mukaiseksi.

Sen sijaan Windows Mobile Professional -puhelimissa kieltä ei voi vaihtaa samaan tapaan. Tämä johtuu siitä, että kielipaketit eivät ole osa käyttöjärjestelmää Standardin tapaan vaan ne pitää asentaa ja paketoida valmistajan toimesta eri tavalla. Käytännössä kielen voi vaihtaa kerran niissä puhelinmalleissa, joissa valmistaja on tämän mahdollisuuden sallinut. Eräissä puhelinmalleissa tämä tapahtuu puhelinta ensimmäistä kertaa käynnistettäessä. Tällöin näytön ohjeet kannattaa lukea tarkkaan, koska kieltä ei voi vaihtaa myöhemmin. Esim. Samsung Omnia i900:ssa puhelin on ostettaessa englanninkielinen ja sen kielen voi vaihtaa kerran suomeksi.

Mikäli valmistaja tarjoaa puhelimeen päivityksiä kuten esimerkiksi Samsung i780:een saatava WM6.1 päivitys, niin päivitystä asennettaessa saatetaan voida valita kieli uudestaan. Tai valmistajan sivuilta voi ladata toisen maan kieliversion, joka toimii ihan hyvin puhelimessa. Mutta on hyvä pitää mielessä, että paikallinen näppäimistö ei yleensä toimi vieraskielisen käyttöjärjestelmäversion kanssa. Tämä tarkoittaa i780:n tapauksessa sitä, että puhelimen ääö-näppäimet eivät toimi ellei puhelimen kieli ole suomi.

Tuunaa luurisi

Osaava tunaajaa löytää verkosta erilaisia ohjelmia, joilla voi muokata mm. kosketuspuhelimien näytöllä näytettävän kosketusnäppäimistö ulkoasua. Samoin voidaan muokata missä järjestyksessä Fn-näppäimen avulla saatavat erikoismerkit tulevat tai missä mikin kirjain sijaitsee. Lisäksi verkosta löytyy epävirallisia puhelimen ROM-tiedostoja eri kielillä, joiden avulla puhelimen kielen voi muuttaa ja puhelimen ohjelmistoa päivittää muutenkin. Näiden käyttöä ei voi missään nimessä suositella ja niiden levittäminen on myös vastoin tekijänoikeuksia. Lisäksi käyttäjä ei voi olla varma mitä mahdollisia haittaohjelmia tai muuta ei-toivottavaa ne sisältävät.

Viralliset päivitykset löytyvät aina valmistajien sivuilta. Microsoft ei niitä jakele, koska ne sisältävät valmistajan koodia.

Huom! Epävirallisten ROM-päivitysten ja bootloadereiden asentaminen poistaa yleensä puhelimen takuun ja jos puhelin menee käyttökelvottomaksi, niin huolto maksaa tai sitä ei edes tehdä. Tuunaat siis omalla vastuullasi.

Suomenkieliset puhelimet tällä hetkellä

 • Samsung Omnia i900 (Professional) – täysin suomenkielinen ja kieli on valittavissa kerran
 • Samsung i780 (Professional) – täysin suomenkielinen näppäimistöä myöten
 • Samsung i200 (Standard) – täysin suomenkielinen ja kieli on vaihdettavissa
 • Sony Ericsson Xperia X1 (Professional) – täysin suomenkielinen näppäimistöä myöten. Puhelimen kieltä ei voi vaihtaa vaan ruotsalainen ja englanninkielinen puhelin ovat omat tuotteensa
 • HTC S740 (Standard) – suomenkielinen ja kieli on vaihdettavissa. Näppäimistössä åäö tulevat fn-näppäimen avulla yhdellä painalluksella.
 • HTC Touch HD (Professional) – englanninkielinen ja kieli ei ole vaihdettavissa. Suomalainen X9 sanasto.
 • HTC Touch Pro (Professional) – englanninkielinen ja kieli ei ole vaihdettavissa. Näppäimistössä åäö tulevat fn-näppäimen avulla yhdellä painallukslla. Suomalainen X9 sanasto.
 • HTC Touch Diamond (Professional) – englanninkielinen ja kieli ei ole vaihdettavissa. Suomalainen X9 sanasto.
 • HP:n puhelimet ovat saatavilla vain englanniksi

Parempaan suuntaan ollaan menossa

Koska Suomen Windows-puhelinmarkkina kasvaa, niin valmistajat ovat entistä kiinnostuneempia tuomaan lokalisoituja puhelimia myös Suomeen. Nyt näyttää siltä, että saisimme markkinoille suomalaiset versiot myös tulevista HTC Touch Diamond2 ja Touch Pro2 -puhelimista. Mutta virallista tietoa tästä ei vielä ole.

Lisätietoja Windows-puhelimista osoitteesta www.windowsmobile.fi

 

Mainokset

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Hardware. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s