Microsoft Tag – tee kauniita kaksiuloitteisia mobiilitägejä


Markkinoilla on ollut jo kauan erilaisia sovelluksia, joilla puhelimen kameraa hyväksi käyttäen on voinut skannata eräänlaisia kaksiuloitteisia viivakoodeja eli mobiilitägejä. Tunnetuimat palvelut lienevät QRCode and Datamatrix ja Suomessa Upcode. Näitä tägejä on painettu esimerkiksi ilmoituksiin, jolloin puhelimeen on saanut lisätietoja ko. tuotteesta eri tavoin. Tyypillisesti tägi on pitänyt sisällään webosoitteen (URL), johon puhelimen selain on mennyt langattoman internet-yhteyden kautta ja käyttäjä on saanut haluamaansa lisätietoa.

Tänään Microsoft julkaisi tietoja monista tulevista teknologioista ja tuotteista. Windows 7:n betan julkaisu oli varmasti yksi suurimmista uutisista. Samalla julkaistiin myös betaversio Microsoft Tag -teknologiosta, joka koostuu puhelimeen asennettavasta ilmaisesta ohjelmasta sekä webpalvelusta, jossa voidaan luoda ja ylläpitää tägejä.

Tägi on informaatiota sisältävä värillinen kaksiuloitteinen kuva (PDF, WMF, XPS formaatissa), joka voidaan tulostaa tai liittää melkein mihin tahansa. Se voi olla esitteessa, mainoksessa, tuotepakkauksessa, ulkomainoksessa, kankaassa, näytöllä, elokuvassa tms. paikassa josta se puhelimen kameran avulla skannataan. Uudemmat puhelimet toimivat videokameroina, jolloin käyttäjän ei tarvitse edes painaa nappulaa ottaakseen kuvan vaan sovellus siirtyy selaimeen ja lataa oikean sivun heti kun kuvassa oleva tägi on tunnistettu. Nykyisessä versiossa tägi pitää sisällän koodin palveluun, josta haetaan haluttu sisältö sovellukselle, joka voi pitää sisällään tiedon internet-osoitteesta (URL), sähköisen käyntikortin (vCard), puhelinnumeron, johon sovellus soittaa tai tekstiä.

Osoitteesta http://gettag.mobi voi ladata pienen ilmaisen ohjelman puhelimeen, jolla tägit tunnistetaan. Sovellus toimii useimmissa älypuhelimissa. Alla on lista tuetuista puhelinalustoista ja teknologioista:

  • Apple iPhone
  • Blackberry 81xx, 83xx and Bold
  • J2ME based handsets
  • Symbian S60 3rd Edition
  • Windows Mobile 5 and 6

Kuka tahansa voi luoda tägejä erillisessä Microsoft Tag -palvelussa, jossa tägejä myös ylläpidetään. Tägi itsessään ei siis pidä sisällään muuta kuin koodin palveluun, josta loppuinformaatio noudetaan. Näin voidaan helposti myös seurata koodien käyttöä. Tämä mahdollistaa tägin sisällön päivittämisen tägin kirjoittamisen jälkeenkin.

Värilliset tägit (HCCB, High Capacity Color Barcode) poikkeavat mustavalkoisista sukulaisistaan ja viivakoodeista melkoisesti ulkonäöllisesti siinä mielessä, että ainakin omasta mielestäni värillinen tägi on jopa esteettinen ja näin ollen se sopii paremmin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Värit helpottavat myös kuvan lukemista ja tägi tunnistetaan jo ennen kuin kuva on edes tarkentunut. Virheenkorjaus mahdollistaa myös osittain vioittuneen tägin onnistuneen lukemisen. Värillinen tägi on myös tyypillistä mustavalkoista tägiä pienempi. HCCB-teknologiasta löytyy lisätietoa Microsoft Researchin sivuilta.

En pitäisi ihmeellisenä, jos jossakin vaiheessa tägi voisi jopa esittää jotakin, jolloin kuva itsessään pitäisi sisällä oleellisen informaation.

Luo Microsoft Tageja osoitteessa http://tag.microsoft.com

Lataa ohjelma puhelimeesi osoitteesta http://gettag.mobi

Katso lisätietoja Microsoft Tag -palvelusta ja teknologiasta.

EDIT: Windows Mobile Blogin hyvä juttu aiheesta 

Mainokset

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Software. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s