Microsoftin mobiiliassetit vs. muut pelurit


Kirjoittelin hieman ajatuksiani Digitodayn blogiin otsikon “Nokia todistaa uskoaan S60:een” alle.

Ajattelin julkaista niitä myös tässä omassa blogissani.

“Feature phonet jyllää määrällään vielä kauan, mutta avoimen käyttiksen älypuhelimet kasvattavat markkinaa tasaisen tappavaa tahtia (n. 30% vuodessa). Ensi vuonna Suomessa voidaan myydä jo enemmän älypuhelimia kuin suljettuja kännyköitä. "Puhelimet" lähestyvät "tietokonetta" ja tämä muuttaa pelin täysin. Älypuhelin puolella Symbian on saanut vastaansa Microsotin Windows Mobilen, RIM:n Black Berryn, Linuxin, Applen ja nyt myös pikkuhiljaa Googlen. Kuluttajalle ja yrityksille tämä tarkoittaa vaihtoehtoja.

Raudalla ja designilla on merkitystä, mutta siinä Nokialla ei ole enää mitään etumatkaa käytännössä. Luurit tekee odm:t, joista HTC on hyvä esimerkki Sony Ericssonin XPERIA:n ja Googlen G1:n tekijänä – puhumattakaan HTC:n Touch Diamondista, Prosta tai HD:stä. Rautaa saa tilaamalla.

Varsinainen peli tullaan käymään palveluiden ja sisältöjen saralla. "Softa puhaltaa raudan henkiin!" Mobiilimaailmassa operaattoreilla on ollut aikoinaan oleellinen rooli, mutta enää peli ei ole niin suoraviivainen. Apple teki hyvää työtä ja nyt myös Nokia on mennyt sisältö/palvelu-bisnekseen, jossa ei kilpaillakaan Nokian omalla tontilla sen luomien sääntöjen mukaan. Ja tyhmäähän olisi mennä haastamaan kaveria sen kotikentällä vaan yksi sodankäynnin ja bisneksen päästrategioita on muuttaa peliä niin, että vanhat pelurit joutuvat pois mukavuusalueelta ja joutuvat muuttamaa toimintatapaansa. Ja tämä yleensä kestää ja on riskialttiimpaa.

Nyt Google lähti mukaan tähän peliin ja tavoitteena on tuoda oma lusikkansa soppaan hämmentämään. Google on iso ja sillä on paljon assetteja, mutta mobiilimaailman pelin se joutuu opettelemaan ja luomaan strategiansa nöyrästi kuten kaikki muutkin. Mikään ei tee Googlen ”voitosta” varmaa. Vain aika voi sen näyttää.

Vaikka näillä palstoilla on tuntuu olevan tapana haukkua Microsoftia, niin silti rohkenen heittää muutaman positiivisen asian ko. jätistä.

Microsoft on ainoa peluri tällä hetkellä, jolla on seuraavat assetit:

1. Vahva jalansija yritysten IT-osastoilla ja -ratkaisuissa. Kellään edellä luetuista ei löydy samanlaista määrää asiantuntijoita, partnereita ja myyntiä, joka päivittäin on tekemisissä yritysten kanssa kaikilla markkina-alueilla.

2. Microsoft on markkinajohtaja kuluttaja PC:issä. Esim. uusissa miniläppäreissä Linuxin myynti loppuu Suomessa pian, koska tavalliset kuluttajat eivät sitä halua ja tämä korvaantuu XP:llä ennen ”Seiskan” tuloa. Huom! Osaava harrastaja on tässä eri asia.

3. Microsoft on ainoa yo. toimijoista, jolla on vahva sija pelikonsolipuolella ja pelituotannossa Xbox 360:lla. (Sony Ericsson ei ole sama kuin Sony).

4. Microsoftilla end-to-end ratkaisu niin yrityspuolelle (Saas+serverit+windows+mobile) kuin myös kuluttajapuolellekin: Windows + Windows Mobile + Windows Live.

5. Microsoftilla on satoja miljoonia online-käyttäjiä MSN ja Live-palveluissa globaalisti.

6. Microsoftilla on oma hakukone ja online-mainosmyynti sekä mediatuotteet. Tässä Google on markkinajohtaja, mutta Suomessa ei edes ymmärretä kuinka suuri myös Microsoft on tällä kasvavalla markkinalla.

7. Musiikkipuolella Zune on ollut jo useamman vuoden US:ssa ja sen 3.0 versio toimii myös online – halvasta 140 taalan MP3:sta voi ladata suoraan sisäänrakennetulla WLAN:lla musaa soittimeen niin paljon kuin haluaa 15 taalaa per kuukausi.

8. Windows Mobile -alypuhelimia tulee usealta valmistajalta jatkuvasti ja Windows Mobileen on yli 18.000 softa-artikkelia laidasta laitaan. Eli vaihtoehtoja on enemmän kuin kilpailevilla alustoilla malliston keski- ja yläpäässä. Windows Mobile on myös aito yrityspuhelin tietoturvan näkökulmasta.

9. Microsoftilta löytyy alan parhaat mobiilikehitystyökalut ja pisin historia. CE:lle on tehty softaa ennen kuin Symbiania oli edes olemassa. WM-kehitys on huomattavasti nopeampaa ja edullisempaa kuin esim. Symbian kehitys – ainakin näin Microsoftin kumppanit jotka tekevät sekä Symbian että WM-kehitystä sanovat julkisesti. Ja Microsoft-osaajia on maailmassa moninkertainen määrä Symbian osaajiin verrattuna – puhumattakaan Applesta.

10. Microsoftilla on selkeä strategia yhdistää PC+mobile+web yhdeksi kokonaisuudeksi ilman muureja. Tässä strategiassa kumppaneilla on rooli ja löytyy erilaisia liiketoimintamalleja. Eli ekosysteemi on avoin ja mahdollistaa erilaista toimintaa markkinoiden dynamiikan mukaan.

Mikään ihmisen luoma ei ole täydellinen, mutta minun pointti on se, että seuraavien vuosien aikana alustasta tulee samanlainen ”commodity” kuin PC on nyt. Tällöin softan ja PALVELUIDEN rooli kasvaa entistä enemmän. Suomalaisten alan toimijoiden pitää ymmärtää tämä eikä sokeasti vain seurata Nokiaa, koska isot markkinat ovat Suomen ulkopuolella.

Suomalaisena toivon, että Nokia kestää tämän murroksen. Tällä hetkellä strategiat ovat kaikilla hieman hakusessa ja muutaman vuoden päästä nähdään mihin mentiin. Ennustan älypuhelinpuolelle päätelaitemarkkinan ylikuumentumista, joka tekee kilpailusta vieläkin raadollisempaa, kun PC-valmistajat tulevat mukaan (esim. Acer, Asus, yms.). Tämä nostaa palveluiden merkitystä entisestään.

Ala on tulossa jälleen yhteen murroskohtaan 3G:n jälkeen ja tämä on joillekin pelureille valtava mahdollisuus. Nähtäväksi jää miten suomalaiset yritykset pystyvät ottamaan hyötyä tästä ja saammeko luotua ”uuden Nokian” josta kasvaisi maailman luokan peluri palveluissa ja sisällöissä.

 

Mainokset

Tietoja Kitevesku

digitalist, mixed reality, mobility, kitesurfing and vintage VW Bus and Porche enthusiastic.
Kategoria(t): Personal. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s